Test: „Sitroen” koji troši kao upaljač

P. ŽIVKOVIĆ

30. 07. 2014. u 12:44

Na skeneru naše test ekipe „sitroen C4 HDi 92“ potvrdio očekivanja. Novitet na našem tržištu ima tri nivoa paketa opreme. Maksimalna pažnja posvećena udobnosti vozila

ZAHVALJUJUĆI novom ovlašćenom uvozniku i serviseru „Sitroena“ za Srbiju, kompaniji „Avtonova kab“ iz Beograda,“Novosti“ su imale priliku da, kao prva redakcija na ovim prostorima isprobaju novitet na našem tržištu, „sitroen C4“ opremljen dizel agregatom 1,6 HDi sa 92 konjske snage.

Kao i što dolikuje „Sitroenu“ - novi „C4“ je elegantan, lep, moderan.

Utisak snage i stabilnosti je vidljiv na prvi pogled, što naglašavaju izbalansirane proporcije i telo koje je postavljeno blizu točkova.

Mnoštvo detalja naglašava elegantan i moderan karakter novog „sitroena C4“ linije kao izvajane, točkovi od lake legure, linije haube, crni zadnji spojler, suženi farovi i hromirani detalji.

Unutrašnjost vozila je tipično „Sitroenova“. To znači da je sve osobeno, skladno, moderno, da je svaki detalj pažljivo urađen, a da su materijali vrhunski, lepih, prijatnih boja.

Vozač će bez problema lako podesiti sedište i volan u željeni položaj. Komandna tabla, sa digitalnim uređajima je pregledna, lepo dizajnirana. Centralna konzola je opremljena svim, sada već podrazumevanim instrumentima. Klima-uređaj, radio CD, brojne utičnice, sve je tu. Jasno i komande se nalaze na obruču upravljača. Još od legendarnog „spačeka“ dizajneri „Sitroena“ su posebnu pažnju posvećivali nenadmašnoj udobnosti vozila. Tako je i kod novog „C4“ od sedišta do vešanja sve namenjeno da putnicima izmami osmeh na lice. Tu je i mnoštvo pregrada, mesta za odlaganje sitnica, flaša. „Sitroen C4“ ima i jedan od najvećih prtljažnika u klasi sa zapreminom od 408 litara i asimetrično deljivom zadnjom klupom koja omogućava lak prevoz i kabastijih, dužih predmeta.

DIMENZIJE
* Dužina: 4.329 mm
* Širina: 1.789 mm
* Visina: 1.502 mm
* Prtljažni prostor: 408 lit.

SPECIFIKACIJE
* Motor: 1.6 HDi92
* Zapremina:1.587 ccm
* Snaga: 92 KS
* Obrtni moment:230 nm
* 0-100 km/čas: 12,9 sek.
* Maks. brzina: 180 km/čas

Rekosmo, vozilo na nešem testu je bilo opremljeno dizel motorom 1,6 HDi sa 92 KS, uparenim sa manuelnim, petostepenim menjačem.

Radi se o dobro poznatom agregatu koji je već postao zaštitni znak grupacije PSA („Pežo-Sitroen“) i koji ispunjava „evro 5“ norme.

Prema fabričkim podacima, „sitreon C4“ sa 1,6 HDi motorom troši u gradu 5,2 litra na 100 kilometara. Na otvorenom ne prelazi 3,6 litara na 100 km, a u mešovitom režimu vožnje 4,2 litra na 100 kilometara!

Na našem testu smo bez problema postizali ove rezultate, a podatak da u rezervoar staje 60 litara dizela govori vam da ćete, pri prosečnoj „srpskoj kilometraži“ veoma retko odlaziti na benzinsku pumpu! Jer je autonomija veća od 1.500 kilometara!

U ponudi je i model koji ima „mikro-hibridnu“ jedinicu i start-stop sistem čija potrošnja ne prelazi 3,8 litara u proseku.

Ono što će i ekolozima razvući veliki osmeh preko lica je podatak, da „sitren C4 HDI 92“ emituje svega 106 grama SO2 po pređenom kilometru.

Novitet na našem tržištu „sitroen C4“ ima tri nivoa paketa opreme - „atrakšn“, komfort“ i „ekskluziv“.

Ovaj sjajni model, uz restilizovani i modernizovani dizajn, u svojoj opremi nudi elektronske sisteme koji pomažu pri kočenju i održavaju stabilnost vozila: ABS+REF+AFU, vazdušne jastuke i vazdušne zavese, klima-uređaj, daljinsko centralno zaključavanje, branike u boji karoserije, električne spoljne retrovizore sa grejanjem, regulator/limitator brzine, prednje električne podizače stakala, digitalni brzinomer, a svaki kupac na poklon dobija svetla za maglu s funkcijom osvetljavanja pri skretanju i radio CD-MP3.

Sitroen C4“ je na sve strožem evropskom, nezavisnom testiranju NCAP, zaradio maksimalnih pet zvezdica za bezbednost na kreš testovima.

Pored brojnih vazdušnijh jastuka, bočnih zavesa, elektronske stabilnosti, pomoći pri kočenju, jedna od novina je upozorenje na vozila koja dolaze iz „mrtvog ugla“.

U svakom slučaju, novi „sitroen C4“ je pravi izdanak čuvene loze koju je utemeljio Andre Sitroen 1919. godine.

ATRAKTIVNA I CENA

Nova kompanija „Avtonova kab“, firma-kćerka „Avtonove“ iz Makedonije, novi je ovlašćeni distributer, prodavac i serviser „Sitroenovih“ vozila. Ova kompanija je u svom izložbenom prostoru u Radničkoj ulici u Beogradu, prekoputa Ade Ciganlije, izložila sve najnovije modele francuskog automobilskog giganta, a ono što je naročito privuklo pažnju, i to ne samo ljubitelja „sitroena“, jeste prodajna akcija za dizel modele „C4“ po ceni od 14.490 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije