Tesla dogodine stiže i u Srbiju!

P. ŽIVKOVIĆ

sreda, 25. 09. 2019. u 11:02

Тесла догодине стиже и у Србију!
Prema najavama čelnika automobilske kompanije, prodaja najsavršenijeg električnog automobila uskoro i kod nas

NAJPOZNATIJI i tehnološki najsavršeniji električni automobili na svetu, koje proizvodi američka kompanija "Tesla", od sledeće godine će početi da se prodaju i u Srbiji!

Ovo je najavio Ilon Mask, glavni izvršni direktor i vlasnik kompanije "Tesla", koji je na svom tviter-nalogu napisao da će ova vozila, početkom sledeće godine, stići na tržišta istočne Evrope, nabrajajući pri tome Srbiju, Slovačku i Hrvatsku.

U informaciji, koju su zatim preneli i specijalizovani portali, napominje se da se Srbija nalazi na prostoru između centralne i jugoistočne Evrope, da se graniči sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Severnom Makedonijom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, te da je srpska prestonica, Beograd, najveći grad u jugoistočnoj Evropi sa najdužom istorijom naseljenosti.

Mask tvrdi da će "Tesla" prodavnica biti najbolji omaž srpsko-američkom pronalazaču, inženjeru i futuristi, koji je dao veliki doprinos stvaranju modernog sistema napajanja naizmeničnom električnom energijom, prenosi "Internešenel biznis tajms".

Najjeftiniji model "Tesle", sa najskromnijom opremom i najslabijom baterijom, košta oko 35.000 dolara bez obračunatog poreza.

U Srbiji je, prema podacima iz 2018. godine, bilo svega 148 električnih vozila, a više od polovine su putnički automobili. Na mnogim lokacijama u našoj zemlji postavljeni su punjači za ova vozila, a 15 brzih punjača nalazi se na trasi Koridora 10. Punjači su, takođe, postavljeni na auto-putevima, u javnim garažama, u blizini naplatnih rampi, a na njima se automobili mogu napuniti za oko 30 minuta.


PROČITAJTE I:Tesla je i naše i svetsko blagoAutomobil kompanije "Tesla" pod nazivom "model 3" je početkom godine dobio zeleno svetlo za početak prodaje u Evropi.

"Tesla" je od avgusta počeo da širi prodajnu mrežu u istočnoj Evropi i kupovina njihovih vozila moguća je odnedavno u Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Sloveniji.

Ukoliko "Tesla" počne prodaju u Srbiji, uradiće to direktno, bez nekog posrednika "ovlašćenog prodavca".

- Takva je praksa "Tesle" - objašnjava predsednik Srpske asocijacije uvoznika automobila dr Miloš Petrović. - Ali, na nama je pre svega da obezbedimo neophodnu infrastrukturu, odnosno punjače.

Petrović objašnjava da je za "teslu 3", na primer, potreban punjač od 120 kilovata, a da mi imamo samo nekoliko od 50 kilovata.

- Ko bi hteo da puni "teslu" dva i po sata - pita se Petrović. - Pritom, prodavci kupcima kola daju vaučere sa VIP karticom, pa vozači pune svoj automobil besplatno, a cenu struje plaća kompanija "Tesla". Uslov je da ta energija mora da bude iz obnovljivih izvora!


NEMA SERVISA

"Tesla" nema mehaničarske radnje, pa neće biti ni uobičajenog širenja prodajno-servisne mreže.

- Kada dođete kući, jave vam se iz kompanije i kompjuterski vam šteluju šta treba - objašnjava dr Petrović. - Žalite se na zatvaranje vrata, na brisače, da slabo vuče. Oni to tako otklanjaju...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Власник Модел С

25.09.2019. 18:05

Наравно. Није ни скупо ни компликовано а мало и троши. Све што је потребно је да се возач наједе пасуља, нпр.

Kukuruzovic

27.09.2019. 21:00

Zivim u Svedskoj i od juna vozim Tesla model 3. Auto je fantastican i sve sto ste ikada znali o automobilima - zaboravite, Tesla je nesto posebno. Nije tacno da "prodavci dele vaucere" za besplatno punjenje Tesle. Stariji model S je ranije imao tu opciju, model 3 - ne. Placa se po minutu punjenja ili kolicini kilovata. Dr Petrovic takodje tvrdi da Tesla radi mehanicke popravke ("stelovanje vrata") kompjuterski sto je takodje smesno. Postoje servisi koje te vrste popravke rade kao i svaki drugi

Kukuruzovic

27.09.2019. 21:05

Auto je kao kompjuter, skida updates preko interneta (prikljucen na moj kucni Wifi kada je u garazi) i kvarovi na software mogu da se otklanjaju kompjuterski. Ako se bilo sta pokvari mehanicki, cak i busenje gume ili prazna baterija, ja ga ostavljam na putu i oni ga pokupe i voze u service. Pozdrav svima