Francuska grupacija Pežo-Sitroen (PSA) ostvarila je u prvom kvartalu 2018. rast prodaje vozila od 42 odsto, čemu je doprinelo preuzimanje britanskog proizvođača automobila Opel-Voksola.


Prihodi grupe su povećani na 18,18 milijardi evra (22,2 milijarde dolara), dok su isporuke vozila skočile za 44 odsto, saopšteno je danas iz PSA, a prenosi Rojters.


Nakon finansijske pomoći u 2014. godini, PSA se oporavio i beleži rekordnu profitabilnost, a taj recept sada primenjuje i u reorganizaciji Opela, kog je prošle godine preuzeo od Dženeral Motorsa.


PROČITAJTE JOŠ: Luksuz iz „Pežoa” sa sedam sedišta


Pežo, Sitroen i fabrika DS Automobili koja [posluje u sastavu grupe PSA, ostvarili su zajedno, be računajući Opel-Voksol, prihod od 10,21 milijardu evra u prva tri meseca, što je za 13,3 odsto više na godišnjem nivou, uz rast isporuka od 6,6 posto.


Zalihe su povećane za 12,3 procenta u odnosu na prošlu godinu, na 438.000 vozila.


PROČITAJTE JOŠ: "Pežo 308 karavan 2.0 HDI" 150 KS: Korak ka premijum segmentu (foto)


Prihod Opel-Voksola je dostigao 4,84 milijardi evra, naveli su iz PSA ne dajući uporedne podatke za prethodnu godinu.


Grupa je ostvarila mali napredak u pogledu popravljanja upornog pada prodaje u Kini poslednjih godina, pri čemu je registracija njihovih vozila u prvom kvartalu porasla za 1,8 odsto na najvećem automobilskom tržištu na svetu.