REGIONALNE razlike u Srbiji među najvećima su u Evropi, a odnos između najviše i najmanje razvijene opštine je 10:1.

Vlada je, kao i prethodnih godina, utvrdila jedinstvenu listu razvijenosti regiona i opština za ovu godinu, po kojoj, od 150 opština, 46 spada u grupu izrazito nerazvijenih, sa stepenom razvoja ispod 60 odsto republičkog proseka. Od toga, 27 lokalnih samouprava spada u devastirana područja i njihov stepen razvijenosti je ispod polovine proseka u zemlji.

Sve ove opštine uglavnom se nalaze na jugu, a među najsiromašnijima su: Babušnica, Bela Palanka, Bojnik, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin i Gadžin Han, Golubac, Žitorađa, Medveđa, Preševo, Lebane, Sjenica, Trgovište, Crna Trava..

Devetnaest najnerazvijenijih nalazi se u samo četiri upravna okruga: Jablaničkom, Pčinjskom, Nišavskom i Topličkom.

Nešto malo bolju grupu nedovoljno razvijenih, čini 47 opština, čiji je stepen razvoja 60 do 80 odsto republičkog proseka. Zanimljivo je da među njima ima i nekoliko vojvođanskih opština. U ovu grupu, između ostalih, spadaju: Aleksandrovac, Alibunar, Bajina Bašta, Batočina, Bela Crkva, Bogatić, Despotovac, Dimitrovgrad, Žabalj, Irig, Kovačica, Kovin, Nova Crnja, Novi Kneževac, Opovo, Odžaci, Šid...

Trideset tri lokalne samouprave dostigle su 80-100 odsto razvijenosti republičkog proseka, i to su: Ada, Apatin, Aranđelovac, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bečej, Bor, Valjevo, Vranje, Vrbas, Zaječar, Inđija, Jagodina, Ruma, Šabac...

NAJVEĆE PLATE U KOSJERIĆU ZANIMLjIVO je da su s početkom ekonomske krize, prosečne plate u centralnoj Srbiji premašile plate u Vojvodini. Takođe je zanimljivo da najviše zarade u Republici, veće čak i od Beograda, ima Kosjerić. Najmanje ima opština Svrljig.

Samo 19 opština spada u grupu najrazvijenijih, i među njima su Beograd, Arilje, Beočin, Vršac, Zrenjanin, Kanjiža, Kosjerić, Kragujevac, Lajkovac, Niš, Novi Sad, Pančevo, Pećinci, Čačak...

Vlada je klasifikovala i regione, na razvijene i nerazvijene. Prvi su oni koji ostvaruju vrednost bruto domaćeg proizvoda iznad republičkog proseka i tu spada samo Beogradski region. Vojvodina, Šumadija i zapadna Srbija, južna i istočna Srbija i KiM spadaju u nedovoljno razvijene.

Osim prihoda po glavi stanovnika, razvijeni i nerazvijeni, kako se navodi u nacionalnom izveštaju vladinog tima za inkluziju, razlikuju se i po kvalitetu puteva, uslova stanovanja, telekomunikacijama... Učešće nerazvijenih u savremenim putevima u Republici je oko 10 odsto, dok je čak 57,7 odsto njihove lokalne putne mreže neasfaltirano!

Razlike se vide i u stepenu dostupnosti zdravstvene zaštite. Tako na jednog lekara u zemlji prosečno ide 356 stanovnika, dok je u najnerazvijenijim opštinama ovaj odnos četiri i po puta nepovoljniji.

Ništa bolje nije ni i u obrazovanju, pa tako u Crnoj Travi, Gadžinom Hanu, Osečini ili Žabarima, živi šest puta više ljudi sa nezavršenom osnovnom školom nego u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Pančevu. Prekid školovanja je sedam puta veći u najnerazvijenijim mestima nego u Beogradu.

Zbog svega ovoga, rastu migracije u razvijene gradove. U poslednjoj deceniji svake godine oko 150.000 radno sposobnih napušta svoje prebivalište i seli se u Beograd, Novi Sad i Niš.


BROJKE

10:1 odnos između najrazvijenijih i najnerazvijenijih

57,7 odsto neasfaltirana lokalna putna mreža

19 opština spada među najrazvijenije