Volvo grupa očekuje da će kriza koju je izazvao Covid 19 negativno uticati na njene aktivnosti na mnogim velikim tržištima, i kratkoročno i srednjeročno, pa zbog toga planira dodatno smanjenje broja zaposlenih na administrativnim, kancelarijskim i menadžerskim pozicijama na približno 4.100 radnika mesta širom sveta, od toga oko 1.250 u Švedskoj.

Program redukcije zaposlenih trebalo bi da bude sproveden u drugoj polovini 2020. godine, saopšteno je iz Volvo grupe koja širom sveta zapošljava više od 104.000 ljudi.

Ova grupe u svom sastavu ima devet kompanija - Volvo Trucks, Volvo Buses, Renault Trucks, Mack, UD Trucks, Volvo Construction Equipment, Volvo Penta, Arguus i Volvo Financial Service, a prodajne i servisne aktivnosti obavlja na više od 190 tržišta. U 2019. godini neto vrednost prodaje vozila i usluga iznosila je oko 432 milijardi švedskih kruna (oko 40,5 milijardi evra).

"Epidemija korona virusa i globalne mere preduzete u borbi protiv COVID-19 u mnogome su uticali na našu industriju. Očekuje se da će efekat toga biti manja potražnja u budućnosti i mi moramo nastaviti da prilagođavamo našu poslovnu organizaciju u skladu sa tim. U isto vreme, ubrzac?emo promene koje zahtevaju prilagođavanje novim tehnologijama i poslovnim modelima“, rekao je predsednik i izvršni direktor Volvo grupe Martin Lundstedt.

Kao deo Volvo grupe, Volvo Trucks, čuveni proizvođač kamiona, takođe je pogođen ovim promenama.

"Primetan je pad potražnje i zahteva u transportnoj industriji, što predstavlja svakako izazov za našu kompaniju Volvo d.o.o. Srbija, koja je osnovana 1998. godine", rekla je Dragana Krstić direktor Volvo Traks za region Adrijatik Sout, u čijem sastavu posluju kompanije Volvo kamioni u Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Ukazala da je da se potrebe našeg tržišta menjaju te da je to glavni pokretač promena u procesu prilagođavanja poslovanja te komapnije, ali da joj je, kao i do sada glavni cilj da pruži punu podršku svojim kupcima i da nastavi da neguje partnerske odnose sa njima.

"U protekle 22 godine kupcima u Srbiji prodato je više od 6.000 kamiona, uglavnom iz najtežih familija za dugolinijske prevoze i građevinarstvo, dok je vlasnicima i korisnicima Volvo kamiona i autobusa u našoj državi pruženo na hiljade servisnih usluga. Naše poslovanje - prodaju vozila i delova i servisine usluge nismo prekidali ni u vreme vanrednog stanja, nastojeći da u svako vreme budemo na raspolaganju vlasnicima i vozačima Volvo vozila“, navela je Krstić.