Afera PIO: Za dokumentaciju dali milione

B. STJELjA

01. 11. 2011. u 20:58

Novim tenderom dokazano da PIO Fond godinama preplaćuje posao prebacivanja dokumentacije u elektronski oblik

PENZIJSKI fond Srbije će za poslove prebacivanja 20 miliona raznih dokumenata sa papirnog u elektronski oblik u ovoj godini najverovatnije platiti 336.000 evra bez poreza, dok je za isti posao u prošloj godini namenio čak 1,8 miliona evra! Time je samo potvrđeno pisanje ”Novosti” o basnoslovnom iznosu koji je Fond platio za posao koji može da bude odrađen za višestruko manji iznos. Naša saznanja pokazuju da, mada je reč o istom poslu, koje za Fond PIO godinama unazad obavlja isto preduzeće - ”MFC Mikrokomerc” iz Beograda - ugovorene cene osciliraju u rasponu od čak 594.000 evra u 2003. godini, pa sve do rekordnih 2,9 miliona evra u 2009. godini.

Na pitanje šta utiče na toliko neujednačeno tarifiranje, a naročito ako se uzme u obzir da je u pitanju ista količina papira i isti ”izvođač radova”, ni u Penzijskom Fondu Srbije ni u ”MFC Mikrokomerc” nisu dali odgovor jer je, prema odgovoru koji smo dobili, ”postupak okončanja tendera još u toku pošto nije istekao rok za žalbe”.

Ipak, iz dve konkurentske firme, koje su, pored ”MFC Mikrokomerca”, takođe učestvovale na tenderu - prvom u poslednjih 15 godina i raspisanom u martu tek nakon pisanja ”Novosti” - zaključuju da su cene za razliku od ranijeg perioda ”tek sada realne”, ali ne i izbor poslovnog partnera.

Jer, uslovi su, tvrde ostali učesnici tendera, bili potpuo prilagođeni baš starom klijentu i niko drugi nije ni mogao da dođe u obzir. Na primer, tip mašina, broj zaposlenih...

MILIONI PAPIRA SVAKE godine, Penzijski Fond Srbije ”proizvede” između 22 i 25 miliona novih dokumenata. A prema zakonu, sva se dokumentacija čuva - trajno. Ovaj je način arhiviranja, objašnjavaju u Fondu PIO, moguć samo ako se svi papiri prebace u digitalnu formu. I mada je u Fondu već bilo govora da se ovaj posao obavlja sopstvenim kapacitetima, do sada je uvek angažovan spoljni saradnik - ”MFC Mikrokomerc”.

- Za mikrofilomanje jednog dokumenta ”MFC Mikromkomerc” je u prošloj godini uzimao 3,3 dinara po strani, a u ovoj je ponudio 18 para, dakle 18 puta nižu cenu od dosadašnje! - objašnjavaju u oba konkurentska preduzeća. - To znači da su cene ranijih godina bile ”prenaduvane”, ali je i pored ukazivanja na nelojalnu konkurenciju ”MFC Mikrokomerc” dobijao posao. Mi smo uspeli da oborimo tender čim je raspisan, pa je letos ponovljen, a nakon naših žalbi i okončan 20. oktobra. I na njemu je, uprkos brojnim nepravilnostima na koje smo ukazali Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, opet izabrano isto preduzeće. Jedina je razlika to što su sada, ponudivši niže cene, zapravo pokazali da je Fond PIO svih ranijih godina debelo preplaćivao posao.

U Odluci o izboru najpovoljnije ponude, koju su u petak parafirali direktorka Fonda PIO Dragana Kalinović, finansijski direktor Ivan Mimić i direktor Sektora za pravne i opšte poslove Branko Alinčić, inače i bivši radnik ”MFC Mikrokomerc”, stoji da je vrednost ugovora 33,6 miliona dinara bez PDV-a, odnosno 39,648 sa porezom. A Fond PIO je u obrazloženju razloga zbog kojeg su izabrali starog partnera naveo upravo - najnižu ponuđenu cenu.

JEFTINIJE DA KUPE UREĐAJE

FOND PIO je u međuvremenu raspisao i tender za kupovinu 109 skenera sa pratećim kompjuterima, pa bi nabavkom mikrofilmske opreme, koja košta oko 66.000 evra, ceo posao mogli da rade potpuno samostalno - objašnjavaju u konkurentskoj firmi.

- Brzina sporijeg uređaja za mikrofilmovanje je 200 dokumenata u minuti, tako da se za 220 radnih dana može mikrofilmovati 21 milion dokumenata godišnje. A tenderom u Fondu PIO je tražen obim posla od 20 miliona mikrofilmovanih dokumenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (60)

Buha Radivoje

01.11.2011. 21:10

Isto kao sa Kolubarom, iznajmljuju masine koje bi kupili za godinu dana placene rente, ali nista od toga nece izaci na videlo jer taj posao je mogao obezbediti samo neko iz sadasnje vlasti, dobro pozicioniran i u talu sa MFC Mikrokomercom.

