UKOLIKO se ispoštuje dogovor koji postoji unutar vladajućeg bloka, da se ”gura” do samog kraja mandata, parlamentarni i lokalni izbori mogli bi da se održe u nedelju 6. maja - na Đurđevdan.

To je, naime, poslednji datum da se izađe na birališta u okviru rokova koji su predviđeni Ustavom i zakonima. Jer, na osnovu najvišeg državnog akta, izbori moraju da budu održani 30 dana pre kraja aktuelnog četvorogodišnjeg mandata koji pada 11. juna.

Preciznije, formalni rok za održavanje izbora ističe 11. maja jer su aktuelni poslanici položili zakletvu 11. juna 2008. godine. Ali, to je petak kada se, po pravilu, ne otvaraju birališta i ne prevrću biračke kutije.

Poslednji datum za raspisivanje izbora, prema tim ”redovima vožnje” je 11. mart (90 dana pre isteka mandata), a oni moraju da se održe u roku od 60 dana od raspisivanja.

Funkcioneri vladajuće koalicije nerado pričaju o datumima, ali su već počeli na radnim stolovima da zaokružuju prolećne nedelje u kalendaru.

NE BI BILO PRVI PUT Sudeći po dosadašnjoj praksi, ukoliko bi se održalo đurđevdansko glasanje, to ne bi bio prvi put da se izbori organizuju na veliki praznik. Primera radi, ”na crveno slovo” se već glasalo 2008. godine, kada su predsednički izbori održani na Jovanjdan.

Na svim adresama u DS zasad samo navode da će izbori ”biti onda kada im je vreme”.

- Približili smo se ustavnim rokovima za održavanje izbora. Sa najvećim stepenom verovatnoće možemo reći da će parlamentarni i lokalni izbori biti održani zajedno na proleće - kazao je za ”Novosti” Dušan Petrović, potpredsednik demokrata.

Branko Ružić, šef Izvršnog odbora SPS, malo je precizniji i ne veruje da će se čekati maj. On nam kaže da je moguće da se parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori održe tokom sledećeg marta.

- Pošto izborni ciklus mora da se završi tokom juna, očekujem da se glasa krajem marta. To je sada neki okvir u kom se krećemo - rekao nam je Ružić.

Suzana Grubješić, šef poslaničke grupe URS, kaže nam da zna samo da će izbori biti ”u redovnom terminu”, ali kada tačno - ne zna se još.

Proteklih nedelja, spekulisalo se po političkim kuloarima da bi glasanje moglo da se organizuje krajem decembra ove godine, ali ta ideja nije prihvaćena od stranaka vladajuće koalicije.