DIZAJNERI i inženjeri "Tojote" pred sobom su imali, čini se, jedan od najtežih zadataka u karijeri - napraviti još atraktivniji i bolji, ekonomičniji i dinamičniji, krosover koji od 2016. kada je predstavljen, postavlja nove standarde, ne samo u svojoj klasi - "C- HR".

Nova "tojota C-HR" predstavljena je nedavno, svetskoj javnosti na izuzetno dobro osmišljenoj promociji i prvoj test vožnji, u Portugaliji gde je zahvaljujući kompaniji "Tojota Srbija" i ekipa "Večernjih novosti" imala priliku da se uveri da za japanske magove auto-industrije nema nerešivih zadataka.

Nova "tojota C-HR" napravljena je na temeljima prethodnika koji je svojim dizajnom, voznim karakteristikama već proglašen za ikonu krosovera.

Kada je 2016. lansirana prva generacija ovog modela, pomalo ekstravagantni izgled je odmah počeo da pleni kupce, što je, svakako i najbolji pokazatelj vrednosti celog projekta.Već u prvoj godini prodato je neverovatnih 120.000 jedinica u Evropi!Tržišni udeo od 10 odsto u C-SUV segmentu govori sam za sebe."Tojota" je opet imala bestseler!I ono na šta sa ponosom, ukazuju u "Tojoti" od deset prodatih vozila osam je imalo hibridni pogon!

Trenutno, više od 400.000 evropskih vozača uživa za komandama ovog automobila.

Jasno je zato pred kakvim su izazovom bili dizajneri i inženjeri japanskog giganta kada su dobili zadatak da naprave model za 2020.


I odmah da kažemo da su ga sa uspehom rešili. Pred nama je, okupana sunecm Portugalije, bljesnula nova "tojota C-HR" bolja, atraktivnija, još privlačnija.

Pročitajte još - "Tojota korola" pomera granice

Vozilo je dobilo novi, snažniji dvolitarski motor, moćniji hibridni sistem,pobošano vešanje,još ekskluzivniju unutrašnjost,dinamičniji dizajn,novom generacijom LED svetala, sa nešto drugačije postavljenim svetlima za maglu, zadnjim "trčećim" pokazivačima pravca...Naravno, "Tojota" ne bi bila "Tjota" da nije nadograđen i čuveni HMI (Human Machine Interface)sistem koji donosi najsavremeniju multimedijalnu tehnologiju.Kupci hibrida, a njih je sve više, sada mogu da biraju između 1,8 litarskog benzinskog motora uparenog sa najsavremenijim hibridnim sistemom (litijum-jonske baterije) sa 122 KS ili moćnijeg sistema koji čine 2.0 benzinski agregat koji u saradnji sa " Hybrid Dynamic Force " sistemom isporučuje 184 KS!Kabina vozila je, s obzirom da se radi o "kupe izgledu" iznenađujuće prostrana.Na centralnoj konzoli je "tač skrin" osmoinčni ekran, deo Multimedijalnog sistema koji sada dozvoljava potpunu integraciju sa smatrfonima "Apple CarPlay" i "Android Auto".Tui je i opcija "Over The Air" koja omogućava neprestani "apdejt" mapa navigacione platforme."Tojota" isporučuje automobile sa potpuno besplatnom trogodišnjom mogućnošću "osvežavanja" mapa.

Tu je i novi "on-bord" komunikacioni sistem.Zahvaljujući njemu vozač dobija nezamislivu količinu podataka.

Pored hibridnih sistema, "tojota C-HR" , koja se pravi u Turskoj, nudi i dva benzinska motora. Oba su sa četiri cilindra.Jedan , radne zapremine 1,2 litra je snabdeven turbopunjačem i isporučuje 116 KS ( koji opcionalno može da ima pogon na sve točkove), a drugi je, potpuno novi 2,0-litarski agregat koji raspolaže sa 148 KS.

Motor od 1,2 litre može biti uparen sa šestostepenim manuelnim ali i sa CVT (Continuously Variable Transmission) menjačem.Snažniji benzinac dolazi samo sa CVT menjače, i bioće dostupan na tržištima Istočne Evrope.


Na prvoj test vožnji portugalskom obalom, isprobali smo obe hibridne verzije. Naravno, najviše nas je interesovao novitet, dvolitarski (2.0 LITRE HYBRID DYNAMIC FORCE SYSTEM) koji jednostavno ostavlja bez daha.

Automobil je izuzetno tih. Čujete samo kotrljanje točkova, čak se nije čula ni buka od snažnog vetra koji je zaslužan što je deo obale Portugalije na Atlanstkom okeanu stotinak kilometara udaljen od Lisaboona, prava Meka svetskih surfera.Ova EV tehnologija, ističu u "Tojoti" ne zahteva dopunjavanje baterija na spoljnim izvorima energije. Baterija se dopunjava u vožnji kada ubrzavate, kočite. A precizna istraživanja su pokazala da čak 80 odsto vremena vožnje u gradu "tojota C-HR" ne koristi benzinski motor i ima nultu emisiju štetnih gasova!

