Kružna auto-trka "Nagrada Beograda Ušće 2019 - Memorijal Mirko Butulija" svečano je otvorena danas na čuvenoj stazi Ušće.

Trku, koju organizuju Auto-moto savez Srbije (AMSS), Sportski auto i karting savez Srbije (SAKSS), Sportski auto-moto savez Beograda (SAMS), uz podršku Grada Beograda, Ministarstva omladine i sporta (MOS), Sportskog saveza Srbije (SSS) i AMS Osiguranja (AMSO), zvanično je otvorio ministar odbrane Aleksandar Vulin, u prisustvu predsednika AMSS Dejana Stojić i direktora policije Vladimira Rebića.

Predsednik AMSS Dejan Stojić poželo je dobrodošlicu i zahvalio svima uz čiju podršku se ova trka organizuje.

"Samo takmičenje uvek je izazivalo atrakciju, kako kod publike, tako i kod takmičara. Potrebno je doživeti ovu atmosferu, tako je i danas. Imamo preko 95 takmičara iz Srbije i okružzenje koji su željni da pokažu svoje najbolje rezultate u klasama i divizijama. Ove godine manifestacija će dobiti memorijalni karakter u čast našeg tragično nastradalog druga, kolege i prijatelja Mirka Butulije, čoveka koji se trudio da razvije auto-moto sport i da podigne na neki viši nivo. Odgovornost je na nama da nastavimo taj put i nadam se da ćemo "Ušće" upisati u neke stranice višeg međunarodnog ranga. Publici želim dobre trke, a takmičarima puno uspeha i sreće", rekao je Stojić na svečanom otvaranju.

Ministar Aleksandar Vulin podsetio na posvećenost i ljudske osobine tragično nastradalog bivšeg predsednika AMSS-a Mirka Butulije, po kojem od ove godine trka nosi naziv.

Pročitajte još - DETALjI TRAGEDIJE U AMSS:Ubica uzviknuo "Hoćeš izjavu, evo ti izjava!" pa izrešetao Butuliju


"Jako sma tužan što ovde stojim pred vama i ljudski sam povređen što tom čoveku danas poklanjamo trku, umesto da je on poklanja nama kao što je uvek poklanjo. Svake godine smo bili zajedno,radavali se malim i veliki uspesima, svemu onome što nas je činilo vrednom ponavljanja. Kažu da vreme učini da se sve zaboravi, ali tako će biti ako mi ne budemo vredni pamćenja. Mirko je bio vredan pamćenja. Ovo je mali način da se sećamo i svako od vas kada bude seo u svoj automobil, kada bude radio ono što voli i što najbolje zna, da pomisli na nšeg Mirka i da kaže da će ovo raditi i zbog njega i sebe, jer će šamo tako ova trka i ovo ime imati smisla kada prođe mnogo vremena. Da se na zaboravi ko je bio, a ono što je najvažnije da se ne zaboravi ko je mogao da biti. Prerano je otišao da bi to moglo da se kaže", rekao je ministar Vulin na svečanom otvaranju trke i takmičarima poželo mnogo sreće i sportskog uspeha.

"Uvek treba ići na pobedu, budite fer, sportisti i ljudi. Budite sve ono što čini ljude koji su željni dokazivanja i željni borbe. Kad sednete u švoj automobil idize na pobedu i ništa ispod toga nije prihvatljivo. U ostalom, takva je zemlja u kojoj živite i u kojoj ste se rodili. Srbija uvek ide na pobedu. Živeli i srećo", zaključio je Vulin.

Vozači će trke voziti u pet kategorija.

VULIN DOBIO ODLUKOVANjE AMSS ZA DOPRINOS AUTO-MOTO SPORTU


Predsednik Auto-moto saveza Srbije (AMSS) Dejan Stojić uručio je priznanje ministru odbrane Aleksandru Vulinu za doprinos razvoju i afirmaciji auto-moto sporta u Srbiji, na manifestaciji "Nagrada Beograda Ušće 2019 - Memorijal Mirko Butulija", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.