“Fijatov” terenac je novi adut iz Šumadije?

P. Živković

utorak, 13. 08. 2019. u 12:28

“Фијатов” теренац је нови адут из Шумадије?

Terenac koji će se praviti u našoj fabrici

Prema pisanju italijanskih portala, novi model stiže u Kragujevac, a mogao bi da se proizvodi već dogodine. Vozilo je SUV iz C segmenta, dužine 450-455 centimetara

FABRIKA automobila u Kragujevcu sledeće ili 2021. godine počeće da pravi novi model, naslednika "fijata 500l"!

Ovo su u utorak preneli mnogobrojni italijanski portali, pozivajući se na izjavu direktora brenda "Fijat" Olivijea Fransoa, koji je potvrdio da "FKA grupa" kreće u novu ofanzivu, sa mnogobrojnim novim modelima i novim pogonima i motorima".

Prema tim navodima, u Kragujevcu će se praviti SUV (terensko) vozilo iz C segmenta, najverivatnije na platformi najprodavanijeg, globalnog modela "FKA grupe", novog "džipa kompasa".

PROČITAJTE JOŠ - "FIJAT" U ŽENEVI: I "500 L" za jubilej

Vozilo, dužine 450-455 centimetara, bi se pravilo u dve verzije, sa pet i sa sedam sedišta, što je i inače trend u automobilskoj industriji kada su vozila ove kategorije u pitanju.

BEZ KOMENTARA "NOVOSTI" su, reagujući na vest koja je osvanula na brojnim italijanskim portalima, o dolasku novog modela u proizvodne pogone kragujevačke fabrike, kontaktirale i kompaniju "Fca Srbija". - Nemamo zasada nikakav komentar - bilo je sve što smo u utorak mogli da saznamo iz kragujevačke fabrike.

Prema istim izvorima, "fijat 500 l" će uskoro biti znatno poboljšan, da bi mu se produžio "proizvodni vek" pod haubu će dva sasvim nova motora. Predviđeno je da se prvo ugrađuje "laki hibridni motor" od 12 volti, dok bi nešto kasnije počela ugradnja i najnovijeg benzinskog motora zapremine 1.0 litara "FireFly" koji je razvijen u italijanskoj fabrici "Fijata" u Termoliju, i koji bi raspolagao sa 100, odnosno 120 KS.

Proizvodnja modela "fijat 500 L" bi potrajala do 2020. odnosno 2021. godine sve u zavisnosti od potražnje na tržištu, ali i od proizvodnje novog modela.

Kapacitet fabrike, koja je u većinskim vlasništvu kompanije "FKA grup" koja ima 67 odsto vlasništva, i Vlade Republike Srbije, koja raspolaže sa 33 odsto, je oko 200.000 automobila godišnje.

Zanimljivo je da je ova vest plasirana uoči ferogoste, tradicionalnog gotovo kolektivnog godišnjeg odmora u Italiji. Radnici u Kragujevcu na plaćenom odmoru su još od 29. jula, jer je izuzetno mala potražnja za modelom "500l". Na posao bi trebalo da se vrate 19. avgusta.

NEMA TROŠKOVA

iako se spekulisalo da novi model iz kragujevačke fabrike kasni jer Italijani čekaju subvencije države Srbije, kako saznajemo, razvoj novog vozila neće koštati naše građane ni dinara.


Foto Jutjub Direktor FKA Olivije Fransoa

PROČITAJTE JOŠ - SVETSKA PREMIJERA „DUCATO ELECTRICA“: „Fiat profesional“ i na struju! (FOTO)

MALA GRUPA STRUČNjAKA IZ TORINA U KRAGUJEVCU VEĆ DUŽE PRIPREMALA NOVI MODEL

ZA operativni menadžment Kompanije "Fijat Krajsler automobili Srbija" vest o proizvodnji gradskog džipa u Kragujevcu nije novost. Ta opcija se pripremala već tri godine, kada je razrađivana ideja o proizvodnji modela 500h u centru Šumadije.

Fabrika u Kragujevcu je varijantu proizvodnje SUV modela razmatrala bar jednom godišnje, uglavnom u vreme kolektivnih godišnjih odmora. Taj zadatak je bio poveren malobrojnoj ekipi iz Torina, koja je radila zajedno sa stručnjacima iz Srbije.

Menadžment ove fabrike je već početkom ove godine nezvanično obavešten da će Kragujevac sledeću godinu dočekati sa novim modelom - SUV automobilom srednje klase, najverovatnije na bazi modela "punto" ili "tipo".

Kompanija "FKA Srbija" je projektovana za proizvodnju oko 300.000 automobila godišnje, ali trake u Kragujevcu su do sada testirane tek na proizvodnju 185.000 vozila godišnje. Stručnjaci u centru Šumadije procenjuju da sa proizvodnjom novog SUV taj broj vozila neće biti premašen. Novi automobil mogao bi da se proizvodi u serijama od 60.000 do 90.000 vozila godišnje.

Prema rečima Zorana Mihajlovića, predsednika Samostalnog sindikata Kompanija "FKA Srbija" - dobra vest za sve zaposlene u torinsko-srpskoj kompaniji. Radnici već godinama brinu za svoja radna mesta, s obzirom na spekulacije o mogućem zatvaranju fabrike, kao i česte kolektivne odmore i smanjivanje obima proizvodnje. M. Đošović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Miljan

13.08.2019. 19:28

i onda zacepati cenu vozila i ekstra, i kako onda da nam radi fabrika... zato jugic bio dostupan svima a fabrika nije mogla da postigne proizvodnju

goran

13.08.2019. 19:35

uvecajte fijat pandu stari tip.stavite mu odozdo nosecu platformu uradite dobru i jaku karoseriju lepo ukomponujte opremu obavezno da bude 4x4 sa reduktorom i greske nema

Ytongy

13.08.2019. 21:03

Punto nista. Fiat 500 nista.... Nek ovo bude treca sreca.. Da se radi svaki dan u 3 smene zbog velike potraznje... Neka je sa srecom.

Paor

15.08.2019. 22:34

Da smo prave patriote , svi da kupujemo fiate iz Kragujevca .Kad mogu švabe vw uprkos dizelgejtu , i tako ga spasu propasti . Još i da letujemo po Srbiji i da nam stvarno svane !!

Cika Vlajko

16.08.2019. 08:04

zašto je policija morala da kupi škodu a ne naš Fiat, 1000 vozila nije malo