Dinamičniji i moderniji „rapid”

16. 05. 2017. u 20:46

Динамичнији и модернији „рапид”

"Škoda rapid"

"Škoda rapid" i "rapid spejsbek": Svoje uspešno vozilo, koje je kategorijski pozicionirano između "fabije" i "oktavije", češka fabrika "Škoda" nedavno je redizajnirala i predstavila na Salonu u Ženevi.

SVOJE uspešno vozilo "rapid", koje je kategorijski pozicionirano između "fabije" i "oktavije", češka fabrika "Škoda" nedavno je redizajnirala i predstavila na Salonu u Ženevi.

Sada je češki automobilski gigant prikazao najnovije fotografije redizajniranog "rapid sedana" i "rapid spejsbeka".

Jasno je da se želelo da "rapid" za 2017. bude dinamičnijeg izgleda, moderniji, a posebna pažnja posvećena je "konekciji", jer su nove generacije automobila nezamislive bez povezivanja s pametnim telefonima, internetom...

Zato su tu, bar što se tiče dinamičnijeg dizajna, novi farovi, s nezaobilaznim dnevnim LED svetlima. Promenjen je i prednji branik, a svetla za maglu su manjih dimenzija.

Slično "zatezanje bora" urađeno je i na zadnjem delu "rapida" - izmenjen je branik i drugačija su stop-svetla.Opciono, ona mogu da se naruče s LED sijalicama, ali i zatamnjena.

Kako atraktivne aluminijumske felne znatno doprinose opštem, dobrom izgledu vozila, "Škoda" je pripremila nove, lepše, modernije alu-felne, a u ponudi su veličine od 15 do 17 inča.

Ne mnogo, ali ipak vidljivo, modernizovana je i unutrašnjost vozila. Nešto drugačija je komandna tabla, a novi su i otvori za ventilaciju, kao i komande manuelnog klima-uređaja. Tu je novi sistem WLAN hotspot, koji, uparen sa smartfonima, pruža konekciju sa internetom, a uz "škoda konekt sistem" vlasnik u svakom trenutku, putem svog mobilnog telefona, može da proveri svoje vozilo, na primer koliko ima goriva u rezervoaru, stanje pneumatika i slično. Naravno, kako je "Škoda" u sistemu "Folksvagen grupacije", promena agregata koji se nalaze pod haubom bila je očekivana. Tako će sada, umesto benzinskog motora od 1,2 litra, "rapid" dobiti moderni "Folksvagenov" "trocilindraš" od jednog litra - TSI (turbo benzinac), koji može imati snagu od 95, odnosno 110 KS.

Jači benzinac koji će se ugrađivati je 1,4-litarski TSI sa 125 KS. Ljubitelji dizel motora imaće na raspolaganju agregate od 1,4 litra TDI sa 90 KS i 1,6-litarski TDI sa 116 KS.

U želji da smanji potrošnju, "Škoda" je u svaku pogonsku jedinicu inkorporisala i "start-stop" sistem, kao i sistem za rekuperaciju kinetičke energije koja se dobija prilikom kočenja.

Zanimljivo je da "škoda rapid spejsbek", iako je za 18 centimetara kraća od "rapid hečbeka", ima za čak 65 milimetara više mesta za kolena, što govori da je "Škoda" uspela da napravi izuzetno korisno vozilo. Tako je, na primer, kod "rapid sedana" zapremina prtljažnika 550 litara, a kod "spejsbeka" 415 litara, ali obaranjem zadnjih sedišta dobija se 1.381 litar velikog, korisnog utovarnog prostora.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije