VIŠEGRAD - Pre samo četiri meseca, uz zvuk “Karmine Burane” i buku bagera, počela je gradnja Andrićgrada, naseobine koja će oživeti ideje i duh našeg nobelovca i označiti početak boljeg života u Republici Srpskoj. Danas, pod krovom je 6.500 kvadrata, u jedinom svetskom gradu posvećenom literaturi: arhitektonski najbolje pozorište u regionu, “tripleks” bioskop, Gradska kuća, ulazna kapija s vizantijskom kulom... Višegrad se raduje, skeptici su ućutali.

- Počeli smo da gradimo 12. jula, urađeno je više nego što je bilo ko mogao da poveruje, a čeka nas još izgradnja Andrićevog instituta, zgrade univerziteta, hotela, pijace, crkve... Imaćemo ukupno 46 objekata - ističe reditelj Emir Kusturica, idejni tvorac “višegradske renesanse”, posebno ponosan na obrise ovdašnjeg pozorišta.

Činjenica da Višegrad dobija teatar, sama po sebi je važna, ali kakav teatar?

- Najbolji! Na leto 2014. godine, kada izgradnja Andrićgrada bude gotova, operu “Na Drini ćuprija” postavićemo istovremeno u pariskom pozorištu Šarle i ovde. U Andrićgradu, izvođenje će biti posebno, uslovi će biti toliko dobri da će se prvi deo opere dešavati na reci koju ćemo “postaviti” na scenu - dodaje Kusturica.

Gradilište je u nedelju obišao Milorad Dodik, predsednik Republike, zajedno sa Kusturicom i načelnikom opštine Višegrad Tomislavom Popovićem.

- Demantovali smo sve skeptike i dušebrižnike. Posao odmiče brzo. Sve dok se Andrićgrad rađa, imaće punu podršku Republike. Kao predsednik, ovde sam da se zahvalim svima koji su pomogli da Višegrad dobije trajnu, neprocenjivu vrednost - istakao je Dodik, a zatim je sa graditeljima podelio skroman, radnički ručak.

Oko Straduna, glavne ulice Andrićgrada, smeštene su najvažnije građevine, a kada one dobiju konačan izgled, sa tog mesta pogled će pucati na istoriju.

- Sabraće se u oku, na ovom mestu, turska i austrougarska graditeljska zaostavština. Na ulaznoj kuli biće hotel “Vizantijski dvor”, a u produžetku, ulicu će “osvojiti” duh neoklasicizma, kao tekovina jugoslovenskog perioda - objašnjavao je u nedelju Kusturica predsedniku Dodiku.

Nekoliko starih hercegovačkih kuća biće preseljeno u Andrićgrad, kaže Kusturica, “arheološkim postupkom”. Zameraju Kusturici, svaki dan ponešto, posredstvom sarajevskih medija: hercegovačke kuće bile su novi povod, optužili su ga da na ovaj način - “razgrađuje”.

- Ovde ne gomilamo bogomolje, množimo jedino ideju da će ljudi i njihova deca, živeti mnogo bolje nego danas - odgovorio je Kusturica.

U sledećoj fazi posla, pozorište, bioskopi, Gradska kuća, ulazna kapija, trgovi i ulice... biće optočeni kamenom. Istovremeno, preostali objekti će rasti i početi da bacaju svoje senke na ovu “zemlju u izgradnji”.

A sve pod medijskim pokroviteljstvom “Večernjih novosti”.


KOZAČKI ATAMAN ODLIKOVAO DODIKA

Predsednik RS Milorad Dodik je pre posete Andrićgradu položio venac na spomenik ruskim dobrovoljcima stradalim oko Višegrada i na istoku Bosne, tokom ratova devedesetih. Na Srpskom vojničkom groblju u Višegradu, deca stradalih boraca podigla su očevima spomenike, da ih niko ne zaboravi. Pored srpskih prezimena, na crnom, tvrdom mermeru urezana su i ruska: Ivanov, Sofanov, Bogoslovski, Kotov... Ruski borci stradali su zajedno sa svojom slovenskom braćom, većina njih rođena je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih, mladi su stradali braneći Srbe. U nedelju, predsednika Dodika dočekali su njihovi sinovi, ćerke...

- Moj otac je poginuo 24. decembra 1994. godine. Sa majkom Ljudmilom dolazim često u Višegrad, na ovo groblje - kaže Ana Tamilina, ćerka stradalog Alekseja, iz Krasnojarska, iz Sibira.

Pre nekoliko dana na Srpskom vojničkom groblju, pored posebnih grobnica podignut je i spomenik svim Rusima, stradalim u okolini Višegrada za Republiku Srpsku. Na spomeniku je urezano 37 imena.

- Zemlja koju gradimo nikada neće zaboraviti vašu žrtvu - rekao je predsednik Dodik potomcima stradalih.

Predsedniku RS Miloradu Dodiku u Višegradu ruski general i kozački ataman Aleksandar Pavlovič uručio je orden prvog stepena za zasluge pred otadžbinom i kozaštvom. Ovo priznanje Dodiku je dodeljeno odlukom Nacionalnog saveta bezbednosti Rusije.