Reno zatvara četiri fabrike u Francuskoj, ugroženo šest modela?

Novosti Online

22. 05. 2020. u 23:07

Рено затвара четири фабрике у Француској, угрожено шест модела?

EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Francuski proizvođač preduzeće korake kako bi uštedeo 2 milijarde evra do 2022. godine
Francuski proizvođač preduzeće korake kako bi uštedeo 2 milijarde evra do 2022. godine. Da bi ostvario planirano rezanje trškova, Renault razmatra i zatvaranje nekoliko fabrika, piše AutoNews pozivajući se na lokalne medije.

Među fabrikama koje bi mogle da budu ugašene je i ona u Djepu. Reč je o jednom od najmanjih pogona francuskog proizvođača u kome je zaposleno 400 radnika.

U Djepu su se prethodno izrađivali modeli RenoSport odeljenja, ali i, uslužno, mali električni automobili kompanije Balloré.

Sada je Djep dom obnovljene sportske marke Alpine, pa se u fabrici od 2017. proizvodi novi A110, rival “porchea 718 cayman”. Međutim, prodaja „alpine A110 „na evropskom tržištu je ispod očekivanja.

Prema poslednjim podacima pre pandemije koronavirusa, u februaru je kupcima isporučen svega 61 automobil. U 2018. prodato je samo 1.950 ovih automobila, a prošle godine 4.376 vozila.

Druga fabrika koja je u opasnosti je pogon u Flinsu, pokraj Pariza, koji je otvoren još 1952. godine. U Flinsu se proizvodi električni „reno zoe” ali i „nissan micra”.

Prošle godine je pogon pretrpeo udarac od strane čelnika Renoa, s obzirom da je proizvodnja modela „clio” premeštena u Sloveniju i Tursku.

Preostale dve francuske fabrike kojima preti zatvaranje su Šoazi le Roa sa oko 250 zaposlenih i Morbijan, gde radi oko 400 ljudi.

Ukoliko dođe do gašenja svih navedenih pogona, ugroženo je nekoliko Reno modela. Osim „alpine A110, to su i „megane”, „koleos”, „talisman”, “sceninc” i “espace”.

Podsećamo, polovinom maja Rojters je objavio da Renao namerava da ukine neke modele iz svoje game, navodeći da su prvi na udaru upravo „sceninc”, “espace” i talisman“.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije