PRVA TEST VOŽNjA MERCEDESOVOG TEŠKAŠA U ŠPANIJI: Aktros, kamion kome se veruje (FOTO/VIDEO)

P. ŽIVKOVIĆ

četvrtak, 09. 05. 2019. u 23:20

ПРВА ТЕСТ ВОЖЊА МЕРЦЕДЕСОВОГ ТЕШКАША У ШПАНИЈИ: Актрос, камион коме се верује (ФОТО/ВИДЕО)

" Mercedes aktros"

"Aktros” je moderan, lep i atraktivan kamion tegljač od 18 tona koji, umesto retrovizora, ima kamere koje su sada standardna oprema

DA je jedna od perjanica "Dajmlera", moćni kamion " mercedes aktros" nešto posebno, naglašava i reklamni slogan koji prati promociju ovog vozila - "Truck you can trast!" ("Kamion kome možete verovati").

Da je to istina uverili smo se na prvoj test vožnji "mercedes aktrosa" u Španiji, gde je ekipa "Novosti", zahvaljujući beogradskoj kompaniji "Star import", uvozniku, distributeru i serviseru vozila iz programa "Mercedesa" ("Dajmlera") imala priliku da se sa još oko 200 novinara iz 30 zemalja sveta, upozna sa karakteristikama grdosije od 18 tona.

Posle serije predavanja, teoretskog upoznavanja u "Siđesu", turističkom biseru ovog dela Španije, udaljenog 30-tak kilometara od Barselone, krenuli smo i na test vožnju dugu oko 140 km, do piste, trenažnog centra "Parkmotor de Kastiljoli" gde je održana završna prezentacija "aktrosa".


PROČITAJTE JOŠ - „Mercedes” uskoro i bez vozača

Organizator je dobro isplanirao rutu. Oko dve trećine puta "aktros" je jezdio auto-putem, jer kamioni ovog ranga su skoro 90 odsto svog radnog veka na ovakvoj vrsti puta. Preostali deo test deonice vodio je užim putevima, kroz nekoliko manjih mesta da bi se uverili i u sposobnost "teške kategorije" da se izbori sa užim, zavojiim putevima, malim kružnim tokovima...

"Aktros je kamion tegljač koji rekosmo, ima 18 tona (bez prikolice, tereta). Moderan je, lep, atraktivan. Odmah, na prvi pogled, se uočava da nema retrovizore! Umesto velikih bočnih ogledala, tu su kamere ("MirrorCam")! Zanimljivo je da su one sada standardna oprema, a da ako neko insistira (mada nam nije jasno zašto bi to neko uopšte tražio) može i da dobije kamion sa retrovizorima ali uz doplatu!

Ulazak u prostranu kabinu je lak. A unutra praznik za sve koji moraju sate i sate, stotine i stotine kilometara da prevezu " u cugu".

Sedište vozača ergonomski besprekorno oblikovano, udobnije od najbolje fotelje, lako prilagodljivo stasu vozača. Upravljač sa obručem presvučenim kožom i komandama brojnih sistema, takođe je veoma lako prilagoditi potrebama srećnika kome je ovo radno mesto.


Tradicionalne komadne table više nema. Tu su dva velika tač skrin ekrana od 12 i 15 inča, ali i dva ekrana ( na prednjim stubovima kabine) od 18 inča na kojima se vidi sve ono što kamere (umesto retrovizora) vide. Ima tu i nešto dugmića (kažu namenjeno pre svega starijim vozačima koji baš i ne vole tač skrin ekrane ili dok se ne naviknu).

Suvozačevo sedište je takođe maksimalno udobno, funkcionalno i omogućuje "ko-drajveru", da obavlja "svoj deo posla".

TEHNIČKI PODACI VOZILA NA TESTU * motor: OM471
* broj cilindara: 6,
u liniji
* radna zapremina: 12.800 ccm
* maksimalna snaga: 530 KS
* transmisija: "Mercedes PowerShift 3, Transmission G 281-12/14.93-1.0"
* pneumatici
1.osovina:385/55 r 22,5, TL Eco (Highway)
2. osovina: 315/70 R 22,5, TL Eco (Traction/M+S)
* masa kamiona: 18.000 kg
* maksimalan teret: 120 t.
Iza vozača se obično nalazi ležaj, ali će "mercedes" ispuniti i svaki drugi zahtev kupca. Mi smo na primer imali udobnu klupu za tri osobe, što nam je još više pojačavalo utisak da se nalazimo u putničkom vozilu visoke klase ("mercedes e-klas" na primer) ali, da odmah naglasimo: Ako se u limuzini osećate "kraljevski", u sedištu "aktrosa" koje vam omogućuje veću preglednost osećate se "bogovski"!

