Ni grupacija Fijat-Krajsler ne gubi vreme: Džip kompas- plag in

P. Ž.

23. 10. 2019. u 22:54

Ни групација Фијат-Крајслер не губи време: Џип компас- плаг ин

Foto Promo

Niko više ne može da dozvoli luksuz da u svom proizvodnom programu nema neko vozilo na alternativni pogon

NIKO više ne može da dozvoli luksuz da u svom proizvodnom programu nema neko vozilo na alternativni pogon.

Zato ne čudi da je u grupacija "Fijat-Krajsler" dodala gas pa će u skorijoj budućnosti iz njihovih fabrika izlaziti sve više ekološki čistiji motori, hibridni pogoni.

Prvi testovi nove proizvodne linije za "džip kompas" - uključujući i "plag-in" hibridnu verziju - počeli su u fabrici Melfi u Bazilikati, koja proslavlja svoju 25. godišnjicu ove godine.


Pročitajte još - NOVA "TOJOTA PRIJUS HIBRID PLAG IN": Solarni krov i sedište više

Ponos kompleksa Melfi je Akademija u okviru fabrike, inovacija koja služi za podsticanje ideja i osnaživanje talenata za implementaciju strategije elektrifikacije FCA kao i deljenja onoga što zovemo najboljom praksom sa drugim fabrikama "FCA Grupe". Od prvog kvartala sledeće godine, proizvodnja modela "Jeep Compass" počeće u fabrici Melfi, a pratiće je i inovativne "plug-in" hibridne verzije "kompas" i "renegejd" vozila, kako bi se još brže odgovorilo na rastuću tražnju u Evropi.

Još jedan korak je napravljen u sprovođenju investicionog plana kompanije "FCA" za Italiju za period 2019-2021, najavljenog prošlog novembra kao odgovor na buduće tržišne izazove.

Ovo je deo šire strategije: ne samo da će gama postati električna u skladu sa smernicama za svaki brend, već će i sve aktivnosti koje se odnose na elektro-mobilnost biti koordinisane zahvaljujući stvaranju tima za e-mobilnost.

Sa pokretanjem novog "plug-in" hibrida, "Compass" cilja da obori rekord iz 2018. godine kada je imao preko 78.000 registracija u EMEA regionu, što je potvrdilo da je to najprodavaniji "Jeep" model u Evropi. Kao simbolična veza prošlosti i budućnosti, ovaj oktobar je mesec kada "FCA" obeležava dve proslave: 25 godina od otvaranja fabrike Melfi, i početak prvih testova nove "Jeep Compass" proizvodne linije za evropsko tržište. Rastući uspeh modela, koji je izašao na tržište 2016. godine i koji je u početku bio pravljen za Evropu u Meksiku, omogućio je da se proizvodnja preseli direktno u Italiju, uključujući i proizvodnju inovativne "plug-in" hibridne verzije, u fabriku Melfi u regionu Bazilikata, koja je proizvela preko 7,4 miliona automobila od 1994. godine.

U skladu sa investicionim planom vrednim pet milijardi evra koji je "FCA group" najavila za Italiju, ovo je još jedan važan korak i u razvoju, evoluciji i brenda u svom pozivu ka tehnološkim i inovacijama i izvrsnost italijanske fabrike, jedne od najinovativnijih na svetu. Fabrika je izabrana 2014. da napravi prvi "džip" terenac B segmenta: "Jeep Renegade" (900.000 modela je sišlo sa proizvodne trake u fabrici Melfi od lansiranja). Proizvodnja modela "kompas" u južnoj Italiji će početi u prvom kvartalu sledeće godine, radi prodaje na evropskom tržištu, nakon čega će uslediti proizvodnja "plug-in" hibridnih verzija modela "Compass" i "Renegade". Ovo će omogućiti Grupi da brže odgovori na potrebe kupaca i dinamiku na tržištu.

Proizvodnja modela "Jeep Compass" je deo znatno šireg investicionog plana, koji obuhvata uvođenje 13 potpuno novih ili restilizovanih modela, i pokretanje plana elektrifikacije, sa uvođenjem 12 električnih verzija novih ili postojećih modela u gami. Konkretno, nastavlja se s planovima za proizvodnju "Compass" i "Renegade plug-in" hibridnih verzija u fabrici Melfi, dok će kompleks Mirafiori u Torinu biti mesto gde će se proizvoditi "fiat 500 BE"V i hibridni i električni "Maserati" modela sa baterijama (proizvodiće se takođe i u fabrici u Modeni).

