ZAGREB
SPECIJALNO ZA NOVOSTI


PUKOVNIK Hrvatske vojske Ivica Pandža Orkan (42), koji je u penziju otišao sa 27 godina, objavio je popis od 7.000 Srba koji su bili pripadnici Vojske Srpske Krajine, sa jasnom porukom da je reč o “registru okupatorske vojske”. Poruka je jasna, to su zločinci koji su se sakrili iza Zakona o aboliciji, ali sada su njihova imena javno objavljena. Po kojem kriterijumu se na listi našlo baš tih 7.000 imena, od više od 30.000 vojnika, koliko ih je Vojska Srpske Krajine tada imala, teško je reći, ali je činjenica da je popis rađen kao svojevrsna lista za odstrel.

Pukovnik Orkan, kojeg neki hrvatski mediji nazivaju “hrvatski Vizental”, objavio je knjigu “Vojska Krajine u Pounju i na Banovini, zapisi komšija”, u kojoj se popis našao. Kako je sačinjen, da li je autentičan, ko je sve to proveravao, ništa se ne kaže, ali je jasno da je svako ko je na tom popisu okarakterisan kao “neprijatelj” i njegova sudbina postaje krajnje neizvesna. Pogotovo ako je reč o povratniku ili nekome ko bi želeo da se vrati na svoje ognjište.

TUĐMANOV ODLIKAŠ ZA pukovnika Ivicu Pandžu se zna da je bio jedan od zapovednika u Sunji, gde su se vodile velike bitke. Tri je puta ranjen, a Franja Tuđman mu je dodelio šest najviših odlikovanja. Kako je penzionisan kao mladić, počeo je da se amaterski bavi istraživanjem događaja u ratovima na tlu bivše Jugoslavije, a sada navodi i da je predsednik Agencije za istraživanje i dokumentaciju ratnih sukoba. Tvrdi da ima kao pojedinac najveću arhivsku građu, koju je smestio na nekoliko tajnih mesta.

Orkan kaže da je reč o do sada neobjavljenim dokumentima, prikupljenim nakon “Oluje”. Ne kaže, međutim, kako su se ti dokumenti našli baš kod njega, a tvrdi da ih ima za dva kamiona. U njegovoj dokumentaciji navodno je i 700 video-kaseta, te nekoliko hiljada fotografija, a navodi i da je deo te dokumentacije korišćen u Hagu, prilikom podizanja optužnica protiv Slobodana Miloševića, Milana Martića i Vojislava Šešelja.

Objavljivanje ovog registra, koje nema nikakvu ozbiljnu pozadinu, jer je delo amatera koji želi da bude istoričar, događa se istovremeno kada je i hrvatska vlada odobrila objavljivanje registra hrvatskih branitelja. I dok je objavljivanje registra branitelja izazvao mnoge reakcije, od odobravanja do žestokih kritika, ovaj Orkanov je prećutan i niko iz zvaničnih institucija nije do sada reagovao.

Ono što je jedino izvesno jeste da ovakve liste mogu da budu i veoma opasne za ljude koji se nađu na takvim amaterski rađenim “popisima”.