UPAD u terorističko gnezdo u selu Račak, koji je zbog uspešnosti ušao i u udžbenike NATO specijalaca, bio je neposredni povod za bombaradovanje SR Jugoslavije 1999. godine. Zapadne sile su deset sati borbe pripadnika srpske policije i vojske protiv naoružanih albanskih grupa tog 15. januara, pretvorile u "masakr" Srba nad albanskim civilima.
Deset godina kasnije, nekadašnji general MUP Srbije i u to vreme pomoćnik policijskog štaba Goran Radosavljević ponavlja da je cela akcija bila uperena protiv terorista i da su u borbama ubijeni naoružani teroristi. Danas, bivši komandant Žandarmerije seća se svih detalja ove akcije.
- Mesecima su teroristi otimali i ubijali srpske policajce i vojnike, ali i Albance lojalne državi - kazuje za "Novosti" Radosavljević. - Skoncentrisali su se bili u Jezeračkim planinama, a Račak im je bio baza. U selu nije bilo civila. Dugo smo pripremali obračun sa njima, a za dan koji je odabran za akciju, pozvali smo i predstavnike misije OEBS da "nadgledaju".

Povlačenje

Sukob srpskih policajaca sa teroristima kamerama su snimale i dve strane agencije - Rojters i AP. Snimljeni su ubijeni teroristi i njihovo oružje, kao i čitav pronađeni arsenal. Zaplenjeni su mitraljez "broving", dva puškomitraljeza, 36 automatskih pušaka, dva snajpera, bombe, municija... Istog dana snimke je objavio francuski "Liberasion".
Nešto posle 16 časova na lice mesta izašla je istražni sudija Danica Marinković, kao i tužilac. Kako je već padao mrak, odlučeno je da se uviđaj uradi sutradan. Jedna policijska jedinica ostala je u samom selu. Tokom noći, međutim, ona je povučena. Teroristi su ponovo sišli sa okolnih planina i zauzeli svoje rovove i bunkere.
Javnost je do danas ostala uskraćena za odgovor ko je naredio da policija napusti Račak. Jer, još dok se nije razdanilo, napravljen je "scenario masakra". Sa terorista su skinute uniforme, a oni su, po običaju, ispod njih nosili civilna odela i trenerke. Zato se, na snimcima od 16. januara, vide iste rane, ali ovog puta ne na uniformama već na trenerkama i majicama.
Tadašnji šef misije OEBS Vilijem Voker izveo je unapred smišljenu i organizovanu "predstavu". Vokerovom montažom srpski policajci su proglašeni za zločince, a žrtve nazvane - albanskim civilima.
- Odmah je zasedao Štab - priseća se tih dana Radosavljević. - Razmišljali smo kako da demantujemo sve to što se ceo dan vrti na svetskim tv stanicama i agencijama. Onda smo odlučili da ponovo upadnemo u Račak. Dva dana kasnije, 17. januara, ušli smo u selo. Tamo su i dalje bili preostali teroristi. Stigli smo nekako do centra, gde su u džamiju položili tela poginulih. U borbama je poginuo policajac heroj Miro Mjekić, dok su trojica teško ranjena.
Srpske snage bezbednosti iz Račka su izvukle tela mrtvih terorista. Leševi su prebačeni u Prištinu, na Institut za sudsku medicinu. Sa ruku su im skidane i takozvane parafinske rukavice, test na barutne čestice. Svi su listom bili pozitivni, što je bio dokaz više da nije reč o civilima, već o teroristima. Obdukciju su obavili navodno nezavisni patolozi na čelu sa Helen Ranta.

Obdukcija

PriŠtinski dnevnik "Koha ditore" sledećih dana objavljivao je čitulje "herojima OVK ubijenim u borbama za Račak". Zapadni zvaničnici i mediji, međutim, prihvatili su Vokerovu verziju događaja da je u "Račku počinjen masakr nad nedužnim civilima". To je bio i okidač za NATO bombardovanje Srbije nazvano "Milosrdni anđeo".
Srbija je proglasila Vokera za "personu non grata" i bezuspešno je pokušavala da dokaže da u Račku nisu stradali civili već naoružani teroristi. Nekoliko godina kasnije član međunarodne istražne komisije Helen Ranta u svojoj biografiji navela je da je izveštaj o događajima u Račku pisala pod pritiskom Vokera.
Goran Radosavljević navodi da je o događajima u Račku detaljno govorio i britanskim novinarima koji su za Bi-Bi-Si napravili dokumentarni film "Pad Miloševića". I Haško tužilaštvo odustalo je od namere da bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića optuži za ovaj događaj.
- Dve godine kasnije pozvani smo u Brisel - priča Radosavljević. - Išao je i Nebojša Čović, general Ninoslav Krstić, ministar Goran Svilanović i drugi. Generalnog sekretara NATO Robertsona interesovala je naša akcija u Račku. Kada smo mu izneli detalje naredio je da nas avionom prebace u Štutgart, u bazu NATO za Evropu. Komandant NATO snaga Karl Fulfort okupio je oko 250 oficira koji su netremice slušali kako smo isplanirali i izveli akciju u Račku. Sada mogu da kažem da je ona perfektno izvedena.

UDŽBENIK I MEDALJA
DVE antiterorističke akcije srpskih policajaca našle su se u udžbeniku za obuku specijalnih jedinica NATO snaga. "Račak", izveden januara 1999, kao i ona u Oraovici 2001. godine na jugu Srbije. Goran Radosavljević, koji je učestvovao u obe akcije, dobio je medalju i priznanje od oficira NATO.
- Ovo nije samo moje, već priznanje celoj policiji koja je dala sve od sebe u ovim borbama - kaže Radosavljević.