Ubijeno bar 10 svedoka

N. Č.

07. 03. 2007. u 19:18

"Novosti" saznaju: Haški tribunal ima podatke o svim "žrtvama" Ramuša Haradinaja. Stradalo najmanje 10 potencijalnih svedoka optužbe u postupku koji se vodi protiv bivšeg kosovskog premijera. "Saznanja ukazuju da su i pretnje i pritisci bili organizovani od

UBIJENO je najmanje 10 potencijalnih svedoka Haškog tribunala u postupku koji se vodi protiv Ramuša Haradinaja, saznaju "Novosti" u Tribunalu.
"Ubijeni su Iljir Seljimaj, Bekim Mustafa, Avni Eljezaj, Tahir Zemaj, Sabahate Toljaj, Isuf Hakljaj, braća Zećiraj, Sadik i Dželjadin Musaj, kao i Sadik i Veljselj Murići", tvrde u Haškom tribunalu i navode da su većina ovih lica bila potencijalni svedoci optužbe protiv Ramuša Haradinaja.
Saznanja Tribunala do kojih su došli uz pomoć stranih bezbednosnih službi ukazuju da su bivši saborci Ramuša i Dauta Haradinaja u više navrata upućivali pretnje svedocima Tribunala bilo da se nalaze na području Kosova i Metohije ili da borave u inostranstvu kako bi ih sprečili da u Hagu svedoče o počinjenim zločinima bivše OVK.
"Značajna finansijska sredstva uglavnom stečena od kriminalnih aktivnosti izdvajaju se u cilju eventualnog podmićivanja potencijalnih svedoka, ali i za angažovanje lica na praćenju i otkrivanju lokacija na kojima borave svedoci Tužilaštva", navode naši izvori iz Tribunala i dodaju da su ove aktivnosti posebno bile intenzivirane posle puštanja iz pritvora Ramuša Haradinaja.
"Saznanja ukazuju da su pretnje i pritisci bili organizovani od strane Haradinaja, a posredstvom kriminalno-terorističke grupacije porodice Aguši, predvođene Aljušom Agušijem, bivšim glavnim inspektorom u KZK", kažu u Tribunalu. U takozvanim grupama za zastrašivanje deluju pripadnici bivše OVK među kojima su: Haki, Rasim i Fadilj Aguši, kao i Džafer Ademi - svi iz sela Drenovac, opština Klina, zatim Sadik Gaši iz sela Brolić, opština Dečani, pa Azem Nuraj iz sela Grebnik, opština Klina, kao i Agim, Ahmet i Adem Eljšani iz sela Ozrim, opština Peć. Takođe, u zastrašivanje svedoka aktivno je uključena i grupacija Avdulja Muškoljaja.
"Osim pritisaka na Albance da izbegnu svedočenje, pretnje su upućivane i licima srpske nacionalnosti sa područja Kline, pri čemu je naglašeno da će biti proterani ukoliko budu sarađivali sa haškim istražiteljima, a posebno u slučaju pristanka da svedoče o zločinima pripadnika bivše OVK pod komandom Ramuša Haradinaja", tvrde u svojim izveštajima strane bezbednosne strukture.
Poslednji u nizu stradalih, a mogućih svedoka protiv Haradinaja je Kujtim Beriša. U podgoričkom naselju Konik 16. februara ove godine Beriša je poginuo u saobraćajnoj nesreći pod čudnim okolnostima. Beriša je tokom sukoba na Kosmetu živeo u selu Rznić, opština Dečani, gde je, između ostalog, bio stacioniran štab jedinice "Crni orlovi". Zato je Beriša bio svedok aktivnosti i počinjenih zločina OVK pod komandom Ramuša Haradinaja.
"S obzirom na to da je lično bio žrtva maltretiranja i zlostavljanja, kao i da su njegovu suprugu silovali Idriz Baljaj i pripadnici jedice `Crni orlovi`, Beriša je bio jedan od značajnih svedoka optužbe", ustanovile su inostrane bezbednosne službe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

CASLAV

08.03.2007. 07:12

jasno ko dan toje jasno i ovima u haskom tribunalu i ako ga oslobode bice to kraj haskog tribunala jer i pticama na grani je jasno daje pomenuti haradinaj veliki zlocinac samo osuda za dozivotnu robiju posto nema smrtne presude ima svrhe sve ostalo je nista smrt ubici silovatelju zena koljacu itd

Zoran

08.03.2007. 15:30

Ne verujem da ce ga osuditi i na 5 dana zatvora ,pa on je ionako radio samo ono sto su ga njegovi instruktori iz NATO-a ucili.

Niklas

08.03.2007. 15:46

Pitanje se postavlja Haskom tribunalu: 1.Kako je moguce da informacije o potencijalnim svedocima uzasa mogu da procure do tih EGZAKUTORA? 2.Sta je Haski tribunal kao institucija ucinio za gole zivote tih nesrecnika koji su preziveli golgotu rata i da bi danas bili likvidirani od strane tih istih zlocinaca ?! 3.Ko bi trebalo da utvrdi odgovornost tribunala i njegovih sluzbenika kao moguci saucesnici u likvidaciji tih nesrecnika! Odgovornost mora da se snosi zbog nestrucnosti ili namernih propusta u obavljanju odgovornih poslova!Arsin mora biti za sve jednak pa makar i to bili HASKI ISTRAZITELJI.

vzamurovic

08.03.2007. 18:51

Nikakav komentar ovome nije potreban.Onaj ko je osnovao taj "trbunal"zna dobro sta se desava ili sta bi se desilo da relno posmatra potrebu svedocenja a ne selektivni rad.Ono sto im odgovara oni isteraju, pa makar osumnjiceni "odapeo",a drugo "toboze osudjuju" ili ako bas nemaju kud,kao u slucaju Orica izricu "simbolicne kazne".Ako su se zlocini desavali,pa i bombardovanje NATO-a je ocigledni zlocin,pitaju se dali su nadlezni.Smeju se svim ovim ili slicnim izjavama Siptari,NATO-vci,Mudzehadini i jos mnogi koji su se uhvatili u ovo veselo kolo.