Intervenisale strane vlade

utorak, 01. 07. 2003. u 19:45

Интервенисале стране владе
0
VLADE nekih stranih država, odnosno Evropske unije su intervenisale da se Hašim Tači pusti na slobodu, pošto je u ponedeljak uhapšen na aerodromu u Budimpešti - potvrdio je srpski premijer Zoran Živković i dodao da **sigurno niko iz Srbije nije tražio da se Tači oslobodi**.
Premijer je rekao da su ih mađarske vlasti odmah obavestile o ovom događaju, iako neki, kako je kazao, tvrde da je **Tačijevo hapšenje u Budimpešti bilo, zapravo, samo još jedan dokaz da nas niko ništa ne pita**.
Potvrđujući informaciju da je povod za Tačijevo hapšenje bila potertnica izdata u Srbiji 1997. godine, Živković je rekao:
- Niko od nas, naravno, neće odustati od te optužnice, ali mi, ipak, moramo da vodimo realnu politiku. Samo se zapitajte šta bi se dogodilo Srbima u Gračanici, Mitrovici, Kosovu Polju... da su Mađari isporučili Tačija Beogradu? Ja nisam toliko hrabar da zbog jedne optužnice, iz 97. godine, koja sigurno jeste osnovana, žrtvujem živote Srba na Kosovu i Metohiji.
Predsednik srpske vlade je izrazio očekivanje da će **uskoro neki teroristi koji su obukli uniforme političara - uskoro postati predmet interesovanja Haškog tribunala**.
R. O.

Tači nije bio uhapšen
BUDIMPEŠTA (Tanjug) - Portparol Zemaljske komande pogranične straže Mađarske Šandor Orodan je izjavio da **osoba po imenu Hašim Tači nije bila uhapšena**.
U izjavi budimpeštanskoj **Nepsavi** Orodan je ukazao da se lica sa međunarodnih poternica privremeno zadržavaju dok se kod zemlje koja je izdala nalog proveri njegova verodostojnost.
- Dešava se da država koja je tražila nečije hapšenje od toga kasnije odustane - dodao je portparol.
Na pitanje novinara pomenutog nezavisnog dnevnika da li se to u ovom slučaju i dogodilo, Orodan je samo ponovio da mađarska **pogranična straža nije uhapsila Tačija**.
To, međutim, ne znači da predsednik Demokratske partije Kosova i jedan od vođa nekadašnje **Oslobodilačke vojske Kosova** (UCK) nije bio izvesno vreme **zadržan**.
List iz nezvaničnih izvora saznaje da je albanski političar zaista bio privremeno priveden na budimpeštanskom aerodromu **Feriheđ** i to na osnovu poternice jugoslovenskih vlasti izdate još 1997. godine, kada je bio optužen za terorizam.
Mađarski nadležni organi su se, navodno, onda konsultovali s Beogradom, a **Nepsava** tvrdi da je jedan od funkcionera ovdašnjeg Ministarstva inostranih poslova pozvao i kancelariju poverenika Ujedinjenih nacija u Prištini. Kada je ustanovljeno da **Srbi više ne traže izručenje Tačija** on je pušten i mogao je da nastavi put avionom za Pariz.
Dnevnik podseća da je ministar pravde Republike Srbije Vladan Batić više puta tražio od Haškog tribunala da podigne optužnicu protiv Tačija, ali da se to još nije dogodilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije