Mercedes aktros bez premca: Proglašen evropski kamion godine

P. Živković

22. 11. 2019. u 10:40

Мерцедес актрос без премца: Проглашен европски камион године

Foto Promo

Odluku su doneli specijalizovani novinari iz 24 evropske zemlje
Prema glasovima specijalizovanih novinara iz 24 evropske zemlje "

Mercedes-Benz Actros" poneo je laskavu titulu kamiona godine "Truck of the Year 2020".

Priča o uspehu ovog kamiona započela je 1997. godine kada je prvi "aktros" predstavljen, a naredna generacija vozila je takođe osvojila nagradu. Sa ukupno devet pobeda, "Mercedes-Benc" je sada najuspešniji brend u borbi za ovo prestižno priznanje. Osnova glasanja žirija Međunarodnog kamiona godine (ITotI) je inovativni tehnološki razvoj.

PROČITAJTE JOŠ -Bosanac tuži Folksvagen, traži 750 miliona dolara odštete

U skladu sa pravilima žirija, titula se svake godine dodeljuje kamionu koji daje najveći doprinos inovacijama u drumskom prevozu koje su povoljne za ekonomiju, emisiju, bezbednost, upravljivost i udobnost vozila. Model "Mercedes" teretnih vozila ima najviše bodova po svojoj unutrašnjoj vrednosti: većina inovacija je razvijena sa preciznim ciljem da omoguće opipljiv napredak vozaču, kupcima i društvu u celini.

- Novi "aktros" pruža prave odgovore na teme poput sigurnosti, efikasnosti i udobnosti. To čini sa mnoštvom novih funkcija, uključujući: Multimedijalni kokpit, "MirrorCam" umesto spoljnih retrovizora, delimično automatizovanu vožnju sa "Active Drive Assist" ili dodatnim naprednim bezbednosnim sistemima, poput pete generacije Active Brake Assist, i dodatno unapređenim "Sideguardom Assist" - kaže se između ostalog u obrazloženju odluke žirija.

Štaviše, novinari udruženja Međunarodnog kamiona godine imali su brojne pohvale za produženu funkcionalnost sistema naprednog adaptivnog tempomata "Predictive Powertrain Control" koji se sada može koristiti na rutama na lokalnim putevima. Jednako je pohvaljen i potpuno digitalni multimedijalni kokpit koji je zamenio klasični instrument instrument u novom "aktrosu".
- Uvođenjem novog "aktrosa", kompanija "Mercedes-Benc" je na naše puteve uveo veoma moderan kamion, koji pokazuje put ka automatskoj vožnji u budućnosti - predsednik međunarodnog žirija Đanenriko Grifini sumirao je glasove svojih kolega.
U "Mercedes-Bencu" nisu krili zadovoljstvo zbog odluke žirija.- Veoma smo zadovoljni i ponosni što je žiri "Kamiona godine" prepoznao naše napore proteklih godina i meseci ovom priznanjem. Hvala vam u ime kompanije i celog tima. To će nas zaista podstaći da nastavimo davati sve od sebe i ispunjavajući najviše razvojne standarde za naše kamione, posebno kada je reč o budućim temama elektromobilnosti, automatizovane vožnje i digitalizacije u našem sektoru - zahvalio se na priznanju profesor dr Uve Bake, šef razvoja u odeljenju "Mercedes-Benc" teretnih vozila,koji je primio nagradu tokom medijskog dana na Međunarodnom sajmu komercijalnih vozila u Lionu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Sumadinac

23.11.2019. 15:47

Nema goreg kamiona od mecke.mora da je milujes ko siroma tele.brdo vidi pre nego vozac.malo je stisni po gasu roknula temperatura.a vitko ko pracka.kamion ravan nuli