HAG - Pretresno veće Haškog tribunala odbilo je u sredu zahtev bivšeg izaslanika generalnog sekretara UN za Balkan Jasušija Akašija, da njegovo svedočenje u dokaznom postupku odbrane Radovana Karadžića, iduće srede, bude na sednici zatvorenoj za javnost.

Zahtev Akašija, koji je bio izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan od januara 1994. do novembra 1995. godine, veću je preneo Karadžić u pisanom podnesku, a dostavljena je i prepiska koju su članovi tima odbrane imali sa svedokom.

Akaši navodi da njegov zahtev "nije zasnovan na zabrinutosti za bezbednost", već "više potiče iz njegovog negativnog iskustva sa medijskim izveštajima, u kojima je često iskrivljena prava svrha njegovih izjava".

Svedok kaže da bi, radi "potpunog i poštenog izražavanja njegovih statova bilo veoma poželjno da njegovo svedočenje bude na zatvorenoj sednici".

Veće je u odluci najpre navelo da je zahtev razmotren ikao je predat prekasno, odnosno svega 14 dana pred Akašijevo svedočenje. Veće ističe da Pravilnik tribunala jasno određuje da strana koja zahteva zaštitne mere mora da pokaže da postoji opravdani rizik po bezbednost ili dobrobit svedoka ili njegove porodice, ukoliko javnost sazna da se pojavio kao svedok pred tribunalom.

"Veće zapaža da svedok u zahtevu navodi da njegova želja da svedoči na zatvorenoj sednici nije zasnovano na brizi za bezbednost", kaže se u odluci i navodi da je objašnjene o negativnom iskustvu sa medijima "suviše nejasno da bi podržalo donošenje tako izuzetne meru kao što je zatvorena sednice u skladu sa pravilnikom tribunala".

Sudije istovremeno podsećaju da je Akaši pred tribunalom već svedočio na otvorenoj sednici. U septembru 2009, Akaši je bio svedok odbrane hrvatskog generala Ante Gotovine.