NA SKENERU “NOVOSTI”: Kija sportidž priča koja traje

P. Ž.

16. 04. 2019. u 22:15

НА СКЕНЕРУ “НОВОСТИ”: Кија спортиџ прича која траје

Kija sportidž

Na sedmodnevnom testu smo isprobali jedan od najpopularnijih SUV vozila, ne samo na srpskom tržištu

BEZ sumnje, jedan od najpopularnijih SUV vozila, ne samo na srpskom već i na evropskom tržištu, veliki adut južnokorejskog giganta "Kije" , bestseler "sportidž" nedavno je doživeo premijeru modela za 2019- godinu,a da je i ova verzija pun pogodak, potvrđuje i činjenica da su na nedavno završenom salonu automobila u Beogradu, prodavci "Kije" zadovoljano trljali ruke jer se oko stotinak kupaca odlučilo za "kiju sporti".

Pročitajte još: NESEBIČAN POTEZ TOJOTE: Besplatno 24.000 patenata

Zahvaljujući "Kiji Srbija" test ekipa "Novosti" imala je priliku da na sedmodnevnom testu isproba vozilo koje po svojim osobinama spada u sam vrh u klasi.

Na našem skeneru našla se verzija sa +dizel motorom 1,6 CRDI sa 136 "konjskih snaga" , pogonom na svim točkovima i paketom opreme "freš".

Priča o "kiji sportidžu" traje već 26 godina. Prva generacija je predstavljena 1993. godine i pojedini primerci se i dan-danas mogu videti na našim ulicama. Druga generacija je predstavljena 2004. godine. To je početak saradnje "Kije" i "Hjundaija" koji je u suštini i rezultirao bržim prodorom na tržište.

Pročitajte još: "Reno klio" hit sajma

Već 2010. godine predstavljena je treća generacija "sportidža" koji je postao "Evropljanin" jer je proizvodnja pokrenuta u Slovačkoj. "Kija" je u Žilini otvorila pogon (dizajnerski centar je u Nemačkoj) koji je počeo da pravi vozila koja su više po ukusu evropskih kupaca. To se pokazalo kao pun pogodak pa se dešavalo da se uvode dodatne smene u fabrici kako bi se zadovoljila tražnja.


Četvrta generacija "sportidža" ugledala je svetlost dana 2015. na salonu automobila u Frankfurtu, da bi smo, i mi, pre samo par meseci imali zvaničnu premijeru modela za 2019. godinu u Srbiji.

Jasno je da se radi o takozvanoj restilizaciji, popularno nazvanoj "fejslifting". Ruku na srce, nije mnogo toga izmenjeno kada je reč o spoljašnjem izgledu vozila. Zato su znatno izmenjena motorizacija i uvedeni su novi sistemi asistencije, tehnologije koje bezbednost podižu na još viši nivo.

Nešto je ostalo i sasvim isto - "Kijina" sedmogodišnja garancija.

"Kijini" magovi kažu da novi "sportidž" mora da zadovolji četiri osnovna kriterijuma da bi osvojio srca kupaca.

To su atraktivnost, dinamičnost, mora da bude "pametan" i praktičan.

Da bi bio atraktivniji novi model je dobio potpuno novi branik, izmenjena je i proširena maska motora, izmenjeni su i LED farovi. I najzad, svetlosne grupe su pretrpele najveće izmene. Zaštitni odbojnici su masivniji. Tu je i potpuno nova paleta aluminijumskih točkova. Naplatci su u veličinama od 16 do 19 inča i svi su potpuno novi i originani. Ima dosta niklovanih delova, a na zadnjoj strani upadljive su dve hromirane cevi izduvnog sistema.

Uz postojećih pet "sportidž" je dobio još pet sasvim novih boja, a planirano je i da se do kraja godine u ponudi nađe i "narandžasta" koju smo viđali na nekim ranijim kodelima "Kije".

Unutrašnjost vozila je takođe pretrpela manje izmene. Promenjen je obruč volana i po obliku i po središnjem delu. Kod GT lajn verzija obruč upravljača je zasečen sa donje strane da bi se dobilo što više "sportskih" karakteristika. Izmenjena je i insrument tabla. Tu je novi osmoinčni multrimedijalni ekran bez ivica kao na ranijem modelu pa je sada potpuno ravan, uklopljen sa komadnom tablom.

Kada ocenjujemo dinamiku treba početi sa podatkom da je "Kija" svoj terenac sa 2.0-liatrskim CRDI motorom opremila i sa takozvanim lakim hibridnim sistemom. Tu je 48 - voltna baterija i elektromotor snage 12 kilovata koji pomaže radu dizel motora kod startovanja (startuje se na elektropogon pa nema neprijatnih i bučnih vibracija diozelaša), ali i kod uspona ili prelaska preko zahtevnijih terena kada se elektro-motor automatski uključuje i pripomaže rad dizel motora i to tako što daje veći obrtni moment.

Prilikom takozvanog "krstarenja" motor sa unutaršnjim sagorevanjem puni bateriju, kao i prilikom kočenja i i na nizbrdici. Po gradu, u režimu start-stop stvar u ruke preuzima elektromotor. Laki hibridni sistem u poređenju sa klasičnim hibridima ima prednost jer nema teških baterija. Jasno "domet" samo na struju je manji...


Da bi "sportidž" dobio i popularni epitet "smart" ugrađeni su brojni sistemi asistencije vozaču koji em olakšavaju vožnju em znatno doprinose bezbednosti putnika u vozilu.

Bez ovih "gadžeta" moderni vozači teško da će i da privire u automobil. Zato im je važno i da imaju bežično punjenje mobilnih telefona (smartfona). "Sportidž" ima i ovu mogućnost. Jednostavno stavite smartfon na za to predviđeno mesto i mobilni se automatski puni.


Tu je i novi sistem "za sprečavanje naleta". Jednostavno "sportidž" je opremljen radarom i kamerama i uočava pešake, druga vozila ispred i spreman je da u slučaju da vozač ne raaguje sam zaustavi vozilo.

Tu je i radarski tempomat. On uvek održava željeno rastojanje od vozila ispred. Podesite ga na primer na 130 km na čas na auto-putu. Ako vozilo ispred vas naglo zakoči i vaš "sportidž“ će uraditi to isto. Ako se vozilo ispred zaustavi, staćete i vi. Kada vozilo ispred krene, ubrza "radarski tempomat" će se pobrinuti da i vi ubrzate, ali samo do maksimalne željene brzine.

Pri tome tu je i sistem koji sprečava vozilo da neželjeno napusti

kolovoznu traku. Upozoriće vas i zvučnim signalom, malo će protresti i obruč upravljača a ako vozač ne reaguje, sam će "okrenuti volan gde treba". "Sportidž" će vozača i zvučno i vizuelno upozoriti na vozila koja dolaze iz takozvanog "mrtvog ugla".

Početna cena ovog modela za 2019. godinu, na proteklom sajmu automobila je bila 16.990 evra. Da ne bi bilo zabune oko cena, najbolje je da se obratite najbližem Kijinom dileru.

S obzirom na naše navike nije isključeno da "akcijske, sajamske cene" traju i znatno duže nakon završetka sajma.

TEHNIČKE SPECIFIKACIJE

DUŽINA:4.485 mm

ŠIRINA:1.855 mm

VISINA:1.645 mm

MEĐUOSOVINSKO RASTOJANjE:4.485 mm

PREPUST NAPRED:905 mm

PREPUST POZADI:910 mm

MOTOR NA TESTU:1,6 CRDI

POGON :4H4

RADNA ZAPREMINA:1.598 ccm

MAKSIMALNA SNAGA:136 KS

MAKSIMALNA BRZINA:180 km/č

UBRZANjE 0-100 km/č:9,5 sek.

POTROŠNjA: Lit./km

GRAD:5,4

VAN GRADA:4,9

KOMBINOVANO:5,1

EMISIJA CO2:132 gr./km

PRTLjAŽNIK:491 lit.

PRTLjAŽNIK SA PREKLOPLjENIM SEDIŠTIMA:1.480 lit.

REZERVOAR:62 lit.

MASA:1.652 kg


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)