Amnestirani i zločini

M. RISTOVIĆ

11. 04. 2011. u 20:55

Амнестирани и злочини
Stotine Albanaca na razne načine oslobađane iz srpskih zatvora pre 2001. godine, a zatim „nestali“ na Kosovu i Metohiji

NISU braća Mazreku jedini albanski zlikovci koji su nedostupni srpskom pravosuđu. Stotine njihovih sunarodnika pre desetak godina na razne načine su oslobađane iz zatvora u Srbiji, a potom su na Kosovu i Metohiji postali "nepoznati" za sve sudske pozive.

Prema podacima Fonda za humanitarno pravo iz 2001. u zatvorima u Srbiji bilo je 413 albanskih zatvorenika. Za opšti kriminal kazne su izdržavala 123 zatvorenika, za nelegalno posedovanje oružja 11, za špijunažu dvojica, a za terorizam 277 Albanaca.

Do 10. aprila 2001. godine, na osnovu odredbi republičkog i saveznog zakona o amnestiji, puštena su 229 zatvorenika. Od tog broja, oslobođeno je 16 zatvorenika koji su služili kazne za opšti kriminal, dok su ostali bili osuđeni za udruživanje radi neprijateljske delatnosti ili oružanu pobunu.

PUŠTEN ALBIN KURTI IZ KPZ u Nišu je 2001. izašao i najpoznatiji albanski zatvorenik, lider albanskih studenata Albin Kurti, koga je pomilovao tadašnji predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica.Presudom Okružnog suda u Nišu, koji je preuzeo nadležnost Okružnog suda u Prištini, Kurti je marta 2000. osuđen na 15 godina zatvora. Oglašen je krivim za ugrožavanje teritorijalne celovistosti SRJ i udruživanje radi neprijateljske delatnosti i terorizam. Kurti je sada lider pokreta "Samoopredeljenje" i zalaže se da kosovske vlasti, umesto pregovora s Beogradom, razgovaraju sa Tiranom o ujedinjenju Kosova i Albanije.

Deo optuženih Albanaca oslobođen je "zahvaljujući" odlukama Vrhovnog suda. Tako je aprila 2001. iz KPZ u Nišu na slobodu izašlo 126 albanskih zatvorenika, članova takozvane Đakovičke grupe.

Njima se pridružila i grupa od 17 Albanaca iz drugih srpskih zatvora, a svi su se potom organizovano autobusima uputili na Kosovo. Vrhovni sud Srbije je grupi od 143 Albanca iz Đakovice ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na novno suđenje zbog "bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primene materijalnog prava".

"Đakovička grupa" osuđena je maja 2000. zbog krivičnog dela terorizma na ukupno 1.632 godine zatvora pred sudom u Peći, koji je zasedao u Nišu. Svi su negirali navode optužnice, navodeći da su uhapšeni 10. i 11. maja 1999. godine u centru Đakovice i da su tokom NATO bombardovanja sve vreme bili u kući.

Bili su optuženi, između ostalog, za ranjavanje jednog policajca 10. aprila 1999. u Đakovici i za napad na policiju i vojnike 7. aprila te godine, kada su četvorica pripadnika MUP ranjena. Optužnica ih je teretila i da su 9. maja 1999. ubili jednog policajca i dvojicu vojnika, dok su dvojicu pripadnika vojske ranili. Iako su, po izlasku iz niškog zatvora, redom govorili da će se vratiti na ponovno suđenje, to se do sada nije dogodilo.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije