HAG FINANSIRALI IZ CRNIH KANALA: Za presude Srbima uzeli tri milijarde dolara

Ljiljana Begenišić

nedelja, 11. 02. 2018. u 09:32

ХАГ ФИНАНСИРАЛИ ИЗ ЦРНИХ КАНАЛА: За пресуде Србима узели три милијарде долара

KORUPCIJA Izlaze na videlo mutne finansijske radnje u Haškom tribunalu

Haški sud, uz novac iz UN, finansiran i donacijama Rokfelera, Soroša, arapskih zemalja, kao i iz “crnih kanala”. Tri milijarde dolara za presude Srbima. Uz ogromne zarade i – mito

Sudije, tužioci, istražitelji, savetnici, prevodioci, analitičari, sekretari... - haška administracija koštala je građane sveta dve i po milijardi dolara! Brojala je 1.238 zaposlenih iz 84 zemlje. Toliko novca su, prema zvaničnim izveštajima, izdvojile Ujedinjene nacije. Bilo je, međutim, i obilja donacija u novcu i raznim drugim vrstama pomoći.

Tako je u početku ogromna sredstva izdvajala Saudijska Arabija, koja je s tim prestala kada su počele da se podižu optužnice protiv muslimana. Među donatorima su, zvanično, bili i SAD, Kanada, Italija, Holandija, Malezija, Pakistan...

Donatori su bili i razne organizacije i institucije, kao što su Fondacija “Rokfeler”, Otvoreno društvo Džordža Soroša, Univerzitet Utreht, Fondacija “Mekartur”...

APEL MLADIĆA IZ HAGA: Spasite mi život!

Ali ni to nije sve, dosta novca “otišlo” je, kroz “crne kanale” - na korupciju. Tako je nedavno izašlo na videlo da je glavni haški tužilac Luis Morena Okampo, koji je bio na funkciji pre Serža Bramerca - bio podmićen. Okampo je priznao da je njegova porodica prikrivala novac kroz različite firme sa adresom na određeno poštansko sanduče.

HARADINAJ PLAĆAO BLEROVE Da se oko Haškog tribunala “mota” prljav novac udružen s političkim uticajem, pokazuje i slučaj Ramuša Haradinaja, koga su u Hagu branili advokati iz Kancelarije “Matriks Čembejs”, čiji je osnivač Čeri Bler, supruga bivšeg britanskog premijera Tonija Blera. Za preskupe advokate, kako se spekulisalo, novac je izdvajala albanska mafija. Kada je Haradinaj uhapšen u Francuskoj po poternici Srbije, on je opet angažovao tu kancelariju, koja je izdejstvovala njegovo oslobađanje iz francuskog grada Kolmara. Reč je o stotinama hiljada dolara.

A da li se isplatio uloženi novac? Stručnjaci kažu da nije, jer Tribunal nije ispunio nijedan od svojih zadataka. S obzirom na to da je od 161 osobe, koliko ih je optuženo u Hagu, osuđeno najviše Srba - njih 67, na 1.125 godina robije - moglo bi se reći da je preko tri milijarde dolara uloženo da bi se presudilo Srbima.

Za haške sudije i tužioce, koji su bili uglavnom prosečni pravnici i bez ozbiljnih karijera u matičnim državama, deljenje haške pravde bila je prilika za basnoslovnu zaradu i brzo punjenje džepova. Iako su oni primanja vešto skrivali, zna se da su, zvanično, najveću platu imali predsednik suda i glavni tužilac, a posle njih sudije u većima.

Sudija Alfons Ori je 2008. godine priznao da zarađuje 233.000 dolara godišnje, ili skoro 20.000 dolara mesečno. A u jednom momentu se spekulisalo o tome da Serž Bramerc prima mesečno - 40.000 evra.

On je nedavno za nemačke medije rekao da njega niko nije pokušao da podmiti.

- Svake godine moram da UN podnesem račun o svojoj finansijskoj situaciji, uključujući kredite i investicije - naveo je Bramerc.

A na pitanje da li je neko pokušao da manipuliše njime, rekao je:

- Što se tiče manipulacija, to je već pitanje definicije. Često sam se sretao sa predstavnicima vlada Srbije, Hrvatske i Bosne. Pogledi koji tamo vladaju ne poklapaju se sa onim što stoji u našim aktima.

