Svedočenje Dodika u Hagu: Srbi su tražili mirno rešenje

E. R.

09. 04. 2013. u 20:58

Predsednik RS svedok na suđenju Radovanu Karadžiću: Nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata. Izetbegović bio sklon fanatizmu

DVOJICA predsednika RS - prvi, Radovan Karadžić na optuženičkoj klupi, a drugi, aktuelni Milorad Dodik na stolici za svedoke, objašnjavali su u utorak u sudnici Haškog tribunala kako je došlo do raspada bivše SFRJ i kako je počeo rat u BiH.

Mada je Dodikovo svedočenje kasnilo 50 minuta zbog toga što je u galeriji za svedoke počela da curi voda i što je otpalo nekoliko pločica, on je skoro na početku procesa najavio tužiocu Alenu Tigeru, koji ga je prekinuo, da "ima dovoljno vremena da svedoči".

Dodik je rekao da cilj osnivanja Skupštine srpskog naroda nikada nije bio ono što se Karadžiću stavlja na teret - udruženi zločinački poduhvat.

- Tada se nije govorilo ni o kakvim akcijama. Tražio se dogovor i razgovor sa svim relevantnim političkim faktorima u BiH. Skupština je bila višestranačka. Taj termin, udruženi zločinački poduhvat čuo sam prvi put tek posle rata, kada su počele da se pripremaju prve optužnice. Od vas nikad nisam čuo tako nešto, da se priprema neki poduhvat, pogotovo ne ... zločinački - rekao je Dodik, obraćajući se Karadžiću.

SELIDBA POŠTO u sudnici u kojoj se vodi proces protiv Karadžića nije moglo da se drži suđenje, veće je odlučilo da se preseli u drugu sudnicu. Reč je prostoriji u kojoj se odvijalo suđenje protiv Ratka Mladića.

Dodik je rekao da je njegova stranka, Savez reformskih snaga, bila multietnička, i da je osnivač bio Ante Marković, koji je po nacionalnosti bio Hrvat. Stav reformista bio je da je najveći doprinos raspadu Jugoslavije dalo rukovodstvo Slovenije.

- Kakve su stavove imale ostale stranke o tom pitanju? - upitao ga je Karadžić.

- Moja partija je bila protiv razbijanja Jugoslavije, SDA je htela samostalnu BiH, HDZ takođe. SDS je takođe bila protiv raspada i bila je usmerena ka traženju kompromisa za život u Jugoslaviji - odgovorio je predsednik RS. - Bio sam uveren da je ta odluka Alije Izetbegovića bila unilateralna, jer on tada nije imao vlast da donese odluku. Njegova najveća greška je bila što nije usvojio zahteve ostalih naroda, zbog čega je samo rastao strah kod ostalih.

- Kako je bilo moguće da se većinskom hrišćanskom narodu nametne koncept manjinskog muslimanskog naroda? - nastavio je Karadžić.

- Izetbegović je imao elemente fanatizma i skrivene podrške međunarodne zajednice koju mi tada nismo prepoznali. On nije imao većinu ni podršku u BiH i u tome leži suštinski razlog započinjanja rata u BiH. On se stalno predstavljao kao predstavnik BiH i pokušavao da dobije podršku međunarodne zajednice za svoje ciljeve. Poznato je i da je Izetbegović u ovom periodu finansirao patriotsku ligu koja je krenula sa naoružavanjem muslimana. U prilog tome govori i činjenica da su prva ubistva u BiH bila etnički motivisana, muslimani su ubili Srbe. Verovatno je i primarni cilj bio etničko čišćenje.

HOLBRUK KRŠIO UGOVORE NAJBOLJI dokaz da je visoki predstavnik Ričard Holbruk kršio međunarodne ugovore je, ukazuje Dodik, njegovo priznanje. Dodik ukazuje da je u svojoj knjizi napisao da je za sprovođenje plana u BiH imao na raspolaganju 800 zaposlenih i 35 miliona dolara godišnje. Srbe je lomio, kako je rekao, tako što je za svaku svoju odluku, imao podršku Krisa Patena, koju je predstavljao kao podršku EU.
- Venecijanska komisija ga je ocenila negativno - podvukao je svoju ocenu Dodik.

Dodik je podsetio i da su mudžahedini ubili 16 momaka koji su čuvali koridor Doboj - Modriča, koji je za Srbe značio "život ili smrt". Kasnije je organizovana kolektivna sahrana, a tuga je, prema Dodikovim rečima, bila vidljiva i kod muslimana i kod Hrvata.

Tužilac Alan Tiger predočio je Dodiku nekoliko njegovih izjava koje ovaj nije demantovao. Prva je bila kada je izjavio u medijima da je "SDS organizovao i činio zločine tokom rata u BiH. Mora se otvoreno reći da su u ovom regionu počinjeni zločini i da će se razni počinioci naći pred Tribunalom".

- To je bilo u vreme tranzicije vlasti - objasnio je Dodik. - Ne sporim da sam to rekao. To je bio politički govor koji ne mora uvek da bude zasnovan na činjenicama.

- A kada ste 2005. godine izjavili da je Karadžić odneo iz Banjaluke 36 miliona nemačkih maraka?

- Rekao sam i to, ali sam tek kasnije saznao da je taj novac deponovan u Srbiji za građevinski materijal. Ništa tu nema sporno, osim što vam je izvor "Dnevni avaz", koji su lažljive novine i služe u svrhu propagande.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Makedonac

09.04.2013. 22:15

Milorade Kralju reci im sve u brk,spasi brata Radovana.jer brat Radovan je sa srpskim borcima stvorio Republiku Srpsku.

Петар

09.04.2013. 23:00

Овако се бране СРПСКИ интереси ! Миле је у Хагу бранио и Радована и част и образ Републике Српске ! Свака му част, даће бог да нас води још 100 година ! ЛЕГЕНДА

Branko

09.04.2013. 23:43

Svedočenje koje neće imati baš nikakav uticaj na dalji toK suđenja g. Karadžiću. Mislim da je čak sve što je g.Dodik izjavio više štetilo nego koristilo optuženom.

Dusan Stefanovic

10.04.2013. 00:48

Žao mi je bratskog muslimanskog naroda, ali je činjenica da su bili izmanipulisani od strane bolesnih ambicija Izetbegovica, koga nikada nije bilo briga za srpski i hrvatski narod u Bosni. Izetbegovicevo cepanje multietničke Jugoslavije upravo cepalo i multietničku Bosnu (malu Jugoslaviju). Danas u Bosni ne postoji zelja tri konstitutivna naroda da zive zajedno; sto prejudicira i "jugoslovensku"sudbinu ove zemlje u bliskoj buducnosti.

Badr

10.04.2013. 11:59

Dali se sjecate onog muslimana sto je iznjeo u javnost da su mislimani ubijali sopstveni narod u Srebrenici. E takvi muslimani su vam bili protiv rata i rata skoro sigurno ne bi ni bilo, ali se onda umjesala Amerika, njih sklonila i dovela ekstreme i kasnije svi znamo sta je bilo.

Logoras Omarske.

10.04.2013. 12:24

Ovo je dobro,Srbi (Milosevi,SANU,SPC i razni dovrovoljci) trazili mirno rjesenje krize u SFRJ.Sta reci a ne zaplakati.

dzoni bg

10.04.2013. 14:42

@Logoras Omarske. - jok negi vi mozda? nismo mi zive ljude upisivali da su poginuli u srebrenici,ili se tuzlanska kolona "samoubila"? ili smo sami na sebe i svoje u sarajevu pucali na svadbi na pocetku rata?ili mozda mi ne zelimo sebi da priznamo ko i sta smo bili(srbi pravoslavni)pre 200 ili 300 godina i da ne idem u nedogled i istoriju koja je puna raznih handzar divizija g-dine logorasu.jedino sto mozda treba zaplakati nad vasom licnom sudbinom ako je istinita(preko neta se ne vidi)jer hulja ima sa obe strane

Dragutin Karlovacki

10.04.2013. 18:09

@Logoras Omarske. - @logoras omarske nemoj nama ovde da kukas. Niste vi ni naivni ni nevini ko sto se nama predstavljate

Jabre

10.04.2013. 14:33

Braćo Srbi neka vam mIle bude uzor nemojte ćutati i prećutavati Muslimanime njihove laži nikada bez obzira da li su vam prijatelji ili neko koga ste tek upoznali.

mileta

10.04.2013. 15:08

Da li je neko od Vas koji pisete komentare ikada bio u Bosni,pa jeste li culi za nobelovca Andrica,dosta je Srbima bilo,da trpe nabijanje na kolac.Da nije bilo Mladica i Karadzica,muslimani bi to sve pobili,rat je i poceo ubistvom Srbina ,mladozenjinog oca na Bascarsiji..Zar je greh kad se jedan narod brani.Naravno da danas svi slusaju propagandu CNN,ali istina je u bibliotekama,kod Njegosa,Andrica,Ducica.Mi mozemo i da trpimo,kao 400 godina pod Turcima,mozemo i sada 100 godina OVE...