LEND KRUZER GOSPODAR BESPUĆA: Proizvedeno više od 10 miliona najcenjenijeg tojotinog terenskog vozila na svetu

P.Ž.

09. 10. 2019. u 22:28

ЛЕНД КРУЗЕР ГОСПОДАР БЕСПУЋА: Произведено више од 10 милиона најцењенијег тојотиног теренског возила на свету

Foto Promo

"Lendkruzetr" je počeo da se prodaje daleke 1951. godine i značajno je doprineo rastu poverenja u brend koji je već decenijama sinonim za kvalitet, dugotrajnost i pouzdanost
ZA njih kažu da ne postoje prepreke na drumovima, stazama i bogazama, da su gospšodari bespuća! I ne preteruju.Jer teško da koji terenac može da se nadmeće sa "tojotom lend kruzer",teškom kategorijom među SUV vozilima i jednim od najprodavanijih i najdugovečnbijih modela "Tojote".


- "Lendkruzer" nije najstariji ali je naš model sa najdužim stažom na tržištu - kažu u "Tojoti" - "Lendkruzetr" je počeo da se prodaje daleke 1951. godine i značajno je doprineo rastu poverenja u brend koji je već decenijama sinonim za kvalitet, dugotrajnost i pouzdanost. "Toyota Motor Corporation" nedavno je objavila da je ukupna svetska prodaja svih serija "lend kruzera" premašila 10 miliona vozila. Prodaja je počela 1. avgusta 1951. godine, pod nazivom "Jeep BJ" i njegova proizvodnja traje već 68 godina. Ime je promenjeno u "lend kruzer " 1954.


Izvoz "kruzera" je u punoj meri započeo sa "Serijom 20", koja je predstavljena u novembru 1955, četiri godine nakon predstavljanja vozila prve generacije. Otada je "Tojota" dosledno razvijala varijante koje zadovoljavaju potrebe kupaca, ne ugrožavajući pouzdanost, dugotrajnost i vozne karakteristike na lošim putevima koji su predstavljali temelje razvojnih koncepata na kojima se "Lend kruzer" zasniva. Izvoz je u početku iznosio svega 100 vozila godišnje, ali je 1965, 10 godina nakon što je izvoz uzeo puni zamah, ta brojka premašila 10.000 primeraka godišnje. Danas se "Land Cruiser" prodaje u oko 170 zemalja i regiona u celom svetu, a godišnja svetska prodaja je oko 400.000 primeraka.

Ovaj superterenac je značajno doprineo povećanju poverenja u marku "Tojota" širom sveta i stvorio uporište za povećanje "Tojotinog" izvoza. Zahvaljujući izuzetnoj pouzdanosti i trajnosti, postoje regioni u kojima se i dan danas koristi "Land Cruiser serije 40", nekih 50 godina nakon proizvodnje.


- Istorija "lemnd kruzera" simbolizuje "Toyotin QDR" - kvalitet, dugotrajnost i pouzdanost. Istovremeno, to je izvor "Tojotine" proizvodnje automobila za svet i za ljude - kaže se u saopštenju "Tojote" dostavljenog "Novostima" - "Land Cruiser" je pouzdani pratilac u radu i životu na raznovrsne načine; to je automobil koji prevozi ljude i robu i koji ispunjava ljudske snove o kretanju; to je automobil koji omogućava ljudima da idu kuda god žele, kada žele i da se zdravi i sigurni vrate svojim kućama.

PROČITAJTE JOŠ: Uspeh "Tojote" na evropskom tržištu


U Africi se "Lend kruzer" koristi za dostavu humanitarne pomoći; u Burundiju za prevoz dece obolele od malarije u bolnicu; a u izbegličkim kampovima u Ugandi za prevoz pacijenata u klinike.


U Australiji, Land Cruiser se koristi za mobilnost u rudnicima cinka i bakra nekih 1600 metara ispod površine; koristi se i za teranje stoke na velikim imanjima od 8.000 kvadratnih kilometara.


U Kostarici, u Centralnoj Americi, postoje područja na kojima se "Land Cruiser" koristi za berbu šargarepe na 3.500 metara nadmorske visine, na strminama na kojima i ljudi teško stoje - zato što je "jedino Land Cruiser u stanju da dođe do tih polja".

Zaista, postoje mnoga mesta širom sveta na kojima bi danas svakodnevni život bio gotovo nemoguć bez "Land Cruisera".


Gledajući prema napred, u svrhu ispunjavanja zahteva - pa čak i iznad očekivanja kupaca, razvoj Land Cruisera će se odvijati na temelju ideje da će se koristiti u svim delovima sveta.


- Zbog toga je naša namera da postavimo još strožije standarde i nastavimo da proizvodimo automobile s ciljem stvaranja zaista jedinstvenog vozila - kažu u "Tojoti".

Od pokretanja prodaje "Land Cruisera serije 20", 1955, "Tojota" je povećala broj zemalja u koje izvozi ovaj model, uz fokus na Centralnu i Južnu Ameriku, Srednji istok i jugoistočnu Aziju. "Land kruzer" se prodaje u više od 170 zemalja, a 2018. godine prodato je oko 400.000 vozila. Iako se većina "Land Cruisera" proizvodi u Japanu, sklapanje rastavljenih vozila (CKD) odvija se i u Keniji i Portugalu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije