Ojdanić na slobodi od avgusta

E. R.

29. 01. 2013. u 21:20

Ојданић на слободи од августа
Bivši načelnik VJ Dragoljub Ojdanić, pravosnažno osuđen za zločine na KiM, uskoro će biti pušten iz haškog pritvora. Zatražiće prevremeno puštanje, kada izdrži dve trećine kazne. Ljajić: Srbija bez posledica

ODUSTANAK od žalbe bivšeg načelnika Generalštaba VJ Dragoljuba Ojdanića i haškog tužilaštva na Ojdanićevu petnaestogodišnju presudu za zločine na Kosovu i Metohiji, neće uticati na ostale osuđene u tom procesu.

Prema rečima Ojdanićevog branioca Tome Višnjića, nekada prvi vojnik VJ je sada pravnosnažno osuđen, pa će kada bude izdržao dve trećine kazne, steći uslove da traži prevremeno puštanje na slobodu.

- Činjenica da je general Ojdanić poslednjih 12 godina pretežno proveo u pritvoru, već govori sama za sebe - objašnjava Višnjić. - U odnosu na druge osuđene, ovo nema nikakvog uticaja, zato što je on osuđen kao pomagač.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da za Srbiju neće biti nikakvih praktičnih posledica ove odluke.

- Nema nijednog razloga da se ne izađe u susret njegovom zahtevu da bude prevremeno pušten na slobodu u avgustu, jer ispunjava sve uslove - kaže Ljajić. - Pitanje je i koliko bi trajao žalbeni postupak. Mogao bi da se oduži možda i u narednu godinu tako da ja u tome vidim jedan od razloga zašto je Ojdanić odustao od žalbe.

Ojdanić, koji je posle NATO bombardovanja postao i ministar odbrane SRJ, naveo je u odustanku od žalbe da je upoznat sa svim pravnim posledicama svoje odluke.

- Uključujući tu i činjenicu da nakon povlačenja žalbe ne postoji pravna mogućnost da se presuda kojom sam osuđen ponovo razmatra ili da se ukine ili preinači u moju korist - napisao je Ojdanić. - U potpunosti prihvatam sve nalaze iz presude. Sve što mi preostaje je da odslužim svoju kaznu. Uskoro ću napuniti 72 godine i zdravlje mi se tokom boravka u pritvoru pogoršalo. Izražavam svoje iskreno žaljenje svima koji su patili zbog ishoda ponašanja za koje sam osuđen.

ČEKAJU JOŠ ČETVORICA

NEKADA „maratonski“ proces u kom su za zločine nad kosovskim Albancima odgovarali državnici, vojni i policijski funkcioneri SRJ i Srbije, sada je „spao“ samo na četvoricu okrivljenih. Milan Milutinović je prvi izašao na slobodu zato što je oslobođen, a Haško tužilaštvo nije podnelo žalbu na tu presudu. Na pravnosnažnu presudu do daljeg čekaće Nikola Šainović, Nebojša Pavković i Sreten Lukić, koji su osuđeni, svaki na 22 godine zatvora, kao i Vladimir Lazarević, koji je dobio sedam godina manje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

zoks

30.01.2013. 14:51

@sanjin - da su vas endehaovce osudjivali za ratne zlocine pocev od Prvog svetskog rata ne bi ste postojali danas!