USS: Pomoć haškim optuženicima bila neustavna

E. R.

30. 05. 2013. u 20:55

Ustavni sud Srbije doneo odluku o materijalnoj podršci haškim optuženicima i njihovim porodicama: Pomoć nije bila ustavna

USTAVNI sud proglasio je neustavnom doskorašnju odluku kojom su haški optuženici i njihove porodice dobijali materijalnu pomoć koja je važila donedavno. Ovaj propis je stavljen van snage iz formalnih razloga.

- Ovakva pitanja regulišu se zakonom, a ne odlukama Vlade - kaže naš izvor iz US.

Prema toj odluci, svaki optuženi imao je pravo na 200 evra mesečno dok je bio u pritvoru. Članovima njihovih porodica refundirali su se putni troškovi prilikom odlaska u Hag. Imali su pravo na tri povratne avionske karte na relaciji Beograd - Amsterdam - Beograd i 250 evra po osobi, na svaka dva meseca. Na osnovu te odluke, Srbija je godišnje izdvajala oko 19 miliona dinara. Ta cifra je, međutim, zavisila od broja pritvorenika u protvorskoj jedinici u Sheveningenu.

Krajem marta, Vlada je donela novu odluku kojom je materijalna pomoć proširena i na one koji su osuđeni u Tribunalu i prebačeni na izdržavanje kazni. Porodice onih koji su proglašeni krivima imaju pravo na četiri povratne avionske karte do mesta koje je najbliže zatvoru i 250 evra po osobi. Ove pogodnosti mogu da iskoriste jednom godišnje.

Prema novoj odluci, Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom može u izuzetnim prilikama da optuženima i njihovim porodicama dodeli materijalna sredstva. Na teret Srbije padaju i troškovi odlaska na statusne konferencije u Hag u slučaju da se optuženi nalaze na privremenoj slobodi.

U pritvoru Haškog tribunala trenutno se nalazi 21 optuženi građanin Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Novi Pazar

30.05.2013. 21:29

Što taj čuveni ustavni sud ne kaže da li je u skladu sa ustavom Briselski sporazum...oooo Srbijo jadna li si...

Branko

30.05.2013. 22:22

Mislim da je odluka US pravična i pravedna, svi građani su jednaki pred zakonom bilo da su krivičnom postupku pred sudom u Srbiji ili u Hagu. Haški optuženici nisu pande ili beli medvedi da bi bili zakonom posebna i zaštićena vrsta. Isti su ili čak gori od tzv.običnih optuženika. Naime, veća su sramota za Srbiju.

Borislav

31.05.2013. 18:09

@Branko - Pa da. Svi gradjani su jednaki pa zato svaki optuzenik dobija advokata po sluzbenoj duznosti sto drzavu Srbiju kosta mnogo vise nego ova izdvajanja za ljude koji svidelo se to nekome ili ne ipak brane i sebe ali i pokusavaju da svrgnu kolektivnu krivicu. Znaci da i to ide u prilog Srbije kojoj eto hrvati i muslimani stalno prete tuzbama. Inace ako je ovaj sud pravi sud onda su trebali reagovati vec odavno kad su u pitanju pregovori sa Briselom.

Svetlana

31.05.2013. 13:49

Pa ni izdaja Kosova nije ustavna, pokradeni kapital Srbije nije ustavan, pa jos niko ni jedan dinar nije vratio. O kom Utavu oni pricaju??? Sto se Srba tice svi bi te pokradene pare radije dali da se General Mladic, Seselj, Karadzic i ostali oslobode nego da odu u ruke, kao i do sada kojekakvim mafijasima. Strasno je da imaju obraza jos i ovakve vesti da objavljuju.

zoran m.

02.06.2013. 16:35

I sta sad? Da li ce da vrate taj neustavno dobijeni novac? Ili ce biti nikom nista?