Pomoćnik haškog sudije priznao: Nije bilo dokaza za genocid u Srebrenici

A kada je reč o “nižoj” administraciji u Hagu, plata simultanog prevodioca najviše kategorije, na primer, bila je blizu devet hiljada dolara mesečno. Ostali su, uglavnom, plaćani po satu, i to vrlo visokim sumama.

Naši advokati koji su branili optužene Srbe u Tribunalu nemaju saznanja o korupciji, ali kažu da onaj ko javno daje novac i donacije ima presudan uticaj na suđenje.

- U Haškom tribunalu je bilo mnogo političkih uticaja, a oni su pogubniji od korupcije. Zna se ko je to kontrolisao - kaže advokat Branislav Tapušković. On smatra da je milijarde dolara koje su utrošene na rad Tribunala trebalo dati za obnovu područja razrušenih u ratu.

Advokat Miodrag Stojanović, koji je, kaže, za 14 godina bio branilac u tri predmeta i promenio dosta tužilaca i tri sudska veća, ističe da nema indicija da je neko korumpiran.

- Smatram, međutim, da nije trebalo da sude onako kako su sudili. Moj subjektivni osećaj je da su imali naloge kako će raditi. Ne znam čime je to bilo uslovljeno - kaže Stojanović, za “Novosti”.

A advokat Toma Fila rekao je da Ujedinjene nacije za Tribunal nisu dale - ništa.

- UN nisu izdvojile ni žute banke za taj tribunal. To je plaćala Amerika od početka, direktno - naveo je Fila, za Sputnjik. - Amerika je plaćala sud tako što je otvorila poseban račun u UN, sa koga se sud plaća i stvara se fikcija da to finansiraju UN.

Dakle, kaže Fila, što se tiče deljenja pravde i finansiranja, sve je Amerika orkestrirala, jer je Tribunal američko čedo i oni su ga i plaćali.

BACANjE PARA SE NASTAVLjA

Zatvaranje suda ne znači i kraj trošenja novca. Sud će preostale zadatke obavljati preko takozvanog Mehanizma suda koji će biti u istoj zgradi u Hagu. Teodor Meron će ostati predsednik, a sudije će raditi po pozivu. Sudije neće, kao do sada, biti stalno zaposlene, već će biti formiran spisak na kome će se naći i nove sudije i oni koji su do sada radili. Plaćaće ih, kao i do sada, Ujedinjene nacije ili Amerika.Komentari (6)

Marijana Bakov

11.02.2018. 10:06

Pa svakom normalnom coveku je jasno da je Saudiska Arabija glavni pokretac zla u svetu.A anerika dobija pare da cuti na njihova zlodela

Blagoje Jovovic

11.02.2018. 11:32

Sad kad je izasla prava istina o Haskom tribunalu,Drzava Srbija bi morala da uhapsi i procesuira sve Srpske politicare koji su svesno isporucivali Srpske heroje i ostale Srbe monstruoznom Haskom tribunalu,znajuci da tamo za Srbe nema pravde.O kakvom se zlocinackom sudu radi najbolje govori cinjenica da je taj sud pustio na slobodu monstrume kao sto Haradinaj i Naser Oric,koji su direktno odgovorni za smrt desetina hiljada Srba.

Miki Zajecar

11.02.2018. 14:44

@Blagoje Jovovic - Bravo za komentar!Koliko li su love samo dobili domaći poslušnici koji su isporučivali ljude!?Neka im je sve prokleto do poslednjeg centa!

Цврчак

12.02.2018. 19:50

@Blagoje Jovovic - И њима и њиховим наследницима...крвав је то новац

Vatro Marx

11.02.2018. 15:23

Haski tribunal je najveca mafija na svijetui najveci bezobrazkuk, ljudi koji su bez karaktera i obraza. Protiv njih niko nemoze nista ,ima jos dosta skriveno da se nece tako brzo i lako otkriti. Svijet dobro zna aposebno Balkan kakve su u Hagu nepravdeuradjene.Nazalost protiv njih niko ne mozepreduzeti nista.