Model UX 300e za novu eru

P. Živković

26. 11. 2019. u 22:14

Модел УX 300е за нову еру

Lexus UX 300e Promo

Svetska premijera prvog leksusovog vozila na električni pogon (EV)
KOMPANIJA "Tojota" poznata je i po svojoj naprednoj, hibridnoj i elektro tehnologiji pa zato i ne čudi što je odlučila da vozilu iz svog luksuznog podbrenda "Leksus" podari ulaznicu u novu eru.

"Lexus" je predstavio svoje prvo baterijsko električno vozilo (BEV), "UX 300e", na Međunarodnoj izložbi automobila u kineskom Guangdžhou koja traje do 1. decembra 2019.

Od predstavljanja modela "RX 400h" 2005. godine, "Leksus" je predvodnik tehnologije elektrifikacije vozila, igrajući vodeću ulogu u ponudi proizvoda koji se odlikuju vrhunskim performansama, a istovremeno imaju smanjen negativan uticaj na okolinu. Na Salonu automobila u Tokiju 2019. "Leksus" je predstavio svoju globalnu strategiju elektrifikacije, nazvanu "Lexus Electrified", koja ima za cilj da napravi temeljni skok u performansama, upravljivosti i kontroli vozila, uz još veći užitak za vozača.

PROČITAJTE JOŠ - POSEBNA VERZIJA ZA SLADOKUSCE: Predstavljen "Lexus LC Limited Edition 2020"

Pre svega, tehnologija "Lexus Electrified" omogućava integrisanu kontrolu nad pogonskim sklopom, upravljanjem, oslanjanjem i kočnicama, čime se realizuje krajnji potencijal tehnologije upravljanja elektromotorima koja je začeta u hibridnim vozilima. Uz ovu tehnologiju možemo kontrolisati pogonsku snagu radi osiguravanja idealnog položaja vozila u svakoj situaciji u vožnji.

- "Leksus" želi da proizvodi vozila koja pružaju užitak uz maksimalnu sigurnost u vožnji- naglašavaju u ovoj kompaniji.

Kao prvi proizvodni model pod zastavom "Lexus Electrified", potpuno električni "UX 300e" razvijen je s ciljem da ioma pre svega odlične putne performanse. "Leksusovi" inženjeri su zadržali upečatljivi dizajn i praktične karakteristike krosovera "UX" netaknutim, a fokusiralii su se na stvaranje prednosti u pogledu performansi koje su jedinstvene za električna vozila. Elektromotor velike snage u "UX 300e" osigurava prirodan osećaj, uprkos snažnom karakteru ubrzanja, a baterije velikog kapaciteta, smeštene direktno ispod poda putničke kabine, osiguravaju nisko težište uz domet vožnje od 400 km. U kombinaciji s najnovijom tehnologijom povezivanja, "UX 300e" maksimalno koristi prednosti električnih vozila uz pružanje voznih performansi i praktičnosti u jednom paketu (filozofija "yet").

Početak prodaje modela UX 300e predviđen je tokom 2020. godine u Kini i na evropskim tržištima, a u Japanu početkom 2021.

Specifikacije elektromotora

Model 4KM

Najveća snaga 150 kW

Najveći obrtni moment 300 Nm

Specifikacije baterije

Tip Litijum-jon

Kapacitet 54.3 kWh

Domet 400 km

Brzina punjenja

Standardno punjenje (AC)Najviše 6,6 kW

Brzo punjenje (DC) Najviše 50 kW

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije