PRIŠTINSKI doktor Driton Jiljta, jedan od sedmoro kosovskih Albanaca optuženih za trgovinu ljudskim organima u klinici „Medikus“, priznao je da je kriv za protivzakonitu medicinsku aktivnost.

Ovo je prvo priznanje u ovom procesu, u kom su osim Albanaca, optuženi i turski lekar Jusuf Sonmez i Izraelac Moše Harel.

- Obavešten sam koje su posledice mog izjašnjavanja i koju ću kaznu dobiti - rekao je Jiljta pred sudom u Prištini pošto su mu pročitane optužbe za nelegalnu trgovinu bubrezima, zloupotrebu službene dužnosti i autoriteta i nelegalnu medicinsku aktivnost.

Drugooptuženi, bivši visoki funkcioner u Ministarstvu zdravlja Iljir Recaj, koji je optužen za zloupotrebu položaja i falsifikovanje službenih dokumenata, čime je omogućio nelegalnu trgovinu bubrezima, izjavio je da nije kriv.

VEZA SA OVK Ova prištinska klinika pomenuta je i u izveštaju Dika Martija o učešću pripadnika tzv. OVK u trgovini organima otetih Srba i drugih zarobljenika tokom sukoba 1999. godine. Zaštićeni svedok, koji je svedočio u Tužilaštvu za ratne zločine, mogao bi da bude spona između „Medikusa“ i kampova OVK koje je ona organizovala na severu Albanije, a u kojima su kidnapovanim građanima vađeni organi i prodavani na Zapadu.

On se branio da je dobio zahtev za transplantaciju organa od sina vlasnika klinike Arbena Dervišija, 2. maja 2008. godine, i da je to pitanje „razmatrano sa bivšim ministrom zdravlja Aljušom Gašijem i odborom za licence“.

Ljutfi Derviši, koji je označen kao vođa ove grupe, profesor fakulteta i vlasnik „Medikusa“, demantovao je sve optužbe. On i njegov sin odbili su sa daju završnu reč na suđenju, ali su ranije rekli tužiocu Euleksa Džonatanu Ratelu da su „donatori i primaoci morali da plate po 8.000 evra za transplantacije“.

Kako se navodi u optužnici tužilaštva Euleksa, na ovoj klinici je 2008. godine, izvršeno 30 nelegalnih transplantacija bubrega. Tvrdi se da su siromašni ljudi iz Rusije, Moldavije, Kazahstana, Turske i drugih država navođeni da dođu u kliniku sa lažnim obećanjima da će primati do 150.000 evra za svoje organe. Neki od njih su, međutim, posle operacija, dobili znatno manje novca. Cela operacija otkrivena je kada je jednom pacijentu pozlilo na aerodromu u Prištini.