U ponedeljak presuda za slučaj Medikus

D. ZEČEVIĆ

nedelja, 28. 04. 2013. u 16:37

У понедељак пресуда за случај Медикус
Specijalni sudija Euleksa u ponedeljak presuđuje osumnjičenim za trgovinu organima. Osumnjičeni za tridesetak nelegalnih ransplantacija

SPECIJALNI sudija Euleksa, u ponedeljak će pred Okružnim sudom u Prištini, izreći presude osumnjičenima u slučaju prištinske klinike „Medikus“, u kojoj su, prema navodima tužilaštva Euleksa, obavljane ilegalne transplantacije ljudskih organa, uglavnom bubrega. Prema saznanjima „Novosti“, u sedištu misije Euleks na Kosmetu, izricanju presude osumnjičenim za trgovinu ljudskim organima i nelegalnu medicinsku aktivnost, prisustvovaće i međunarodni tužilac, Kanađanin Džonatan Ratel, koji će dati završnu reč. Naime, prema optužnici, na pomenutoj klinici koja se nalazi nedaleko od Prištine, 2008. godine izvršeno je tridesetak nelegalnih transplantacija bubrega, a tužilaštvo je optužilo sedmoricu kosovskih Albanaca i dvojicu stranaca za trgovinu ljudima, organizovani kriminal i nezakonitu medicinsku aktivnost u ovoj klinici. Optuženi su tadašnji vlasnik klinike, Ljutfi Derviši, njegov sin Arban, bivši visoki funkcioner u tzv. Ministarstvu zdravlja Kosova, Iljir Rečaj, nekoliko lekara i medicinskih radnika, kao i turski lekar Jusuf Sonmez i izraelski državljanin Moše Harel, kojima se sudi u odsustvu.

- Prema raspoloživim dokazima, siromašni ljudi iz Rusije, Moldavije, Kazahstana, Turske i drugih država navođeni su da dođu u kliniku sa lažnim obećanjem da će primiti do 15.000 evra za svoje organe. Nekima od njih je posle nelegalnog vađenja organa data znatno manja suma novca od obećane dok pojedinima uopšte nije isplaćen pomenuti novac - navodi se u optužnici u kojoj se ističe i da su bogati klijenti sa Zapada za transplantaciju bubrega plaćali po 70.000 ali i 100.000 evra.Čitav slučaj oko trgovine ljudskim organima, dospeo je u medije kada je jednom takvom „pacijentu“ turske nacionalnosti početkom novembra 2008. godine pozlilo na prištinskom aerodromu, što je uočio pripadnik međunarodne zajednice, koji je intervenisao i naložio kosovskoj policiji da ispita slučaj.

PONAVLJAJU ZLOČIN? IAKO je, prema navodima prištinskih medija, klinika „Medikus“ u jesen prošle godine promenila vlasnika, tužilac Džonatan Ratel nedavno je naložio Euleksovim policajcima da motre na nju, zbog informacija da su u zgradi primećene nove aktivnosti. Naime, Euleksovi policajci nadležni da motre na kliniku primetili su da u nju dolaze lekari koji su i ranije radili, a koji su osumnjičeni za ilegalne aktivnosti na pomenutoj klinici.

Slučaj oko klinike „Medikus“ preuzelo je tužilaštvo Euleksa oformivši specijalni tim sa sedištem u Briselu, a suđenje je otpočelo 2011. godine. Sredinom iste godine pred Okružnim sudom u Prištini, optužnica je podignuta i protiv Jusufa Sonmeza, turskog lekara za koga se sumnja da je obavljao ilegalne transplantacije, i Moše Harela, izraelskog državljanina koji je uglavnom nalazio „pacijente“ odnosno ljude spremne da prodaju svoje organe...

- Trgovina organima mogla je biti vršena na više načina, tako što lice koje otuđuje jedan od organa to čini samovoljno iz nekog, najčešće materijalnog razloga, ali je pitanje da li su za to postojali medicinski uslovi odnosno da li je klinika imala dozvolu za rad. Međutim, ako je reč o trgovini organima vezanim za period tokom i posle 1999. godine na Kosovu, treba imati posebno u vidu da su ta lica na najgrublji način lišena života da bi im se uzeli organi. Zato bi u tom slučaju trebalo da se izrekne maksimalna zaprećena kazna za najteža krivična dela - kaže za „Novosti“ Živojin Jokanović, advokat iz Prištine, koji podseća da je ova prištinska klinika pomenuta i u izveštaju Dika Martija o učešću pripadnika tzv. OVK u trgovini organima otetih Srba i drugih zarobljenika.

Međutim, u izricanju presude, prema saznanjima našeg lista, neće se uzimati u obzir period pre 2008. godine, odnosno, najverovatnije, neće se razmatrati eventualne aktivnosti tokom i neposredno posle ratnih dešavanja na Kosovu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije