Počeo sa radom prvi uređaj za punjenje električnih automobila

Tanjug

20. 07. 2017. u 23:46

Prvi uređaj za punjenje električnih automobila u Srbiji počeo je sa radom na naplatnoj stanici "Preševo", na granici sa Makedonijom, a testiranje je pokazalo da odlično funkcioniše

Почео са радом први уређај за пуњење електричних аутомобила

Foto Tanjug

BEOGRAD - Prvi uređaj za punjenje električnih automobila u Srbiji počeo je sa radom na naplatnoj stanici "Preševo", na granici sa Makedonijom, a testiranje je pokazalo da odlično funkcioniše, saopšteno je iz Kabineta potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorane Mihajlović.

Ovo je prvi od ukupno pet punktova na kojima će vozači elektroautomobila moći da "dopune" svoje vozilo, a svaki elektropunjač je poslednja generacija uređaja koja ujedno omogućava i besplatnu internet konekciju (vaj-faj).

Instaliranje punjača za ekološke elektroautomobile na Koridoru 10 sprovodi se na inicijativu ministarke Mihajlović, a u saradnji sa JP "Putevi Srbije".

Već u narednih nekoliko dana očekuje se i instaliranje drugog elektropunjača na granici s Hrvatskom, na naplatnoj stanici "Šid".

Treći uređaj za punjenje elektroautomobila biće instaliran na Koridoru 10 tokom naredne nedelje, i to na auto-putu u Beogradu, na "Bubanj potoku", gde će "Putevi Srbije" imati prodajno mesto za tagove - uređaje za elektronsko plaćanje putarine.

"Cilj nam je bio da ove letnje sezone privučemo još više vozača na našu najznačajniju saobraćajnicu - Koridor 10. Ne samo da će ova Vlada završiti izgradnju ovog koridora koji je najbolja i najkraća veza Istoka i zapadne Evrope, već intenzivno radimo na tome da to bude i najmoderniji putni pravac prilagođen i potpuno ekološkim elektroautomobilima", rekla je potpredsednica Mihajlović.

U avgustu se očekuje instaliranje još dva punjača na stanicama "Dimitrovgrad", na ulazu i izlazu iz Bugarske, kao i "Subotica jug", na ulazu i izlazu iz Mađarske.

Na ovim punjačima moguće je u isto vreme puniti tri automobila, a svuda gde je instaliran uređaj, dostupan je i besplatan internet.

"Signal za internet je napravljen po sistemu kišobrana, kako se ne bi stvarale gužve i ugrožavala bezbednost na putu", rekla je Mihajlovićeva.

Vozači već mogu da računaju na besplatan internet na Koridoru 10 i na mestima na kojima nisu instalirani elektropunjači. Internet signal je uveden na odmorištu "Jerina", na auto-putu od Beograda ka Nišu kod isključenja za Smederevo, zatim na odmorištima "Šimanovci 1" i "Šimanovci 2" (autoput od granice sa Hrvatskom ka Beogradu u oba smera), "Feketić 1" i "Feketić 2" (autoput od granice sa Mađarskom ka Beogradu u oba smera).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Ник Ћулибрк

21.07.2017. 08:19

Гледајући ову фотографију пуњача, овако тик уз коловоз, без одморишта, без надстрешнице, не могу а да се не запитам - ко ли их увози?

остало

29.07.2017. 02:06

Логичније је да на улазима у веће градове - Нови Сад, БЕоград, Ниш ... - буду постављени пуњачи него на границама. Кола из других земаља долазе с напуњеним акумулаторима, претпостављам, тако да могу да пређу раздаљину до споменутих градова...Како се плаћа пуњење, што нема надстрешнице?

Vlasnik Model S

10.08.2017. 12:08

@ostalo: plaća se mobilnim ili RFID karticom. Nadstrešnica nije potrebna ali je na čudnom mestu, kao da je negde gde se nebi smelo parkirati.