Milan Martić svedoči u odbrani Karadžića

Tanjug

nedelja, 05. 05. 2013. u 11:24

Милан Мартић сведочи у одбрани Караджића
U dokaznom postupku odbrane bivšeg predsednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, za iduću nedelju je najavljeno svedočenje Milana Martića
HAG - U dokaznom postupku odbrane bivšeg predsednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, za iduću nedelju je najavljeno svedočenje Milana Martića.

Od januara 1991. do avgusta 1995, Martić se nalazio na raznim rukovodećim funkcijama - bio je predsednik, ministar odbrane, ministar unutrašnjih poslova u Srpskoj autonomnoj oblasti (SAO) Krajina, i Republici Srpskoj Krajini (RSK).

Zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj, on je u Tribunalu osuđen na 35 godina zatvora, a na izdržavanje kazne je upućen u Estoniju. Martićevo svedočenje bilo je najavljeno za početak marta, ali je iskaz odložen zbog rešavanja po njegovom zahtevu da u sudnici bude prisutan advokat Predrag Milovančević, koji ga je zastupao u prvostepenom i u žalbenom postupku u Hagu.

Karadžić je Martićevo svedočenje tražio radi pobijanja iskaza Milana Babića, koji je od avgusta 1991. do februara 1992. godine, obavljao je funkciju premijera SAO Krajine, a zatim predsednika RSK. Babić je u martu 2006. izvršio samoubistvu u Pritvorskoj jedinici u Sheveningenu, za vreme svedočenja u postupku protiv Martića.

Babić je u Tribunalu 2004. priznao krivicu za progone i bio je osuđen na 13 godina zatvora. Njegova izjava je ponuđena u dokaze u Karadžićevom predmetu u skladu sa pravilom iz Pravilnika tribunala koje se odnosi na svedoke koji su preminuli.

Prema izjavi svedoka, koju je tim odbrane objavio ranije, Martić će svedočiti da se Karadžić "zalagao za očuvanje Jugoslavije primenom miroljubivih i diplomatskih sredstava" i da je "bio izuzetno tolerantan čovek, koji nije mrzeo muslimane ili Hrvate i nije imao nameru da stvara etnički čistu srpsku teritoriju".

Na suđenju Karadžiću, iskaz bi najpre trebalo da dovrši bivši komandant Sarajevsko-romanijskog koprusa VRS, general Stanislav Galić. On je u Tribunalu osuđen na doživotni zatvor, a na izdržavanje kazne upućen je u Nemačku.

Na suđenju generalu Ratku Mladiću, dokazni postupak u utorak nastavlja tužilaštvo. Na listi svedoka su bivši zamenik komandanta Holandskog bataljona Unrpfora, Robert Franken, bivši pravni referent Bratunačke brigade VRS, Zlatan Ćelanović, bivši pripadnik vojne policije Bratunačke brigade, Mile Janjić, i jedan zaštićeni svedok.

Dokazni postupak tužilaštva nastavlja se i na suđenju Goranu Haddžiću, optuženom za progone nesprskog stanovništva iz istočne Hrvatske od juna 1991. do kraja decembra 1993. godine. Hadžić je bio predsednik Vlade Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem (SAO SBZS) i nakon toga predsednik RSK.

Za četvrtak je zakazana statusna konferencija u žalbenom postupku u predmetu "Popović i drugi", u kome se petorici nekadašnji visokih oficira VRS sudi za zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine. Prvostepenom presudom 10. juna 2010, Vujadin Popović i Ljubiša Beara osuđeni su na kazne doživotnog zatvora, Drago Nikolić na 35, Radivoj Miletić na 19 godina, a Vinko Pandurević na 13 godina zatvora. Na kaznu od 17 godina zatvora za komandanta združenih snaga jedinica MUP podređenih Drinskom korpusu VRS za učešće u srebreničkoj operaciji, Ljubomiru Borovčaninu, nisu se žalili ni odbrana ni tužilaštvo i presuda je postala pravosnažna.

Na izdržavanje kazne, Borovčanin je upućen u Dansku.

Tribunal je u martu proglasio okončanim postupak protiv bivšeg pomoćnika komandanta Glavnog štaba VRS za moral, pravna i verska pitanja, Milana Gvere, koji je 17. februara ove godine preminuo u Beogradu. Prvostepena presuda od pet godina zatvora poglašena je konačnom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

вук

05.05.2013. 12:15

Христос васкрсе! Браћи Србима, браниоцима народа и отаџбине, заточеним у хашком казамату и другим казаматима тзв. европске уније, желим срећне ускршње празнике са поруком да њихова борба и њихова жртва нису узалудни! Са вама смо, браћо!

pero

05.05.2013. 15:45

Martic nikad mladji, izgeda kao da ima 35 godina dobro se oporavio i ugojio.Mora da mu dobro prija zatvorska klima i hrana.

Boro

06.05.2013. 20:08

@pero - Znas pero Martic vise nije u Hagu vec izdrzava kaznu u normalnijim uslovima.Hag je srpska grobnica i ko tamo prezivi on se oporavlja brzo.

Zvonko

14.05.2013. 08:40

ZaMartića bi otvorio posebni zatvor negde na vrhu Dinare tako da ima dobar pregled kako tužno izgleda Kninska krajina koju su on i njegova ekipa uništili