Radovan Karadžić: Govor nije genocid

E. R.

sreda, 17. 04. 2013. u 22:12

Радован Караджић: Говор није геноцид
Tužilac Haškog tribunala Alan Tiger zatražio je da sud vrati optužbe za genocid u nekoliko opština u BiH u optužnicu koja tereti prvog predsednika RS
TUŽILAC Haškog tribunala Alan Tiger zatražio je u sredu da sud vrati optužbe za genocid u nekoliko opština u BiH u optužnicu koja tereti prvog predsednika RS Radovana Karadžića.

Tiger je prikazao snimak Karadžićevog govora u Skupštini BiH 1991. godine, kada je on kao lider SDS izjavio:

- Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod u nestanak, jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rat, ovde.

Tiger tvrdi da je "genocidna namera postojala" i da bi sud mogao da osudi Karadžića za genocid u BiH.

Karadžić je, međutim, odbacio te optužbe, tvrdeći da u BiH nije bilo genocida.

- Neću da tvrdim da nisam kriv, nego da niko nije kriv, jer nije bilo genocida - rekao je Karadžić. - Tokom bavljenja politikom, kao lekar i pisac, a ne političar, dao sam na stotine intervjua i izjava i izdao na stotine dokumenata i naređenja, ali tužilaštvo ne može da nađe nijedan konzistentan pasus gde bi se mogla identifikovati genocidna namera ili namera za bilo koji zločin.

Za govor koji je prikazao Tiger, Karadžić je rekao da je bio izrazito antiratni.

- U tom govoru ja ne nagovaram muslimane na rat nego ih odgovaram od njega - rekao je optuženi Karadžić.

PRAVILI SPORAZUME

PREMA Karadžićevim rečima, Tribunal ima obilje dokaza da je srpska strana, predvođena njime, učinila sve da ne bude rata.

- Rat je izbio tamo gde je to suprotna strana htela. U većini opština nije bilo rata, nikakvog nasilja. Čitava naselja su ostala. Čak i tamo gde je bilo sukoba i zločina, bilo je muslimanskih sela koja nisu pretrpela štetu - rekao je Karadžić. - Srpska strana pravila je sporazume sa muslimanskim vođama evropske orijentacije i odustajala od svojih planova u interesu očuvanja Jugoslavije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Mirsad,Bihac

18.04.2013. 09:46

Radovan Karadzic nije nista kriv.Kriv je Alija koi je poceo rat protiv Srba i svog sopstvenog naroda.

krajina prijedor

18.04.2013. 17:53

@Mirsad,Bihac - Mirsade tebi izgleda nije bilo dosta ratovanja.Nadam se da cete objaviti kom. hvala

Boro

23.04.2013. 18:40

@Mirsad,Bihac - Naravno da je Alija kriv za izbijanje rata jer je povukao podpis koji je podpisao u Lisabonu. Posto je povukao podpis on je dao odresene ruke svojim sardnicima da provociraju srbe na svakom koraku pa je tako u Sarajevu prva zrtva bio srpski svat koji je kriv samo sto je nosio srpsku zastavu. Isto tako je Alija kriv sto nije osudio upad Hrvatske vojske u Sijekovac gde je pocinjen masakr nad neduznim narodom. To ti na kraju znaci da su cak u dva navrata srbi bili prve zrtve rata u BiH.

Zoran1

19.04.2013. 23:21

Jeste u EU gde covek nema pravo govora ako govor nije politicki koretan. Staljin je takodje zaveo slican sistem samo on je streljao ne isto misljenike a EU koristi malo drukcije metode.