Izgubio u danu 768 miliona dolara: Blam Elona Maska na prezentaciji e-kamioneta (FOTO,VIDEO)

Tanjug

24. 11. 2019. u 23:21

Изгубио у дану 768 милиона долара: Блам Елона Маска на презентацији е-камионета (ФОТО,ВИДЕО)

AP Photo/Ringo H.W. Chiu

Direktor kompanije Tesla Ilon Mask predstavio je električni kamionet Sajbertrak, ali su tokom predstavljanja pukla navodno neprobojna stakla vozila, zbog čega je on izgubio deo svog bogatstva

Tesla Motors predstavio je svoj najnoviji model električnog vozila, futuristički „Cybertruck“, kojim je čelnik kompanije Ilon Mask odlučio da napadne tržište kamioneta u SAD.

Teslin Cybertruck šokirao je publiku svojim neobičnim dizajnom, ali i samog Maska kada je demonstracija izdržljivosti završila s razbijenim prozorima.

Teslin kamionet izgleda kao da je izišao iz „Blade Runnera“ – zbog oštrih uglova i ravnih linija vozilo izgleda onako kako su dizajneri filmskih rekvizita zamišljali vozila budućnosti u 80-im godinama prošlog veka.

Ljudi u publici su se pitali da li je reč o nekoj šali i čekali da predstavi pravo vozilo pre nego što su shvatili da je Mask ozbiljan.

Nakon prezentacije internet je bio prepun podrugljivih komentara na račun dizajna, ali Tesli se ne može poreći da Cybertruck izgleda drugačije od svih ostalih kamioneta.

Cybertruck je izrađen od nerđajućeg čelika. Može da pobedi najprodavaniji američki kamionet Ford F150 u potezanju užeta. Može da pobedi Porsche 911 u trci na 402 metra. Otporan je na 9-milimetarske metke.

Glavni dizajner Tesle, Franc fon Holchauzen, potom je uzeo veliki čekić i počeo da udara po kamionetu kako bi demonstrirao njegovu izdržljivost. Snažni udarci nisu ostavili nikakav trag na vozilu, ali kada su hteli da pokažu izdržljivost stakala, Holcuhauzen i Mask bili su neugodno iznenađeni.

Nakon što je dizajner bacio metalnu lopticu u prozor, staklo na vozačkim vratima je napuklo. „O, j***ni Bože!“, rekao je Mask i dodao: „Možda je to bilo malo prejako“. Nakon što se isto dogodilo i sa staklom na zadnjim vratima, usledio je šaljivi komentar: „Nije prošlo kroz staklo, to je pozitivna strana“.

„Nema veze, popravićemo to u postprodukciji“, poručio je Mask.

Prema pisanju Forbsa, Teslina cena deonica pala je za šest posto, nakon nesrećne prezentacije, čime se Maskovo bogatstvo u jednom danu srozalo za 768 miliona dolara.

Teslin Cybertruck trebalo bi da silazi s proizvodnih traka u 2021. godini, a kompanija već prima rezervacije. Dolaziće u tri verzije, s jednim, dva ili tri elektromotora, a cena će se kretati između 40 i 70 hiljada dolara.

Kako prenosi BBC, uprkos fijasku na predstavljanju novog Teslinog kamioneta, vozilo je naručeno gotovo 150.000 puta.

Izvor: Novac.hr

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Stari Srbin

25.11.2019. 08:08

@Mali Perica covek bacio metalnu kuglu i razbio staklo dok su imali promociju auta i neprobojnog stakla. Inace ne podržavam ovo vozilo jer je kao tenk. moze da ide jako brzo i da rastura sve po putu. Normalnom čoveku ovo ne treba tako da ce ovo voziti samo dijabolici i bice kao tempirane bombe na putu.