POPULARNI sportista i naš proslavljeni odbojkaš, osvajač mnogobrojnih medalja, Vanja Grbić voli velike automobile, a auto iz snova - „volksvagen taureg“, već je u njegovom vlasništvu. Za „Auto dodatak“, aktuelni potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije otkriva da su mu najbitnije stavke pri izboru automobila sigurnost, pouzdanost, komfor i brzina. Na pitanje koliko je dosad najbrže vozio, kaže da je to bilo preko ograničenja, ali da nije ponosan na to i da to nikada više ne bi uradio. Smatra da svuda u svetu ima „ludih glava“ kada je vožnja u pitanju, i važno je da se drugi ne kopiraju.

* S koliko godina ste položili vožnju i da li pamtite osećaj koji vas je pratio tog dana?

- Vozački ispit položio sam u 22. godini. Ne sećam se najbolje kako sam vozio tog dana za vreme polaganja, ali osećaja se veoma dobro sećam. Bio sam u panici.

* Da li ste imali vozačko iskustvo i pre polaganja vožnje?

- Nisam imao nikakvo iskustvo. Zbog obaveza koje sam tada imao, nisam stigao da ranije polažem vožnju.


U sećanju „ferari“ i „BMV“ NA pitanje koji je najluksuzniji automobil koji je imao priliku da vozi, Vanja kaže da je isprobao i vozio dosta njih koji kod nas ne mogu ni da se vide, i mali je broj onih koji ih imaju.
- „Ferari testarosa 355“ i „456“ i „BMV 850 M3“ su možda jedni od najboljih koji su mi ostali u sećanju. Međutim, ništa od ovoga ne može da vas impresionira duže od mesec dana - odgovara Vanja.

* Jeste li nekada došli u situaciju da uzmete krišom auto svojih roditelja?

- Kad sam bio mlađi, jesam, ali se „pozajmica“ nije završila prijatno.

* Koji automobil je prvi koji ste vozili, a koji sada vozite?

- Prvi auto je bio „BMV 318“, zatim „mercedes 200e“, pa opet „BMV M3“. Posle njega sam vozio „nisan patrol“, a sada vozim „volksvagen taureg“.

* Da li više volite brzu ili laganiju vožnju?

- Ne volim da jurcam, jedino ako stvarno žurim i ako postoje uslovi za brzu vožnju. Moj pokojni deda bi rekao - ja znam koja budala sedi s ove strane volana, ali ne znam koja sedi s one strane.

* S obzirom na to da ste javna ličnost, dolazite li ponekad u situaciju da kad vas policija zaustavi prođete bez problema?

- Trudim se da poštujem propise, i kada me zaustavi policija dešava mi se da mi „progledaju kroz prste“. Ipak, kao javna ličnost moram prvi da poštujem zakone i saobraćajne propise i da budem primer drugima.

* Smatrate li da su sportisti dobri vozači?

- Ne smatram da su bolji od onih koji se ne bave sportom, ali smatram da imaju brže reflekse, što je i prirodno kad vas sport nauči tome.