Presuda Ojdaniću proglašena konačnom

Tanjug

31. 01. 2013. u 12:00

Пресуда Ојданићу проглашена коначном
Žalbeno veće Tribunala prihvatilo obaveštenja generala Ojdanića i glavnog tužioca Bramerca, kojima su oni odustali od žalbi

HAG - Žalbeno veće Haškog tribunala prihvatilo je danas obaveštenja generala Dragoljuba Ojdanića i glavnog tužioca Serža Bramerca, kojima su oni odustali od žalbi, i proglasilo postupak okončanim.

Time su presuda za pomaganje i podržavanje deportacija i prinudno premeštanje kao zločin protiv čovečnosti, i kazna od 15 godina zatvora, postali pravosnažni, navodi se u odluci.

Optuženom se u kaznu uračunava vreme provedeno u pritvoru, od doborovoljne predaje 5. aprila 2002. godine. Odlukom je naloženo da on ostane u pritvoru UN do donošenja odluke u kojoj će državi služiti kaznu.

Budući da je Ojdanić u pritvoru proveo više od dve trećine izrečene kazne, može se očekivati da njegovi branioci, u skladu sa Pravilnikom o postupku i dokazima, uskoro podnesu zahtev za prevremeno oslobađanje.

General Ojdanić je naveo da je od žalbe odustao zbog poodmaklih godina i pogoršanog zdravstvenog stanja. On je potvrdio da je "upoznat sa svim pravnim posledicama ove oduke, uključujući činjenicu da nakon povlačenja žalbe ne postoji pravna mogućnost da se presuda ponovo razmatra ili ukine ili preinači u njegovu korist".

General Ojdanić je bio načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) i ministar odbrane Savezne Republike Jugoslavije (SRJ). Njemu se sudilo zajedno sa bivšim predsednikom Srbije, Milanom Milutinovićem, koji je oslobođen svih optužbi, sa bivšim poptpredsednikom Vlade SRJ, Nikolom Šainovićem, generalima VJ Nebojšom Pavkovićem i Vlastimirom Lazarevićem, i policijskim generalom Sretenom Lukićem, za zločine nad albanskim civilima na Kosovu počinjene u prvoj polovini 1999.

Žalbeni postupak u predmetu "Šainović i drugi" održaće se sredinom marta ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)