Asgard

02.11.2011. 08:52

@Buha Radivoje - I, tako se fond pio vec godinama unazad nemilice prazni, na ovaj i slicne nacine, a oni ponosno spremaju hajku na male firmice koje nisu uplatile doprinos za mesec ili dva za svojih maksimum 4-5 radnika!!!! I onda ce uz drakonske kazne i drakonske kamate tim jadnicima koji jedva opstaju da pokusaju da zakrpe rupe koje su napravili kolosalnim kradjama!!!!

Glavcic

01.11.2011. 21:41

Meni koji imam firmu u jednom gradu u Srbiji i filijalu firme u drugom gradu kada sam trazio da mi se podatci za radnike koji rade u filijali prebace u PIO grada te filijale samo su pecatom overi kada sam rekao da to oni sami posalji iz jednog u drugi PIO rekli su to mi ne radimo to vi morate sami da nosite ?Kada smo odneli u PIO grada gde mi je filijalazakazali su nam za 3 meseca da ponovo dodjemo kada ce da unesu donesene podatke ? Bolesno drustvo komplet

Valkira

01.11.2011. 23:11

u Fondu PIO za 15 godina se promenilo bar 4 direktora.Malo nelogicno da je firma uspevala da opstane na tom poslu, sem ako nisu dobri, ili nemaju pravu konkurenciju na nasem trzistu. Mada mi ovaj tekst lici na ozlojedjenju konkurenciju....

Monarch Highlander

01.11.2011. 23:25

Pantelija(Krkobabic),njegov sin Laki i ostali Topalovici su buducnost Srbije...tako je izjavio predsjednik.

Penzos

02.11.2011. 05:17

@Monarch Highlander - Ako su oni buducnost Srbije bice to crna buducnost.

milos

01.11.2011. 23:59

A sto ne napiusaste koja konkurentska kuca je to dala. Ovako sve ovo lici na hajku zbog izgubljenog tendera. Ako ih je komisija za zastitu ponudjaca odbila/ objavite njihivi obrazlozenje da i njih razapnemo na stub srama, ako je ovo istina. Madfa cisto sumljam.

zoran

02.11.2011. 00:34

Na adresi komisije za zastitu ponudjaca http://www.kjn.gov.rs/sr/odluke.html jasno stoji da su se te dve "postene firme" a koje su dale podateke za ovaj tekst novinarki zalile sto u uslovima tendera se trazi standard bezbednosti licnih podataka!!!!?????Toliko o ozbiljnosti ove afere

sasha

02.11.2011. 00:42

Smesan tekst,u eri elektronskih oblaka neko predlaze da se kupi oprema za mikrofilmovanje.

vesa

02.11.2011. 00:53

Sad su me zvali kolege da procitam ovaj tekst. kakvo razocarenje. Ja imam firmu koja se bavi produkcijoim softvera i davanjem usluga u ovoj oblasti. Nisam izasao na ovaj tender jer je pisan po pravilima i uputstvima svetske banke. Traze se standarbi bezbednosti koje nemam. PIS i Arhiviraj mogu da kukaju preko novina koliko hoce ali mislim da je bolje da kao i ja pocnu da uvode standarde poslovanja koje zahteva savremeni svet. Mozda onda i pobede na nekom sledecem tenderu. Ovako ispadaju smesni

ana

02.11.2011. 01:01

MFC je sigurno platio da se objavi ovaj tekst da se digne frka, urade provere i na kraju pravno formalno utvrdi da u Srbiji oni nemaju konkurencije. Jedino ovako mogu da razumem ovaj tekst jer svako ko se bavi IT tehnologijama u Srbiji place od smeha kad procita naslov AFERA.

srdjan

02.11.2011. 01:05

Jel ovaj tekst dopunski rad novinara? Ko od lekara, kad im mala plata na parkingu se dogovore za dodatni rad u kes varijanti.

ilija cvorovic

02.11.2011. 01:24

aaaa, pa sto ne kazete zasto mi zaracunavate kamatu na kamatu za dug koji imam prema piu.sad mi je lakse

PIO

02.11.2011. 01:30

Posle pisanja Novosti u PIO fond (cija sam radnica) upali su operativci privrednog kriminala i izvrnuli nas kao carapu. Nasli su nista. Stoga ova afera o milionima kamionima i avionima je samo ko i pre kukanje neozbiljne firme koja ima vezu sa novinarima. Pozdrav Novostima iz PIO fonda

pedja

02.11.2011. 07:13

ovo lici na zloupotrebu polozaja prilikom sklapanja tendera i vodjenja posla..pa cemu sluze radnici...obuka radnika..zar nemoze da se za te pare zaposle strucna lica koja bi to radila u PIO

jasmina

02.11.2011. 07:44

Nadlezni da se vec jednom ozbiljno pozabave ovako bitnom institucijom od znacaja za sve gradjane Srbije !

