Sitroen" je opet - "Sitroen". Posle novih modela "c4 kaktus" i "C3" francuski gigant je nastavio svoj "povratak korenima" i opet nam predstavio vozilo drugačije od ostalih, osobeno, prepoznatljivo sa mnogo tehničkih novina i sa neponovljivim francuskim šarmom. U "Sitroenovom" slučaju ovaj povratak korenima znači i da će se na drumu ponovo naći automobil futurističkog dizajna sa mnogo novina.

"Sitroen C5 erkros" je novi igrač na SUV tržištu, gde je sve veća gužva, što i ne čudi jer ovaj segment automobilske industrije zauzima sve veći tržišni udeo.

Novi "C5 erkros" je zasnovan na "erkros konceptu" iz 2015, ali i na platformi EMP2 zajednički razvijenoj sa "Pežoom" (PSA grupacija), na kojoj je napravljen i automobil godine u Evropi za 2017. (ali i u Srbiji) "pežo 3008".

Različit spolja (tu su karakteristični "erbamperi" već viđeni na "kaktusu"), ali i iznutra od rivala na tržištu, opremljen felnama od 17 do 19 inča, sa velikim izborom boja eksterijera i enterijera, velikom mogućnošću personalizacije, ovaj automobil će, veruju Francuzi, lako naći put do kupaca koji žele "nešto više".

Pored svih mogućih sistema podrške vozaču, "gedžeta" namenjenih što prijatnijoj vožnji putnika, tu je i sasvim novi hidraulični sistem oslanjanja (zna se ko je tvorac "ajkule") nazvan "Progressive Hydraulic Cushions".

Zasada "Sitroen" kaže da će ovaj "erkros" pogoniti dva benzinska motora od 165 i 200 KS, koji će bitu upareni sa šestobrzinskim automatskim menjačem. Prvi put će "Sitroen" svoj SUV opremiti i sa hibridnim (i plagin verzija je u najavi) pogonom koji će uz pomoć benzinskog motora i dva elektromotora razvijati snagu od 300 KS, što će ga činiti najsnažnijim produkcijskim vozilom "Sitroena". Pri tome će model "plagin" imati i pogon na sva četiri točka!

Ovaj hibrid će moći da korišćenjem samo električne energije prelazi 60 km, što je i više nego dovoljno da bude rado viđen gost na gradskim ulicama.


Ovaj lepi terenac će se u prodajnim salonima prvo naći u Kini od oktobra (i predstavljen je na Salonu automobila u Šangaju), a prodaja u Evropi će početi sa prvim danima 2018.Cene još nisu saopštene.