Opel korsa i sa klasičnim motorima

P. Živković

nedelja, 14. 07. 2019. u 15:45

Опел корса и са класичним моторима
Šesta generacija "opel korse" od početka ovog meseca počela je da se prodaje u Nemačkoj, a uskoro će stići i u prodajne salone širom Evrope
Šesta generacija "opel korse" od početka ovog meseca počela je da se prodaje u Nemačkoj, a uskoro će stići i u prodajne salone širom Evrope.

Samo nekoliko dana nakon prezentacije električne verzije koju pokreću baterije, "Opel" je predstavio "korsu" i sa klasičnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem - koji su efikasniji, napredniji i dinamičniji nego ikada. Prodaja ovog 4,06 metara dugačkog malog automobila sa petoro vrata nemačkog proizvođača počinje sa posebno ekonomičnim benzinskim i dizel agregatima sa rasponom snage od 75 KS do 130 KS.

Umerena potrošnja goriva i uzbudljiva vožnja su karakteristične za sve pogonske jedinice (potrošnja goriva NEDC1: grad 5,4-3,7 l/100 km; otvoreni put 4,1-2,9 l/100 km; kombinovana vožnja 4,6-3,2 l/100 km, 105-85 g/km CO2; WLTP2: kombinovana vožnja 6,4-4,0 l/100 km, 144-104 g/km CO2).

Pročitajte još: Nova "opel korsa" sve bliže

- Reakcija na prezentaciju potpuno električne "korse" - električnog automobila za sve - je fenomenalna - rekao je izvršni direktor "Opela" Mihael Lohšeler - "korsa" sa klasičnim motorima na unutrašnje sagorevanje prati tragove točkova električnog modela. Agregat sa unutrašnjim sagorevanjem ili električna vožnja? U Opelu, zahvaljujući modularnoj platformi, oba su moguća u jednom modelu. Kupac bira.

U vrhu ponude menjača nalazi se osmostepeni automatik. Ukupan sportski osećaj dopunjuju dizajn sa lakšim materijalima i niska pozicija sedenja vozača. Pored toga, pasivna bezbednost je na visokom nivou, a "Opelovi" inženjeri su takođe fino podesili šasiju i upravljanje.

Sve ove prednosti donosi već osnovna verzija. Tu su i napredni sistemi asistencije, inovativni info-zabavni sistem i odličan odnos između cene i performansi.

- "Korsa" takođe po prvi put u ovom segmentu nudi uglađen osmostepeni automatski menjač. Po ovoj ceni nikada nije postojala tehnološki naprednija i dinamičnija "opel korsa"- kaže Lohšeler.

U Nemačkoj osnovna verzija ima cenu od 13.990 evra (preporučena cena uključujući PDV u Nemačkoj). Ovaj model već poseduje brojne sisteme asistencije kao što su upozorenje na čeoni sudar sa automatskom funkcijom kočenja i prepoznavanje pešaka. Pored potpuno električnog modela , benzinske i dizel varijante su dostupne u tri nova paketa opreme.

Za optimalnu naknadnu obradu izduvnih gasova, sistem smanjenja emisije - sastoji se od pasivnog katalizatora oksidacije (NOx" adsobera, AdBlue ubrizgavanja, SCR katalizatora i filtera dizel čestica (DPF) - svi su grupisani zajedno kao kompaktna jedinica, što je bliže moguće agregatu.

Mehanizam absorpcije azotnih oksida deluje kao katalizator prilikom hladnog starta, smanjujući emisiju azotnih oksida pri nižim temperaturama pre paljenja SCR katalizatora.

Dizajn automobila takođe doprinosi vrhunskoj dinamici u vožnji. Najlakša verzija modela sledeće generacije čak ide i ispod magične cifre od 1.000 kilograma. Bez vozača, ovaj automobil sa pet vrata ima težinu od samo 980 kg. U poređenju sa svojim prethodnikom, ova varijanta je lakša za značajnih 108 kg. Ovo je ušteda u težini od oko 10 procenata, iako novi model ima sličnu dužinu od 4,06 metara.

Karoserija u beloj boji je oko 40 kilograma lakša, a veoma kompaktni trocilindarski motori imaju za oko 15 kg manju težinu od četvorocilindraša prethodne generacije. Aluminijumska hauba je takođe uštedela oko 2,4 kg u poređenju sa manjom haubom prethodnog modela koja je napravljena od čelika. Sedišta su takođe bila na dijeti. Optimizovana struktura sedišta je sačuvala još 10 kg.

Glavna atrakcija su adaptivna "IntelliLux LED matrix" svetla bez odsjaja, koja "Opel" nudi po prvi put u segmentu malih automobila. Osam LED elemenata, koje kontroliše najnovija generacija prednje kamere visoke rezolucije, kontinuirano podešavaju snop svetlosti u skladu sa trenutnom situacijom u saobraćaju i okolini.

Vrhunski sistemi asistencije kao što su prepoznavanje saobraćanih znakova ili adaptivni tempomat, kao i bočni čuvar kontrolisan senzorima, nude značajan bezbednosni bonus.

Poslednje navedeni upozorava ako su bočne strane automobila u opasnosti da dođu u kontakt sa preprekama (kao npr. znakovi, zidovi) prilikom manevrisanja brzinom manjom od 10 km/h. Tu su takođe i sistemi kao što su nadzor mrtvog ugla i razne pomoći prilikom parkiranja, od park pilota do panoramske kamere za pogled unazad od 180 stepeni. Asistencija održavanja vozila u saobraćajnoj traci je isto po prvi put dostupna u "korsi". Ukoliko sistem primeti nenamernu promenu trake obaveštava vozača sa trepćućim signalom i korekcijom upravljanja (više o širokom spektru sistema asistencije vozaču u novoj generaciji korse ovde).

Vozači i putnici "korse" imaju odličnu povezanost i zabavu sa novim spektrom info-zabavnih sistema koje čine multimedia radio, multimedia navi sa 7-inčnim ekranom osetljivim na dodir u boji, kao i vrhunski Multimedia Navi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Rade Bg

14.07.2019. 18:52

Dobro su se setili da pojacaju snagu.Ove stare su mrtvaci! A vreme i kilometri ce kazati koliko ove nove valjaju.