Zoran

02.11.2011. 07:48

I radeći taj posao,meni ukinušee šest godina radnog staža,u elektronskom obliku.Imam ranije potvrde penzionog,pa sada ja moram da rešavam njihove greške.Neka nadoknade svaku štetu koju pričine,nenamerno ili namerno.

гром

02.11.2011. 07:59

И нико неће да буде именом и презименом прозван, да одговара...А ми ћемо опет да са радошћу да заокружујемо,они ће опет бити ту...

BrJ

02.11.2011. 08:04

Ima se, može se! Još malo vremena da iskoriste da razvuku ovo malo naših para, sve deluje već viđeno.

zana

02.11.2011. 08:04

"Mi smo uspeli da oborimo tender čim je raspisan, pa je letos ponovljen..." o kome pisete, valjda bi bilo u redu da navedete i koja su to dva konkurentska preduzeca koja se toliko zalazu oko ovog tendera, pa da mozemo malo da se raspitamo i o njihovom poslovanju?! Uopste mi nije jasno zasto su ona obavijena velom tajne kada kada je sve ostalo tako transparentno!

Ljubo Egeric

02.11.2011. 08:21

Pitanje za sve;Da li ima jedna institucija u zemlji Srbiji, koja nije korumpirana?Ako neko zna za takvu, neka napiše da je predložimo za najveće priznanje, za Ginisovu knjigu rekorda za...Ovde ne treba kriviti samo institucije nego i građane. Svi smo bre krivi, što pre to priznamo, brže će mo da dođemo do normalnih uslova za poslovanje i normalan život. Mora svaki građanin da bude i Policajac, na neki način, nema nam druge.

kiza

02.11.2011. 09:06

A jel ce racunare morati da kupe od ministrove firme, zna se ko je,onaj ortoped sto ima i tu firmu?

boban

02.11.2011. 09:25

Ovo je za novi serijal Insajdera,sreca je da zivimo u zemlji Srbiji tako da ce insajder prikazivati vecno.

stankop54

02.11.2011. 09:32

Nova demokratija i strucnjaci su doneli i novi demokratski nacin poslovanja.Sto nenapisaste koliko su se clanovi tenderske komisije ugradili u cenu a koliko direktor ,mozda nije ni moglo manje.Fond nema para sve potrosise penzioneri a koliko jos u okviru fonda uzimaju debele plate a i neznaju zasta .Demokreatija kupjeu koliko kome treba samo ako je na vlasti i ima dostupa a oni sto treba da to sprece ugrade se i oni pa je sve u redu.

MiRo_LDP

02.11.2011. 09:38

Ovo su stvarno šokantni podatci. Najbolji primer visoke partijske korupcije u Srbiji. Ovo je razlog zašto moramo već sutra u Evropsku Uniju ! Ima li toga u nekoj zemlji EU ? Naravno da nema.

Asgard

02.11.2011. 12:27

@MiRo_LDP - Naravno da ima!!!! U Italiji, u Spaniji, u Grckoj....... Najsmesnije je kad ljudi koji nisu presli granice svoje zemljje se nadju pozvani da pricaju i pisu sta ima a sta nema u drugim zemljama!!!!!

Duda

02.11.2011. 09:47

U PIO fondu je gore nego u italijanskoj mafiji. Neki dan sam cula kako je glumac Ljubisa Samardzic član UO PIO mesecno zaradjuje oko 33.000 dinara, prosle godine predsedik UO PIO "zaradio" preko 400.000 dinara, potpredsednik tu negde, za celu godinu i Ljubisa je blizu...a po novinama pise kako PIO fond ima para samo za narednih sest meseci. Bager treba da radi, ali se bojim da nema dovoljno, jer treba sve preorati. Koje razocarenje u ovu vlast, a bojim se i sledece, samo nam cizma pomaze...

Vlada

02.11.2011. 11:39

@Duda - PIO fond je potkradan godinama,samo se besposleni ineuki ljudi pecaju na ovakve novinarske budalaštine. Pišete komentar a nemate pojma ni očemu se radi i zašto fond plaća toliko novca za mikrofolmovanje. Vaša ljubljena prethodna vlast je ostavila milione primeraka obrazaca nemikrofilmovanih čime je ugrozila prava svih osiguranika čiji podatci se nalaze na tim dokumentima, neko to mora da odradi, nemože sve pod tepih kao što vi zamišljate.