Pre ulaska u kabinu, uz pomoć ključa, jednostavno proverite da li su sve svetlosne grupe, svi sistemi ispravni, funkcionalni. I to je u suštini uloga ključa kojeg zatim stavite u džep jer voziklo startujete pritiskom na dugme. Parkirna kočnica je elektronska, jednostvano se koristi, menjač (automatski naravno) samo stavite u položaj za vožnju i to je to.

Osetite da se razigrala moćna ergela pod haubom ( od 480 do 630 KS ), na trenutak je i začujete, ali dalje tokom vožnje, zahvaljujući sjajnoj izolaciji kabine, čujete samo šum točkova i vetra...

Mi smo, u našem kamiončetu, imali 530 KS i prikačenu prikolicu - ukupno oko 18,5 metara dužine.

Novi "aktros" je perjanica kamionskog sektora "Mercedesa". namenjeog za takozvane "long-distance haulage" - duge deonice. Kako sa ponosom ističu u ovoj moćnoj kompaniji, mnoge inovacije, tehnička rešenja, dostignuta su u saradnji sa vlasnicima ,vozačima... Želja je bila da se još više poboljša bezbednost, podigne nivo ekonomičnosti, smanje emisije štetnih gasova, poveća upotrebljivost.

Razvijen je nov sistem, još sofisticiraniji, poluautonomne vožnje i to pri svim brzinama. Nova "aktivna drajv-asistencija". Sistem kamera (umesto retrovizora) je toliko koristan u vožnji da je to prosto neverovatno.


"Active Drive Assist" sistem koji vozilo drži između dve linije kolovoza (moguće je da vozač zatraži pet odsto odstupanje levo ili desno od sredine trake ukoliko proceni da postoji potreba za tim), čak i ukoliko vozač neželjeno okrene volan i izađe iz trake sistem će sam vratiti "obruč uprvaljača". Naravno, vozilo drži i zadato rastojanje od vozila ispred, samo koči i ubrzava ( do maksimalne dozvoljene, odnosno optimalne brzine). Prvi put u serijski proizvedenom kamionu je neko ugradio takozvani drugi stepen poluautonomne vožnje, što predstavlja ogroman korak ka potpuno automatskoj vožnji (Mi smo ubeđeni da bi "Mercedes", koliko sutra, mogao da na tržište plasira i potpuno automatizovan kamion ali zakonski propisi su u Evropi jasni - do 2021. svako vozilo mora da ima vozača), ali i omogućava vozaču da sa što manje napora, reklaksiran, upravlja ovim gigantom na točkovima.

Zašto je sistem kamera umesto retrovizora, toliko unapredio vožnju? Najvažnije je da je doneo neverovatan napredak kada je bezbednost u pitanju. Nema "mrtvog ugla", dakle izbegnete su brojne neželjene situacije (a stitistika pokazuje da je nepreglednost jedan od najvećih uzroka nezgoda kamiona). Vozilom se mnogo lakše upravlja. Nije zanemarljiva ni činjenica da je aerodinamika znatno bolja, a to je sasvim sigurno doprinelo i jednim značajnijim delom, smanjenju potrošnje nove gereracije "aktrosa" u odnosu na prethodnika od oko pet odsto!


Dve kamere, postavljene na mestu retroizora projektuju na dva 18-inčna ekrana u kabini. Vozač uvek vidi svaki kraj prikolice. Pri tome na ekranu se, kada treba, automatski pokazuju linije koje daju preciznu udaljenost od prepreke, nailazećeg vozila i slično. Naravno, nisu samo ove dve kamere, koje su lako uočljive, ceo sistem. Tu su i brojne druge bočne kamere,a sve zajedno omogućuju vozilu da uoči na vreme, na primer, pešaka ili biciklistu, koji iznenada banu ispred i da (najmanje) 18 tona na točkovima zaustave, ukopaju u mestu! U kamerama su ugrađeni i grejači pa tako i veliki mrazevi, sneg, ne mogu da ometaju rad.

