JEDNA od nesumnjivih zvezda Salona automobila u Frankfurtu (počinje 12. septembra) biće svavkako i novi "folksavgenov" automobil koji je od starta razvijan kao isključivo, električno vozilo.


Ime "ID.3" nije, bar nam se tako čini, najsrećnije izabrano, ali od ovog vozila "Folksvagen" očekuje da povede kompaniju u jeno bolje sutra, neopterećeno "Dizelgejtom" , da bude odgovor na zahteve modernog doba ali i da učvrsti "Folksvagen" u vrhu automobilskkih giganata.


Ovo vozilo, koje u Nemačkoj, sa sviim poreztima, neće koštati više od 30.000 evra, postavljeno je na MEB, postojeću mehaničku platformu koju je kompanija razvila za električne automobile koji će silaziti s agabričkih traka u narednom periodu.


Dizajneri su se potrudili d avozilu daju pečat koji nosi "golf" u svojoj klasi, ima petori vrata, jednostavnih, glatkih linija, koje ukazuju na čvrstinu, praktičnost ali i živahnu vožnju.Baš ono što je "golf" i učinilo neprikosnovenim liderom na svom delu tržišta.

Vozilo ima nizak koeficijnt otpora 0,267 što ukazuje na napore inženjera i dizajnera da naprave što ekonomičnije vozilo i da mu omoguće što veći domet sa jadnim punjenjem baterija.

PROČITAJTE JOŠ: “Folksvagen” ulaže 80 milijardi evra u proizvodnju električnih vozila


Baterije su smeštene u podu, a motor nazad u vozilu teškom 1.719 kilograma.Pogonska osovina je zadnja.


Osnovna, od tri varijante modela, ima baterije kapaiteta 45 kilovat-časova što omogućuje autonomiju od 330 kilometara.Naravno, ovo je i najeftinija verzija a ko želi veći domet moraće da pazari modele sa većim kapacitetima od 58 kvč sa dometom 420 i od 77 kilovat-časova koja ima domet 520 kilometara.

"Folksvagen" kaže i da uz pomoć punjača od 100 kilovata za samo pola sata može da se dobije dodatnih 290 kilometara!

U svim modelima nalazi se isti električlni motor (suštinska razlikama u verzijama su kapaciteti baterija) koji ima maksimalnu snagu od 150 kilovata ( oko 200 KS0 i obrtni moment od 310 nm.Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 160 kilometara na čas.

Verzije će se razlikovati i po nivoima opreme, a jasno je d aće "Folksvagen" u ovaj automobil ugrađivati sve moderne sisteme asistencije vozaču, kao i da će vozilo biti snabdeveno i brojnim sigurnosnim sistemima.