FINSKI sudski stomatolog Helena Ranta izgleda plete samoj sebi novu mrežu laži. Žena, koja je ovih dana "otvorila" dušu i otkrila pod kakvim je pritiscima radila obdukciju tela ubijenih pripadnika OVK u Račku, u stvari je sama izgovorila sve ono za šta u svojoj biografiji optužuje tadašnjeg šefa Misije OEBS na Kosmetu Vilijema Vokera!
To da su u masakru ubijeni nedužni, nenaoružani civili i da je to bio zločin protiv humanosti, njene su reči, koje je u četvrtak "Novostima" potvrdio bivši direktor Instituta za sudsku medicinu u Prištini prof. dr Slaviša Dobričanin. On je, inače, učestvovao u obdukciji zajedno sa Rantom i nikada neće zaboraviti Račak.
- Nije me iznenadilo ovo što sada piše, ali samu sebe još nije demantovala - kaže profesor, koji je predvodio srpski tim patologa. - Dobro se sećam da je bila pod prismotrom nemačke ambasade i finskog ministarstva. U institutu su stalno bili finski ministar za ljudska prava Timo Labelma i drugi sekretar nemačke ambasade. Bila je vrlo nervozna i večito van sale za obdukciju. Stalno je u hodniku razgovarala mobilnim telefonom s nekim...
Osporavajući njenu stručnost da okarakteriše prirodu sukoba u Račku, Dobričanin joj ne zaboravlja ni, kako kaže, laži koje je iznela na račun srpskih patologa i njihove analize tragova nesagorelih barutnih čestica na dlanovima terorista OVK.
- Naime, kada osoba puca iz vatrenog oružja na dlanovima joj ostanu tragovi nesagorelih barutnih čestica - objašnjava naš sagovornik. - Zato, kada sumnjamo da je neko pucao, te čestice skidamo pomoću samolepljive folije i "difenilamina". To smo uradili i u slučaju Račka. Na dlanovima 37 tela od ukupno 40, pronašli smo barutne čestice. Da su bili teroristi, nije bilo nikakve sumnje!
Za Helenu Rantu, međutim, taj je metod bio zastareo i prevaziđen. Tvrdila je da ga je Interpol zabranio još 1968. godine. Ali, to je iznela mnogo kasnije, uprkos tome što su svaki od ovih obdukcionih nalaza, a bilo ih je ukupno 40, bez trunke nesaglasnosti, potpisali zajedno i srpski patolozi i međunarodni.
- Rekla je da je takva analiza zastarela, demode. A, to nije bilo tačno. Kada sam svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haškom tribunalu, predao sam sudijama članak iz američkog časopisa o firmi koja proizvodi materijal, koji smo mi koristili u našoj analizi. Pa, zar bi Amerikanci proizvodili za sopstveno tržište nešto što je zastarelo?!
A, onda su članovi međunarodnog tima, koji su, na stručan ili neki drugi način, učestvovali u obdukciji tela, rešili da objave istinu o Račku. Organizovali su konferenciju za novinare u Prištini. Članovima srpskog tima oni su zabranili prisustvo.
- Vilijem Voker je bio jako nervozan - prepričava Dobričanin. - Stajao je i lupkao prstima po stolici. Nije govorio. Sve je rekla Helena Ranta: i da su ubijeni nenaoružani civili, i da je počinjen masakr, i da je to bio zločin protiv civila. Tri stvari, koje lekar sudske medicine, ne može da kaže.
Da su ubijeni u Račku bili teroristi, a ne nedužni civili, potvrđuje i Danica Marinković, istražni sudija tamošnjeg Okružnog suda. Ona je sa saradnicima nedugo posle akcije sprovedene u Račku, otišla da obavi uviđaj.
- Čim smo stigli u selo, pronašli smo veliku količinu oružja - teškog i lakog. Puške, automati, poluautomati, sanduci sa municijom bili su oko nas - seća se sudija Marinković. - Kada smo krenuli da vidimo žrtve, počeli su da pucaju na nas. I, tako još tri dana kad god bismo pokušali da uđemo u selo. Izveštaji svih koji su po profesionalnoj liniji radili obdukciju, bili su isti. I, kada je reč o uzroku smrti, nanošenju povreda i svemu ostalom. Ali, Helena Ranta, koja je tamo poslata po političkoj liniji, rekla je svoje. Zato je samo to otišlo u javnost, jer je već za nekoliko dana počelo bombardovanje.     

OBORILI RAČAK
DANICA Marinković i Slaviša Dobričanin svedočili su u Haškom tribunalu u procesu protiv bivšeg predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića. Kao svedoci njegove odbrane osporavali su dokaze tužilaštva, naročito one koji su se odnosili na imena, polove i starost žrtava. Tadašnji tužilac Džefri Najs ih je nazivao kriminalcima, ali se ipak, posle nekog vremena, kada je "revidirao" spisak žrtava, pozivao na rezultate njihovih istraga. Tužilaštvo je potom izbacilo tačke optužnice o Račku, kako iz Miloševićevog predmeta, tako i iz procesa koji se vodio protiv bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića i još petorice bivših funkcionera SRJ i Srbije.