Zmijanac: Otkopane prve žrtve komunizma

Lj. TRIFUNOVIĆ

04. 10. 2011. u 20:47

Змијанац: Откопане прве жртве комунизма
U boljevačkom zaseoku definitivno je potvrđeno postojanje prve masovne grobnice žrtava komunističkog terora. Pronađeni ostaci 29 ljudi
U BOLjEVAČKOM zaseoku Zmijanac definitivno je potvrđeno postojanje prve masovne grobnice žrtava komunističkog terora, koji su streljani između 16. i 18. novembra 1944. godine. Posle iskopavanja, koje je počelo pre tri meseca, iz samo jedne jame izvučeni su ostaci 29 ljudi. Ovo je, za ”Novosti”, potvrdio mr Srđan Cvetković, sekretar državne Komisije za otkrivanje tajnih grobnica.

- Ovo je prva masovna grobnica u Srbiji za koju je nedvosmisleno ustanovljeno da su zločin počinili komunisti - kazao nam je mr Cvetković. - Većina mučenika ubijena je tako što im je razbijena lobanja, dok su ostali usmrćeni hicima iz vatrenog oružja.

Prema rečima dr Dobrivoja Tomića, predstavnika žrtava u državnoj komisiji, u Zmijancu su ubijena 44 ”narodna neprijatelja”, uglavnom viđeniji ljudi i domaćini iz Boljevca i okoline.

- To nam je, pre smrti, potvrdio Miodrag Cojić, komandant Ozne za Boljevac - govori dr Tomić. - Mučenici su bili povezani žicom, dovedeni na visoravan iznad obližnjeg potoka i - pokošeni rafalom. Koga nije ubio metak, bio je ubijen tako što su mu dželati, koji su čekali u podnožju, budakom razbijali lobanju.

Ovo je tek početak ekshumacija koje se očekuju u Srbiji gde, po dosadašnjim saznanjima, ima oko 300 tajnih grobnica u kojima je, na nedostojan način, sahranjeno nekoliko desetina hiljada ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Ljubomir Petkovic

04.10.2011. 22:34

Nije ni cudo u ovom haosu narod u Srbiji sav izgubljen jer ovaj propalisocijaliam sa komunistickim barabama i prevarantima njihova deca produzujui to sa cistim savescu jer u Srbij oni ne mogu da shavate da moramo sve od pocetka vratiti Parlamentarnu Monarhiju, vratiti sve sto je oduzeto i uci u Natoa oststi dobar i dati iste ponude da i Rusi investiraju kao i Zapad u Srbiji!U srbij moraju svi da uce skole na Srpskom a minioriteti samo extra ko hoce da uci svoj jezik tako je svuda u Svetu !

Mico

05.10.2011. 09:01

Tito i Ljubomir Tadic su isto tako operisali i u Albaniji i Kosovu. Sigurnimi i OZNA su iste Ustaske otganizacije. Tito je bio samo presvuceni Ustasa.