BIVŠI ambasador SAD u Hrvatskoj Piter Galbrajt izjavio je u ponedeljak pred Haškim tribunalom da je uklanjanje Srba iz Kninske Krajine bilo namera i politika hrvatskih vlasti i predsednika Franje Tuđmana pri pokretanju operacije “Oluja” 1995.
- Sistematsko uništavanje i pljačkanje imovine Srba tokom “Oluje” i sprečavanje njihovog povratka zakonskim i drugim merama nakon operacije, dogodili su se “zato što su državne vlasti Hrvatske - Tuđman i banda oko njega - želeli da se to dogodi i bili su zadovoljni kada se dogodilo - naznačio je Galbrajt, svedočeći na suđenju trojici hrvatskih generala.
- Kada su Srbi jednom otišli, Tuđman više nije želeo da se vrate - naglasio je svedok, dodajući da je Hrvatska donela zakonske mere koje su povratak onemogućavale.
- Sistematsko uništavanje Krajine bilo je naređeno ili dozvoljeno - a u svakom slučaju, to je bila namera hrvatskih vlasti. Verujem da je to bila namerna politika vlasti u Zagrebu - naglasio je Galbrajt.
Generali Ante Gotovina, koji je zapovedao “Olujom”, Ivan Čermak, koji je bio vojni namesnik Knina, i Mladen Markač, komandant specijalne policije, optuženi su za progon i druge zločine nad Srbima tokom ofanzive na Knin i posle nje, u avgustu i septembru 1995. godine.
Ambasador Galbrajt izjavio je, kao svedok optužbe, da predsednik Tuđman, tokom njihovih mnogobrojnih susreta pre “Oluje”, nije skrivao da krajiške Srbe smatra “strateškom pretnjom” za Hrvatsku.
Njegov savetnik Hrvoje Šarinić jednom je Srbe nazvao “rakom na trbuhu Hrvatske”, napomenuo je američki diplomata.
Svedok je potvrdio i da je Tuđman govorio da u Hrvatskoj može ostati do 10 odsto Srba i da u Kninsku Krajinu valja naseliti Hrvate iz dijaspore. Ističući kao cilj nacionalno homogenu hrvatsku državu, Tuđman je, prema Galbrajtu, otvoreno zagovarao i “premeštanje stanovništva” i podelu BiH.
Galbrajt je posvedočio da je odmah po početku ofanzive na Knin, 4. avgusta, “započelo paljenje i pljačkanje” srpskih sela, koje je i sam video, i da zlodela stoga nisu mogla biti “izolovani incidenti”, kako su ih nazivali hrvatski zvaničnici.

LAGAO NA SUĐENJU MILOŠEVIĆU
GALBRAJT je, tokom iskaza, izrazio žaljenje zbog toga što je na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Tribunalom izjavio da tokom “Oluje” nije bilo etničkog čišćenja.
Tvrdio je da je to bilo “tehničko objašnjenje” zato što su Srbi napustili Knin pre nego što su u grad ušle hrvatske snage.
- Tehnički gledano, ne možete etnički očistiti nekoga ko nije tu, što ne znači da se to ne bi i desilo - rekao je Galbrajt, uz napomenu da nije nameravao da opravdava delovanje hrvatske vojske.