UBIJENO je najmanje 10 potencijalnih svedoka Haškog tribunala u postupku koji se vodi protiv Ramuša Haradinaja, saznaju "Novosti" u Tribunalu.
"Ubijeni su Iljir Seljimaj, Bekim Mustafa, Avni Eljezaj, Tahir Zemaj, Sabahate Toljaj, Isuf Hakljaj, braća Zećiraj, Sadik i Dželjadin Musaj, kao i Sadik i Veljselj Murići", tvrde u Haškom tribunalu i navode da su većina ovih lica bila potencijalni svedoci optužbe protiv Ramuša Haradinaja.
Saznanja Tribunala do kojih su došli uz pomoć stranih bezbednosnih službi ukazuju da su bivši saborci Ramuša i Dauta Haradinaja u više navrata upućivali pretnje svedocima Tribunala bilo da se nalaze na području Kosova i Metohije ili da borave u inostranstvu kako bi ih sprečili da u Hagu svedoče o počinjenim zločinima bivše OVK.
"Značajna finansijska sredstva uglavnom stečena od kriminalnih aktivnosti izdvajaju se u cilju eventualnog podmićivanja potencijalnih svedoka, ali i za angažovanje lica na praćenju i otkrivanju lokacija na kojima borave svedoci Tužilaštva", navode naši izvori iz Tribunala i dodaju da su ove aktivnosti posebno bile intenzivirane posle puštanja iz pritvora Ramuša Haradinaja.
"Saznanja ukazuju da su pretnje i pritisci bili organizovani od strane Haradinaja, a posredstvom kriminalno-terorističke grupacije porodice Aguši, predvođene Aljušom Agušijem, bivšim glavnim inspektorom u KZK", kažu u Tribunalu. U takozvanim grupama za zastrašivanje deluju pripadnici bivše OVK među kojima su: Haki, Rasim i Fadilj Aguši, kao i Džafer Ademi - svi iz sela Drenovac, opština Klina, zatim Sadik Gaši iz sela Brolić, opština Dečani, pa Azem Nuraj iz sela Grebnik, opština Klina, kao i Agim, Ahmet i Adem Eljšani iz sela Ozrim, opština Peć. Takođe, u zastrašivanje svedoka aktivno je uključena i grupacija Avdulja Muškoljaja.
"Osim pritisaka na Albance da izbegnu svedočenje, pretnje su upućivane i licima srpske nacionalnosti sa područja Kline, pri čemu je naglašeno da će biti proterani ukoliko budu sarađivali sa haškim istražiteljima, a posebno u slučaju pristanka da svedoče o zločinima pripadnika bivše OVK pod komandom Ramuša Haradinaja", tvrde u svojim izveštajima strane bezbednosne strukture.
Poslednji u nizu stradalih, a mogućih svedoka protiv Haradinaja je Kujtim Beriša. U podgoričkom naselju Konik 16. februara ove godine Beriša je poginuo u saobraćajnoj nesreći pod čudnim okolnostima. Beriša je tokom sukoba na Kosmetu živeo u selu Rznić, opština Dečani, gde je, između ostalog, bio stacioniran štab jedinice "Crni orlovi". Zato je Beriša bio svedok aktivnosti i počinjenih zločina OVK pod komandom Ramuša Haradinaja.
"S obzirom na to da je lično bio žrtva maltretiranja i zlostavljanja, kao i da su njegovu suprugu silovali Idriz Baljaj i pripadnici jedice `Crni orlovi`, Beriša je bio jedan od značajnih svedoka optužbe", ustanovile su inostrane bezbednosne službe.