MAGOVI "Tojote" su predstavili novu verziju popularnog gradskog automobila "jaris". Četvrta generacija jednog od najomiljenijih kompaktnih automobila u Evropi, ali i Srbiji, doživela je svetsku premijeru a prve fotografije pokazuju da je ovo vozilo još lepše, uglađenije.


Novi "jaris" je i prvi model "Tojote" razvijen na potpuno novoj "TNGA-B" platformi, a na tržištu se očekuje tokom jeseni 2020. godine.

- Potpuno nova "tojota jaris" kreirana je da odgovori na sve veće izazove svakodnevnog gradskog života i sve veće zahteve današnjih kupaca kompaktnih automobila. Od gradskog vozila očekuje se da pruži i stil i praktičnost, da bude jednostavan za parkiranje, okretan u gradu, a opet udoban na dužim putovanjima. Da pruža vodeće standarde sigurnosti i najniže moguće troškove održavanja. I, naravno, da sve to ima pristupačnu cenu - kaže se između ostalog u saopštenju "Tojote" dostavljenog "Novostima".

Kako bi odgovorio na ove, sve veće zahteve, novi "jaris" se oslanja na "filozofiju" takozvane "Nove globalne arhitekture Tojote" (TNGA) po prvi put u ovaj segment vozila, kao i najsavremeniji "Tojotin" hibridni pogon četvrte generacije. Ovaj pristup, dopunjen naprednim aktivnim i pasivnim sistemima sigurnosti teži da stvori najsigurniji automobil u klasi.


Spoljni dizajn novog "jarisa" opisuju u japanskom gigantu kao "kompaktan i okretan", uvek spreman za kretanje i uživanje. Cilj je navodi se u saopštenju,da se stvori automobili koji je okretan u gradskoj vožnji i lagan za parkiranje, ali koji je zadržao sav unutrašnji prostor na koji su kupci navikli, što je suština "jarisove filozofije "veliki - mali". Dizajn unutrašnjosti sledi princip u dizajnerskim studijama "manje je više", stvarajući otvoren i prostran prostor za vozača i suvozača, a visokokvalitetni materijali nude prijatan ambijent u kabini.


Novi "jaris", pored 1,5-litarskog hibridnog pogona nove generacije, biće dostupan i sa 1,5 i 1,0-litarskim benzinskim motorima. Početak prodaje novog "jarisa" očekuje se na jesen sledeće godine.