Vlada

02.11.2011. 11:42

@Duda - A naknada od 33.000 za upravni odbor, molim te pa raspitaj se malo kolike su naknade naprimer Transnafte, Rafinerije, JAT-a isti samo što se doda još jedna ili dve nulice. Toliko o PIO fondu.

nele

02.11.2011. 12:22

boze me pomozi, ovi na vlasti kao da namerno sve rade da ih niko ne glasa, ili racunaju na to da su vecina glupi, gluvi i blesavi pa ce zaokruziti opet njih, ovo je ne sramota nego u naj blazu ruku receno iditotizam da u danasnje vreme nego se ovako ponasa.

arhivski savetnik

02.11.2011. 12:53

MFC je nadaleko poznat i u ustanovama kulture Republike Srbije. Na isti način su dobijali poslove u arhivima u Srbiji i zaradu delili sa direktorima. Ispitajte i to.

Dunja

02.11.2011. 14:42

@arhivski savetnik - Sve je to ok,slazem se sa vama da su cifre velike,ali dali je neko upucen u to koliko je radnika zaposljeno u MFC,pretezno mladih,da su plate redovne,sto je kod nas slozicete se,retkost,da su uslovi za rad vise nego dobri,i mogu samo da dodam bilo bi nam ekstra kada bi u Srbiji postojalo jos ovakvih firmi,nebi bilo nezaposlenosti.

Jovan

02.11.2011. 15:20

@arhivski savetnik - Pa naravno da su plate redovne , kad se naplaćuje 18 puta vise nego sto je realno. Kad se toliko otima plate su smešna stavka...

ZONACIJA

03.11.2011. 10:33

@arhivski savetnik - Dunja, da li radis u MFC-u? :) Mislim da je ocigledno... To sto oni kradu nema nikakve veze sa pricom da su mozda korektni prema svojim zaposlenima... kriminal je kriminal!

Visnja

04.11.2011. 00:18

@arhivski savetnik - Svaka cast za komentar. Briga njih za mlade ljude....

Sinisa

02.11.2011. 13:40

I sta?!Napise se u novinama i posle toga nikom nista.Pa koliko puta se pise o prevarama i ko je kaznjen?!!! Buranija i niko vise.Ovo je lopovska drzava. Ove kriminalce na vlasti treba strpati sve u zatvor.

Paja

02.11.2011. 14:14

Teska sramota za vladajucu kolaciju! Nadam se da ce se neko pozabaviti ovim pitanjem.

Mirko

02.11.2011. 14:55

PIO fond Srbije trosi pare na plate jer im je prosek oko 100.000 dinara po zaposlenom ili tacnije preko 4 milijarde dinara za njih oko 3100. Ono sto malo ko zna je cinjenica da PIO fond Srbije isplacuje penzije onih koji su radili u Sloveniji za parama gradjana iz Srbije. Ogromne pare trose i na penzionisanja partijskih i rodjackih kadrova sa 15 godina staza koji imaju 2-3 puta vece plate od prosecnih, poveze im se staz, isplate otpremnine i imaju penzije vece od onih sa punim stazom. Sramota

Laza

02.11.2011. 16:35

Skloni smo da kritikujemo samo sebe i to s' puno prava. Ali smo skloni i da hvalimo sve sto je tudje....da li imamo bas osnove za to. Samo da ne prodjemo kao Grcka, a mozda je nama i gore ali smo naucili da trpimo.

Igor

02.11.2011. 16:57

Ovo sve placamo mi - poreski gradjani Srbije! A za narodne kuhinje para nema. PRAVO U ZATVOR !

Levon

03.11.2011. 23:59

Radio sam u MPC-u 2008 i 2009 i kad sam video teks sit sam se ismijao..... Spominju se mlilioni evra a niko ne govori da je firma jedna velika masinerija sa preko 1000 zaposlenih! Radilo se u tri smene, milioni i milijarde papira su prolazili kroz skenere (preko 100) pa je negde i normalno da zaradjuju milione evra. U struci su najjaca firma u ovom delu evrope, elem cela ova prica je smesna i nema veze sa vezom a konkurencija na strasno los i prljav nacin pokazuje kako tesko prihvata poraz.

ccc

06.12.2012. 15:16

@Levon - MPC i MFC nisu iste kompanije i ne bave se istim stvarima. Ali ajde da pretpostavim da je ovo slovna greska.Opet MFC o kome je ovde rece nikada nije imao toliki broj radnika kao sto Levon navodi.Broj radnika nije prelazio cifru od 200 sto je i dalje imponzantan broj za danasnje privatno preduzece.