Galbrajt: Sistematski uklanjali Srbe

ponedeljak, 23. 06. 2008. u 20:15

Галбрајт: Систематски уклањали Србе
Bivši ambasador SAD u Hrvatskoj Piter Galbrajt izjavio je u ponedeljak pred Haškim tribunalom da je uklanjanje Srba iz Kninske Krajine bilo namera i politika hrvatskih vlasti i predsednika Franje Tuđmana

BIVŠI ambasador SAD u Hrvatskoj Piter Galbrajt izjavio je u ponedeljak pred Haškim tribunalom da je uklanjanje Srba iz Kninske Krajine bilo namera i politika hrvatskih vlasti i predsednika Franje Tuđmana pri pokretanju operacije “Oluja” 1995.
- Sistematsko uništavanje i pljačkanje imovine Srba tokom “Oluje” i sprečavanje njihovog povratka zakonskim i drugim merama nakon operacije, dogodili su se “zato što su državne vlasti Hrvatske - Tuđman i banda oko njega - želeli da se to dogodi i bili su zadovoljni kada se dogodilo - naznačio je Galbrajt, svedočeći na suđenju trojici hrvatskih generala.
- Kada su Srbi jednom otišli, Tuđman više nije želeo da se vrate - naglasio je svedok, dodajući da je Hrvatska donela zakonske mere koje su povratak onemogućavale.
- Sistematsko uništavanje Krajine bilo je naređeno ili dozvoljeno - a u svakom slučaju, to je bila namera hrvatskih vlasti. Verujem da je to bila namerna politika vlasti u Zagrebu - naglasio je Galbrajt.
Generali Ante Gotovina, koji je zapovedao “Olujom”, Ivan Čermak, koji je bio vojni namesnik Knina, i Mladen Markač, komandant specijalne policije, optuženi su za progon i druge zločine nad Srbima tokom ofanzive na Knin i posle nje, u avgustu i septembru 1995. godine.
Ambasador Galbrajt izjavio je, kao svedok optužbe, da predsednik Tuđman, tokom njihovih mnogobrojnih susreta pre “Oluje”, nije skrivao da krajiške Srbe smatra “strateškom pretnjom” za Hrvatsku.
Njegov savetnik Hrvoje Šarinić jednom je Srbe nazvao “rakom na trbuhu Hrvatske”, napomenuo je američki diplomata.
Svedok je potvrdio i da je Tuđman govorio da u Hrvatskoj može ostati do 10 odsto Srba i da u Kninsku Krajinu valja naseliti Hrvate iz dijaspore. Ističući kao cilj nacionalno homogenu hrvatsku državu, Tuđman je, prema Galbrajtu, otvoreno zagovarao i “premeštanje stanovništva” i podelu BiH.
Galbrajt je posvedočio da je odmah po početku ofanzive na Knin, 4. avgusta, “započelo paljenje i pljačkanje” srpskih sela, koje je i sam video, i da zlodela stoga nisu mogla biti “izolovani incidenti”, kako su ih nazivali hrvatski zvaničnici.

LAGAO NA SUĐENJU MILOŠEVIĆU
GALBRAJT je, tokom iskaza, izrazio žaljenje zbog toga što je na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Tribunalom izjavio da tokom “Oluje” nije bilo etničkog čišćenja.
Tvrdio je da je to bilo “tehničko objašnjenje” zato što su Srbi napustili Knin pre nego što su u grad ušle hrvatske snage.
- Tehnički gledano, ne možete etnički očistiti nekoga ko nije tu, što ne znači da se to ne bi i desilo - rekao je Galbrajt, uz napomenu da nije nameravao da opravdava delovanje hrvatske vojske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Miro Markovic

24.06.2008. 00:37

Lazes covece, Albrajt! Lazes kao pas. Sramota da te bude. A Srbi su jevreje stitili od svih zala kroz koje su prolazili. Da li te je sramota ispred tvojeg Jevrejskog naroda, ako te nije sramota ispred Srpskog naroda? Da li mislis da su Srbi glupi i da tebi mogu da veruju? Za Haski sud, koji je majmunski sud, tvoje svedocenje je izigravanje pravde i istine. To mi svi znamo pa i svi oni sto imaju malo mozga.

Dragan

24.06.2008. 10:41

Dali to "Gospodina"Galbrajta pece savest?Malo sa zakasnjenjem ali ipak.Zalosno je da se ova njegova,zakasnela,izjava ne iskoristi malo bolje.Jer je on svedok i akter dogadjaja.Akter iz razloga pune vojne i logisticke podrske USA zivotnom i bioloskom unistenju Srba,koje je na zalost jos na snazi.Amerikanci rade isto sa Srbima sto su odavno uradili jadnim starosedeocima Amerike-Indijancima.Na kosovu su za preostale Srbe izradili kazamate-isto sto i za preostale Indijance u Americi.A ovi "nasi"politicari po svaku cenu isto zele i u preostalom delu Srbije.

Slobodan

24.06.2008. 10:48

Zakasnela pravde gora je od nepravde. Zasto gospodine Galbrajt niste vi i vasa zemlja to pitanje postavili u UN pre mnogo godina. Sada izlazi na videlo i sada iznosite cinjenice koje su ovom narodu odavno poznate ali nisu mogle ugledati sv4etlost dana u svetskim medijima jeli je vasa zemlja to zelela. Zasto se ne postavi pitanje proterivanja preko 200 hiljada ljudi iz urbanih sredina, Zagreba, Splita, Dubrovnika, Rijeke i ostalih gradova Hrvatske. Zasto su mesoviti brakovi i danas rasstureni na sve strane ove nesretne zemlje. Tu nije bilo balvana i ostalih akcija otpora Srba ali to je se uradilo i sa vasim blagoslovom jer je trebalo Srbe proterati iz RH. I sam Tudjman je izjavio, da Hrvatska nije zelela rat rata nebi ni bilo i da je osnovni problem bio z rat broj Srba u RH, to je prava istina.

misko

24.06.2008. 11:53

Pa zar ti nije jasno da nam je sva ova muka od jevreja,nema veze sto smo ih stitili i pazili,ali nije mi jasno zasto posteni jevrejski narod nije digao svoj glas protiv nepravde koja je ucinjena nama,Ameriku vode jevreji,a ostatak sveta Vatikan,e to ti je novi svetski poredak.