Na statičnom delu prezentacije "Tojotini" čarobljaci su nam detaljno govorili o unapređenjima ne samo hibridnog sistema već i benzinskih agregata koji su nikad efikasniji.Sve je urađeno od najboljih materijala , vrhunskom tehnologijom, korišćeni su za pojedine delove i 3D štampači!Nema dela motora koji nije unapređen, drugačije obrađen, napravljen od boljih materijala.Čak su i takozvani bazni delobi motora znatno unapređeni.Tako na primer blok cilindra ima debljinu zida od svega 2,3 mm a redukcijom težine i nižim težištem unapređen je i balans vozila.kao rezultat svega toga ukupna masa agregata od 2,0 litara je smanjena za 20 odsto u odnosu na prethodnu verziju i sada teži tek 113 kilograma!

Koliko je moćna kombinacija benzinskog agregata i hibridnog sistema pokazuje i podatak da je "tojota C-HR" sposobna da ide samo na električnu energiju i pri brzini od 120 kilometara na čas!


Vozaču su na raspolaganju brojni sistemi asistencije.Od pomoći pri kočenju,adaptivnog tempomata, uočavanja vozila iz mrtvog ugla, sprečavanja napuštanja željene kolovozne trake do parkiranja. Bezbednost je na najvišem mogućem nivou (Toyota Safety Sense)jer su u "Tojoti" mislili bukvalno, na sve moguće situacije pa tako imamo i sistem koji predviđa sudar ...

Pri svemu tome posebno ističemo " koncertnu dvoranu", audio sistem koji je "Tojota" uz pomoć JBL (JBL Premium Audio system, osam kanala , devet zvučnika 800 vati) utkala u ovu, nadasve uspešnu priču.TEHNIČKI PODACI

DUŽINA:4.390 mm

ŠIRINA:1.795 mm

VISINA:1.565 mm

MEĐUOSOVINSKO RASTOJANjE:2.640 mm

ZAPREMINA PRTLjAŽNIKA.377 lit. (1,8L),358 lit.(2,0).

MASA:1.460 kg (1,8), 1.525 kg (2.0)

MOTORI

1.8 HIBRID

ZAPREMINA:1.798 ccm

MAKSIMALMNA SNAGA:98 KS

MAKSIMALNI OBRTNI MOMENT:143 nm

HIBRIDNI SISTEM

BATERIJA:Litijum -jonska 207,2 V

ELEKTRO-MOTOR:600 V

MAKSIMALNA SNAGA:53KW

MAKSIMALNI OBRTNI MOMENT:163 nm

KOMBINOVANA SNAGA:122 KS

0-100 km/č:11,0 sek.

MAKSIMALNA BRZINA:170 km/č

POTROŠNjA:Lit./100 km

GRAD:3,2

VAN GRADA:4,2

KOMBINOVANO:3,8

EMISIJA CO2:86 gr./km

ZAPREMINA REZERVOARA:43 lit.

2.0 HIBRID

ZAPREMINA:1.987 ccm

MAKSIMALMNA SNAGA:152 KS

MAKSIMALNI OBRTNI MOMENT:190 nm

HIBRIDNI SISTEM

BATERIJA:Nikl-kadmijum 216 V

ELEKTRO-MOTOR:650 V

MAKSIMALNA SNAGA:80KW

MAKSIMALNI OBRTNI MOMENT:202 nm

KOMBINOVANA SNAGA:184 KS

0-100 km/č:8,2 sek.

MAKSIMALNA BRZINA:180 km/č

POTROŠNjA:Lit./100 km

GRAD:3,7

VAN GRADA:4,2

KOMBINOVANO:4,0

EMISIJA CO2:92 gr./km

ZAPREMINA REZERVOARA:43 lit.

1,2 TURBO BENZINSKI

ZAPREMINA:1.197 ccm

MAKSIMALNA SNAGA.116 KS

MAKSIMALNI OBRTNI MOMENT.185 nm

MENjAČ: Manuelni i CVT/multidrajv

0-100 km/č:10,8 sek.

MAKSIMALNA BRZINA:190 km/č

POTROŠNjA:Lit./100 km.

GRAD:7,3

VAN GRADA:5,3

KOMBINOVANO:6,1

CO2:154 gr./km

ZAPREMINA REZERVOARA:50 lit.

2,0 BENZINSKI

ZAPREMINA:1.987 ccm

MAKSIMALNA SNAGA.148 KS

MAKSIMALNI OBRTNI MOMENT.189 nm

MENjAČ:CVT/multidrajv

0-100 km/č:10,9 sek.

MAKSIMALNA BRZINA:195 km/č

POTROŠNjA:Lit./100 km.

GRAD:8,8

VAN GRADA:5,8

KOMBINOVANO:6,9

CO2:152 gr./km

ZAPREMINA REZERVOARA:50 lit.