Jedan od znatno unapređenih sistema je i "Active Brake Assist", nova generacija "aktivnog asistiranja prilikom kočenja". Pomaže boljoj reakciji vozača jer ima novi sistem radara i kamera koji se neprekidno usavršava od 2016. Iako ističu u "Mercedesu" da je i "dalje sva odgovornost na vozaču", jasno je da je kamion sasvim sposoban da sam, ukoliko vozač ne reaguje, maksimalno brzo zakoči.

Ta odgovornost vozača se potencira i "zahtevom" vozila koje kada vozač skloni ruke sa volana (naravno preuzima ulogu i samo vozi), takvo "ponašanje" toleriše oko 15 sekundi. Onda ga zvučno i svetlosno upozori da se "prihvati volana". Ukoliko se vozač ogluši o prvo upozorenje, uslediće drugo, a zatim (nismo to isprobali u praksi) će vozilo stati na bezbednom mestu...

Još jedan od sistema sa kojima smo se prvi put susreli u toku vožnje je i novi " Predictive Powertrain Control" (PPC). Ovaj sistem jednostavno kontroliše snagu motora, predviđajući ( a to radi besprekorno) koliko mu snage treba za savlađivanje deonice ispred. Efikasnost se najlakše uočava na uzbrdicama, nizbrdicama, prlaskom kroz krivine... Uz "kruz kontrolu", kontrolu transmisije PPC sistem štedi gorivo automatski.

Poseban doživljaj smo imali kada je PPC sistem bio podešen na vožnju van auto-puta. Tada bukvalno vozač može da skloni noge sa papučica pedala gasa i kočnice i da samo kontroliše volan. Sve ostalo radi vozilo. Optimalna brzina, optimalna potrošnja.

Novi multimedijalni kokpit pruža vozaču sve neophodne podatke. Naravno, omogućeno je povezivanje sa anrdoid, epl uređajuma, pametnim smartfonima. Lako i jednostavno se komunicira, telefonira, upravlja komandama klime, audio sistema, navigacijom.


BROJKE * 1996. proizveden prvi "aktros"
* 1,2 miliona "aktrosa" prodato do sad
* 60 inovacija je u novom modelu
* 10.300 radnika radi fabrici u Virtu

Tu je i sistem koji u svakom trenutuku omogućuje vlasniku vozila, kompaniji, da zna tačan položaj i status kamiona. Čak i u slučaju kvara da poveže vozilo sa najbližim servisom koji će maksimalno brzo otkloniti problem. Jer, kamion kada stoji ne donosi novac. Prosto i jednostavno rečeno - to je suština " Mercedes-Benz Uptime" rešenja.

PROČITAJTE JOŠ - KAMION ZA SVE ZADATKE: Mercedesov “aroks” u kamenolomu pokazao šta može

Ovaj kamion impresionira u svakom pogledu. Počevši od toga da ume da čita saobraćajne znakove, do toga da kada ulazite u tunel, ne samo što automatski upali svetla već i zatvori sve ventilacione otvore koji dovode vazduh spolja i "reciklira" za to vreme vazduh iz kabine...

Početna cena je oko 100.000 evra, ali ona naravno, varira od vrste konfiguracije i posebnih želja kupaca.

"Aktros" se pravi u najvećoj Mercedesovoj fabrici kamiona u Virtu, na Rajni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Miki

10.05.2019. 17:01

Mislim da se niste dobro informisali,sam tegljac nije tezak 18t,provjerite malo bolje.Radim u njemackoj transportnoj firmi koja ima slicne Mercedese,samo prethodne generacije i njihove tezine nisu ni blizu 18t.Sumnjam da se nesto toliko drasticno promijenilo u proizvodnji,jer bi u tom slucaju kamion vozio dosta manje korisnog tereta,sto nikom nije u interesu!

Bungi

13.05.2019. 14:52

Švabo kaže"Mana vozi a Mercedesa hvali".Žiri stručnih novinara kaže da je to 2019. Ford F-max.