Dalji planovi obuhvataju proizvodnju modela "Ducato Electric" i novog "Alfa Romeo Tonale" modela, oba u italijanskim fabrikama. Prilikom predstavljanja modela "renegejd", 2015. godine stvorena je Akademija unutar fabrike Melfi, plodno tlo za ideje i eksperimente, i "fabrika talenata" za razvijanje svih potencijala kod kadrova. Kao značajan doprinos strategiji elektrifikacije FCA, to je izvrstan primer koji je poslužio kao inspiracija za mnoge druge FCA fabrike, gde su nikle druge Akademije.

- Industrijski centar u regionu Bazilikata je prirodan izbor za proizvodnju "plug-in" hibridnih modela "Renegade" i "Compass" za region EMEA, prvih "plug-in" hibridnih modela brenda "Jeep". Novo poglavlje u legendarnoj istoriji brenda "Jeep", koji će uvek ostati veran svojim osnovnim vrednostima: slobodi, avanturi, autentičnosti i strasti. Fabrika Melfi je izabrana ne samo zbog svoje lokacije, vec i zbog mnogih drugih vrednosti koje deli sa brendom "Jeep", kao što je neprekidna potraga za savršenstvom u proizvodnji i sofisticiranim tehnološkim inovacijama. - kaže se u saopštenju Gupacije upućenog "Novostima".

Pročitajte još - JUŽNOKOREJSKI GIGANT NAPRAVIO ISKORAK: "Kija hibridi" i "plag-in"

Model "kompas" koji će se proizvoditi u ovoj fabrici takođe poseduje te osobine,pbjašnjavaju Italijani.Zahvaljujući inovativnoj "plug-in" hibridnoj tehnologiji, suočiće se s izazovima ulaska na najveći i najbrže rastući segment u Evropi, segment kompaktnih SUV vozila. U Evropi ovaj segment trenutno čini 45 odsto ukupnog tržišta terenaca i predviđa se da će prevazići sadašnjih 2,5 miliona prodatih jedinica.

"Jeep Compass" se proizvodi u Meksiku, Brazilu, Kini, Indiji, a uskoro i u Italiji, i uz pomoć nove električne verzije, predstavljaće globalni model. Ima i posebnu vezu sa zemljama EMEA regije i pre svega sa Evropom.

Kada je predstavljen ovde 2017. godine, zamišljen je kao prvi "Jeep" model dizajniran posebno za evropske puteve. Tako je postavljena na pozornicu "Compass", sada zvezda, sa preko 78.000 registrovanih jedinica u regiji EMEA u 2018. godini, što čini preko 40 odsto "Džip" vozila proizvedenih godišnje. Sa modelom "renegejd", to ga čini najprodavanijim terencem u Evropi. Ove godine, u Italiji, "kompas" potvrđuje vodeću poziciju u premium delu svog segmenta: jedan od tri 4x4 vozila koja se danas prodaju u Italiji u C-SUV segmentu je "kompas". Sa novim "plug-in" hibridom, spreman je da obori ovaj rekord. "Kompas" ima stratešku ulogu za brend "Džip" i zato dalje ulažemo mnogo u njega.

To se može videti na osnovu nedavnog predstavljanja čuvene verzije "Trailhawk" - kompaktnog terenca sa najboljim terenskim performansama ikada - i budućim lansiranjem nove "plug-in" hibridne verzije koja ima za cilj revoluciju celog SUV koncepta.

-Strategija grupacije "FCA" nije samo da se elektrifikuje gama vozila uz poštovanje pravca u kom ide svaki od brendova, već i da se stvori tim za e-mobilnost koji će koordinisati sve aktivnosti u vezi sa električnom mobilnošću, na taj način će klijentima pomoći da vide mobilnost i korišćenje svojih automobila u novom svetlu - kažu u "GCA grupi"

Da bismo mogli da ponudimo klijentima sve što im je neophodno za vožnju električnog vozila na dnevnoj bazi, uključujući i lični mir, čitav novi ekosistem za njihovo korišćenje mora da se stvori, i mora da bude kako konkurentan tako i održiv. Ovo takođe zahteva potpisivanje niza saglasnosti sa raznim partnerima poput kompanija "Enel X"," Engie", "Terna", "Transatel", "Lexis Nexis" i "Generali", što je bio slučaj prethodnih nedelja.

A šta je cilj? Pomoć klijentima da odaberu auto na električni pogon koji najbolje odgovara njihovim potrebama i pružanje kompletnog opsega usluga bez stresa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije