Opala prodaja automobila u Kini, najviše električnih

Tanjug

14. 10. 2019. u 21:13

Опала продаја аутомобила у Кини, највише електричних

Foto EPA

Prodaja automobila u Kini opala je u septembru za 6,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, a prodaja električnih automobila za čak 34,2 odsto
Prodaja automobila u Kini opala je u septembru za 6,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, a prodaja električnih automobila za čak 34,2 odsto, izvestila je danas Kineska asocijacija proizvođača automobila (CAAM).

Prodaja sedana, SUV vozila i minivana na najvećem svetskom tržištu automobila, pala je na 1,9 miliona jedinica, prema podacima te industrijske grupacije, prenosi agencija AP.

Ukupna prodaja, uključujući kamione i autobuse, smanjena je za 5,2 odsto na 2,3 miliona jedinica.

PROČITAJTE JOŠ - Novi pad prodaje automobila u Kini, ali manji nego ranije

Prodaja električnih automobila pala je na 80.000 jedinica, usled smanjenja državnih subvencija koje su prethodno pomogle Kini da postane najveće svetsko tržište električnih automobila.

Za devet meseci ove godine, ukupna prodaja automobila u Kini je opala za 11,7 odsto, na 15,2 miliona jedinica.

U istom periodu, prodaja električnih automobila je porasla za 20,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, na 872.000 jedinica. To je bilo posledica snažne potražnje u prvom polugodištu, pre smanjenja državnih subvencija.

Prodaja SUV vozila, koja su prethodno važila za "svetlu tačku" auto-industrije u Kini, opala je u prvih devet meseci ove godine za 9,3 odsto u odnosu na godinu dana ranije, saopšteno je iz CAAM-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije