Kazne će puniti budžete opština - lokalu 75 odsto od saobraćajnih kazni

P. Ž.

03. 10. 2019. u 07:14

Lokalne samouprave će dobijati 75 odsto novca, umesto sadašnjih 30, od svakog naplaćenog saobraćajnog prekršaja na njihovom području, a budžetu Srbije bi pripalo 25 odsto

Казне ће пунити буџете општина - локалу 75 одсто од саобраћајних казни

foto P.Ž.

Lokalne samouprave će dobijati 75 odsto novca, umesto sadašnjih 30, od svakog naplaćenog saobraćajnog prekršaja na njihovom području, a budžetu Srbije bi pripalo 25 odsto. To stoji u predlogu MUP Srbije, po novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja koji je u izradi.

Ovaj predlog naišao je na opšte odobravanje svih učesnika drugog stručnog seminara "Unapređenje sistema bezbednosti saobraćaja" kojeg je na Kopaoniku organizovala Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije uz saradnju sa MUP Srbije.

- Radi se o značajnim sredstvima .Lokalnim samoupravama je po ovom osnovu pripalo u 2018. oko 12,3 miliona evra - kaže direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Jasmina Milošević - Da bi unapredili bezbednost, smanjili broj nastradalih potrebno je da svi i državni organi i lokalna samouprava daju puni doprinos. Jedan od ciljeva ovog seminara na kome učestvuje 330 predstavnika lokalnih samouprava je da kroz razmenu iskustava dođemo do najboljih rešenja.


Iako novca ima dovoljno za brojne projekte (po zakonu ova sredstva mogu da se troše samo radi poboljšanja bezbednosti saobraćaja), mali broj lokalnih samouprava uspeva da ih potroši, tek oko 36 odsto.

- U martu je formirana Stručna grupa za izradu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije i naš predlog je bio nova preraspodela sredstava kako bi lokal dobio što više. Predlog je i da se donese Pravilnik o korišćenju tih sredstava na osnovu koga bi Agencija odobravala projekte lokalnih samouprava - pojašnjava Nebojša Arsov načelnik MUP Srbije. - Predlog je i da se neutrošena sredstva vraćaju u budžet Republike Srbije jer bi to nateralo opštine i gradove da se više potrude. Od tih 75 odsto koliko bi dobijale lokalne samouprave bi morale da utroše 30 odsto na poboljšanje infrastrukture.

Jasmina Milošević

Na seminaru su iznesenii brojni primeri iz prakse, koji su doveli do smanjenja broja nastradalih, ali i neki primeri nenamenskog trošenja novca poput kupovine hiljada kačketa i radnih odela, trošenja novca u propagandu turizma i slično.

P. Ž.


OGROMNI MATERIJALNI GUBICI


Evropska unija je izračunala da materijalna šteta po jednom poginulom u saobraćajnoj nesreći iznosi 2,3 miliona evra, rekao je dr Milan Tešić iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

- To su ogromna sredstva pa je zato neophodno ulagati u podizanje nivoa bezbednosti. Mi u Republici Srpskoj imamo drugačiji način finansiranja lokalnih samouprava. Kod nas se iz svake polise auto-osiguranja izdvaja jedan odsto bruto što godišnje iznosi 550.000 evra - kaže dr Tešić.

dr Milan Tešić

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA


U 2018. na našim drumovima je poginulo 546 osoba. Do kraja avgusta u 2019. poginulo je 348 ljudi. Zadati cilj je da 2020. bude manje od 365 poginilih i nijedno dete. U prošloj godini nastradalo je 12, a u ovoj devet. Jedno dete je stradalo kao biciklista, a osmoro je bilo u automobilu.

ZA ČETIRI SATA 58 PREKRŠAJA
Kad smo već došli na Seminar na Kopaonik postavili smo dve patrole i za četiri sata otkrili 58 prekršaja, rekao je Vladimir Vida iz MUP Srbije.

Najviše nastradalih je u letnjim mesecima. Najčešći faktori saobraćajnih nesreća sa poginulima u letnjim mesecima su greške vozača čak 38 odsto. Brzina je uzrok u 30 odsto slučajeva, 9,0 odsto je uzrokovano alkoholom, 4,0 odsto je faktor put i 3,0 odsto greške pešaka.

- Za 12 odsto ne zna se uzrok. Možda je to razlog ovogodišnjeg crnog jula, koji nas je sve iznenadio sa 68 poginulih. Zadatak svih nas je da otkrijemo te uzroke - kaže Jasmina Milošević direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije.

Samo 83 odsto putnika na prednjim sedištima u kolima koristi pojaseve, na zadnjim poražavajućih 12 odsto. Samo 60 odsto dece do tri godine se prevozi u sigurnosnim dečjim sedištima, a 45 odsto uzrasta od četiri do 12 godina.

Čak 0,65 odsto vozača vozi pod uticajem alkohola, a 4,7 koristi mobilni telefon u toku vožnje.

Od ukupnog broja poginulih čak 9,0 odsto su vozači bicikla, iako su procentualno mali učesnici u saobraćaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

NV

03.10.2019. 08:02

Pa posto ce 75 posto od naplaćenih saobracajnih kazni ići u lokalni budžet,onda lepo ukinite porez na imovinu-stambeni prostor u kome vlasnik zivi.Jer valjda vlast nesmatr lkrov nad glavom luksuzom ! !!

Раде

03.10.2019. 08:15

Стално говори годинама да систем полагања, прописа, казни,... нарочито нових ништа не доноси безбедности саобраћаја само великом приходовању новца а саобраћај никад гори као ни црна статистика. Гинемо и страдао као да смо у неком рату... И шта сад

PERA AS!!!!

03.10.2019. 08:56

NEKA SE POSTUJEZAKON, NARAVNO I PRIMENJUJE ALI POTPUNO A NE SELEKTIVNO TJ UDRI PO JUGO, ZASTAVU.... A ISTETOVIRANI, BAHATI MANIJACI NA MOTORIMA SVAKE NOCI TURIRAJU, KROZ CRVENO NA SEMAFORU PROLETE, I NIKO REC NE SME DA ZUCNE...

Ja Paja

03.10.2019. 11:16

da li to drzavljani Srbije i ljudi koji tamo dolaze postoje samo da bi placali kazne...zasto se rugate Socijalizmu u kome smo pre ziveli...oni nam nisu otimali iz dzepova ako jadili drzavni budzet...ovo je gore od svake diktature....samo se smisljaju nacini za kaznjavanje i pljacku naroda...

Ja Paja

03.10.2019. 11:19

dokle cete vise da pljackate narod...oni obrjanih glava i tetovirani kao i pliticari nisu pogodjeni kaznama, nego oni kohi nose radnicks odela...

istina

03.10.2019. 11:52

Ne, od tih para kupite za svako naseljeno mesto radare da na ulazu u naselje snimaju bahatost mnogih koji su slepi na znakove gde pise 50 km. jer od policije nema vajde, ona jedino cuci kraj auto puta i vreba strana vozila a narod nam gine u u nutrasnjosti kao da je u ratu!

Miami

03.10.2019. 11:55

Treba policajcu dati procenat od kazni koje napise. Kaznjavali bi na svakom koraku i imali bi bezbednije ulice.

Dragan

06.10.2019. 23:28

@Miami - Svaka cast! Predlog je na mestu i odlican! Sve bi bilo odlicno i bezbednost saobracaja bi bila mnogo bolja.

ZatoštovolimoBgd

07.10.2019. 12:33

@Miami - Pokušali su u belom svetu na mnogo načina da reše ovakve stvari, pa su skoro svi došli do zaključka da dobro plaćen, (bez procenta) i dobro kontrolisan policajac daje najbolje rezultate. Ostalo vodi u još dublju korupciju i nestabilnost.

Рашо

06.10.2019. 18:05

"Иако новца има довољно за бројне пројекте, мали број локалних самоуправа успева да их потроши, тек око 36 одсто."! И због тога им дајете још? Са друге стране сви буџетски корисници су дужно да све приходе које остваре поново уплате у буџет! Шта онда представља ово решење и који закон ће бити старији овај или онај о буџету? Је ли се то неко шегачи са народом? Смејурија од државе у покушају!