Bošnjačko nacionalno veće je pre četiri dana u Novom Pazaru donelo odluku da se u Komaranu, kod Brodareva, podigne spomenik Huseinu efendiji Rovčaninu, koji je ubijen 17. decembra 1944. godine. Članovi veća su, kako se ističe u saopštenju, proučili fatihu (molitvu) za Rovčanina, ali se ne navode detalji: šta je Rovčanin radio tokom Drugog svetskog rata, gde se borio i kako je i od koga poginuo.

"Novosti" su u utorak došle do različitih podataka o ovoj ličnosti. Jedni izvori kažu da je bio komandant muslimanske milicije, da je sela štitio od četnika i stradao od partizana. Drugi, pak, tvrde da je bio saradnik okupatora, a da je život izgubio štiteći odstupnicu četničkom vojvodi Pavlu Đurišiću. Najava podizanja obeležja izaziva i različita reagovanja.

- Bošnjačko nacionalno veće je dobilo više zahteva da se podigne spomenik ili memorijalni kompleks komandantu muslimanske jedinice Huseinu Rovčaninu iz Komarana, za zasluge što je u toku Drugog svetskog rata sačuvao komaransko-brodarevski kraj. Zahvaljujući Rovčaninu i njegovim saborcima, Brodarevo i Prijepolje nisu doživeli sudbinu Rudog, Foče i drugih mesta u limskoj dolini, koja su stradala od četničkih jedinica - rekao je u utorak, za "Novosti", predsednik BNV Samir Tandir.

INICIJATIVA BNV će, po rečima Tandira, posle nedavno usvojenog zakona, pred sudovima pokrenuti postupak rehabilitacije svih komandanata muslimanske milicije, koji su branili svoj kraj, a i sve građane i građanke, a kasnije su bili žrtve komunističkog režima.

Najbliži potomak Huseina Rovčanina je sinovac Arif Rovčanin (70), penzioner "Auto-kuće" u Prijepolju. On kaže da je njegov stric rođen 1906. godine u zaseoku Đurovo Brdo, da je završio medresu i u rodnom mestu bio hodža, pa matičar, a u vreme rata "imao miliciju".

- Prvoborac Mile Peruničić mi je jednom prilikom rekao da je na zboru u Brodarevu 1941. godine, posle poziva za odlazak u partizane ili miliciju - narod listom otišao za Rovčaninom - rekao je Arif.

Imena Huseina Rovčanina nema na spomenicima koje su potomci i simpatizeri četničkog pokreta podigli na Jabuci i u Mileševi 2001. godine.


NEMA POMENA

- U dokumentaciji se pominje da je nekoliko muslimana kratko vreme bilo u četničkim jedinicama i da su stradali od partizana. Međutim, nigde se ne navodi ime Huseina Rovčanina. Inače, komandant četničkog odreda u brodarevskom kraju bio je Perko Zindović - ističe Dragoljub Šljukić, jedan od organizatora akcije podizanja spomenika "stradalima od komunističkog režima".SVEDOČENJE ROVČANINA: KOLJAČ I UBICA

HUSEIN Rovčanin je bio komandant muslimanske milicije, koja je kasnije prerasla u Sandžak diviziju, pod komandom nemačkih SS trupa. Njegovi vojnici bili su udarna igla Nemaca, najveći koljači, strah i trepet među narodom. Naneli su mnoga zla ljudima dela Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Na pomenu njihovih imena bežali su od kuća.

Ovo za "Novosti" priča Saša Rovčanin, unuk Jakova Rovčanina kojeg su otele i ubile jedinice Huseina Rovčanina:

- Moj deda je radio na svom polju u selu Pavino Polje, u blizini Bijelog Polja, kada su ovi zloglasni vojnici došli i oteli ga sa još nekoliko ljudi. Odveli su ih u selo Komaran, mučili i tražili otkup. Na kraju su ih ubili. Svi stariji ljudi našeg kraja znaju da je Husein Rovčanin bio jedan od najvećih ubica. (S. S. R.)