Južnokorejske vlasti su saopštile da će kazniti automobilsku kompaniju "BMW" sa 11,2 milijarde vona (9,9 miliona dolara) i podneti krivičnu prijavu zbog neadekvatnog reagovanja na desetine požara na motoru koji su prijavljeni u toj zemlji.

Petomesečnom istragom južnokorejskog Ministarstva saobraćaja uvrđeno je da je nemački proizvođač namerno nastojao da prikrije tehničke probleme i da je previše sporo reagovao kako bi opozvao vozila, nakon što je oko 40 njegovih automobila ranije ove godine zahvatio požar, prenosi agencija AP.

Ministarstvo je utvrdilo i da su uzrok požara neispravni ventili za recirkulaciju izduvnih gasova (EGR).

Pročitajte još - BMW povlači 1,6 miliona vozila: Opasnost od požara

Kompanija "BMW" uputila izvinjenje i povukli su oko 172.000 vozila, odnosno 65 različitih modela u julu i oktobru zbog požara.

Južnokorejska podružnica "BMW-a" je saopštila da su rezultati istrage Ministarstva u skladu sa zaključkom kompanije da su požari prouzrokovani curenjem rashladne tečnosti u EGR hladnjacima.

Takođe je saopšteno da "BMW" sarađuje sa tekućom istragom, da je posvećen rešavanju tog pitanja, i da nisu prijavljene nikakve povrede povezane sa požarima u Južnoj Koreji.