HAG - Haški osuđenik Mile Mrkšić prebačen je u Portugaliju gde će izdržavati 20-godišnju kaznu zatvora, na koju ga je osudio Međunarodni tribunal zbog zločina nad nesrpskim zatvorenicima na farmi Ovčara kod Vukovara 1991. godine, saopštio danas taj sud.

Mrkšić je osuđen 27. septembra 2007. godine na 20 godina zatvora, a na izdržavanje kazne u Portugaliju prebačen je juče.

Sudsko veće je proglasilo Mrkšića krivim za pomaganje i podržavanje ubistva, mučenja i okrutnog postupanja prema ratnim zarobljenicima na poljoprivrednom dobru Ovčara, kod Vukovara, 20. novembra 1991. godine.

Lica osuđena u Tribunalu ne služe kaznu u pritvorskoj jedinici Tribunala, podseća se u saopštenju suda i dodaje da oni kazne služe izvan Holandije u nekoj od država sa kojima je Tribunal potpisao sporazum o služenju kazni. Do danas tribunal ima takve sporazume sa 17 država.

Predsednik Tribunala je 26. januara doneo odluku o tome da Mrkšić služi kaznu u Portugaliji. On je prvi haški osuđenik koji je prebačen u Portugaliju, navodi se u saopštenju Haškog tribunala.