Univerzitet: Nismo među 500 najboljih

I. MIĆEVIĆ

15. 09. 2011. u 20:51

Na Šangajskoj listi nema Univerziteta u Beogradu, ali su tu i Zagreb i Ljubljana. Kovačević: Deo naučnika se ponaša neodgovorno prema državi koja ih plaća

UNIVERZITET u Beogradu ni ove godine nije uspeo da se plasira na prestižnu Šangajsku listu, među 500 najboljih univerziteta na svetu. Od konkurencije iz regiona, na listi je i ove godine Univerzitet u Ljubljani, a prvi put mesto je dobio i Univerzitet u Zagrebu. Rektor Univerziteta u Beogradu, prof. dr Branko Kovačević, tvrdi, međutim, da je beogradski bolji od zagrebačkog, ali da naši naučnici ne mare dovoljno za ugled svog univerziteta.

- Sami smo krivi što nismo ušli na Šangajsku listu. Deo naših naučnika ponaša se neodgovorno, na svoje radove ne pišu i odrednicu Univerziteta u Beogradu, kom pripadaju, pa nam ti radovi, u rangiranju, nisu uzeti u obzir. To je slučaj najviše kod ljudi sa instituta, a posebno kod lekara - kaže za ”Novosti” prof. Kovačević.

Iako već nekoliko godina naučnike opominju da ne prave ovakve greške, one se i dalje dešavaju. Tako su tokom 2009. godine, koja je bila ”merna” za ovogodišnju Šangajsku listu, 3.500 radova naučnika iz Srbije, 2.700 napisali autori koji su pri BU. Međutim, 700 nije priznato baš zbog ovog problema.

NAJBOLJI NA SVETU
MEĐU prvih deset na vrhu Šangajske liste, osim Oksforda i Kembridža, svi univerziteti su američki. Prvi je Harvard, a slede ga Stenford i MIT. Za sastavljanje liste 500 najboljih na svetu važno je nekoliko kriterijuma - da li na univerzitetu rade dobitnici Nobelove nagrade, gleda se i broj stranih studenata, broj naučnih radova, kakva je povezanost sa privredom, kao i kvalitet internet prezentacije.

- Da su nam svi radovi priznati bili bismo negde između 460. mesta, gde je Ljubljana, i 490. na kom se nalazi Zagreb. Sada smo negde oko 550. mesta - ocenjuje rektor.

Za dobar plasman nedostaje nam i broj stranih studenata. Nekada ih je bilo najmanje 30 odsto, a danas jedva hiljadu na ukupno 90.000 studenata BU.

A 500 najboljih birano je među 3.500 koji su uzeti u obzir, od ukupno 15.000 univerziteta na svetu. Prema mišljenju ministra prosvete i nauke Žarka Obradovića, kriterijumi rangiranja mogu se dovesti u pitanje.

- Bogatiji imaju prednost, a ostali se mogu naći na lošijim mestima nego što zaslužuju - ocenio je Obradović.

Ali, istovremeno, najavio je i da će se Srbija pozabaviti nacionalnim, pa i regionalnim rangiranjem fakulteta. Treba da budu utvrđeni kriterijumi, prema kojima će se napraviti rang-lista svih domaćih visokoškolskih ustanova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

ovo je prava istina

15.09.2011. 21:02

Treba otvoreno reci,ma koliko bolelo,ili se neko ljutio.poznato je da je na bg univerzitetu zadnjih deset godina, izrazita dominacija devojaka,i tu treba traziti odgovor za nase mesto,koje zauzimamo u svetu.

Josh

16.09.2011. 00:08

@ovo je prava istina - Uvek mozes da promenis pol ako ce ti to pomoci da zavrsis prvu godinu

Joca Istoricar

15.09.2011. 21:09

Dokle god budu crnogorci u Srbiji na svim mestima vlasti i rukovodjenja srpaka prosveta ce biti na nuli. Srbija je srozana na nuli jer su tako Srbi hteli. Oni su birali crnogorce da im oni budu sve od sabotaze, lopovluka do pretvaranja Srba u robove. Srbi se polako vracaju na nivo robovanja kao u doba tatara kada su svi bili robovi. A srpska istorija je prepisana prica iz bugarske istorije sa cak bugarskim carevima, kraljevima, i svim ostalim robovlasnicima koji su srbe odveli cak u Crnu Goru.

zlatko

15.09.2011. 22:55

@Joca Istoricar - a odakle su srbi ako nisu iz crne gore>?nisu ni iz vojvodine nastali sigurno.

Smaranje

17.09.2011. 03:31

@Joca Istoricar - Joco,Srbi robovi Crnogoraca?? Jesi li ti normalan??? Bugari vodili Srbe u Crnu Goru???? Nalupa se čovek-osta živ. Ko je dao otkaz ovoliko naroda? Crnogorci? da nisu i 5 oktobar Crnogorci napravili? Sankcije 90ih? Sutra ćeš da prozivaš neke iz manjih gradova,pa iz susednih opština tvog grada pa sve takve neke gluposti! Ja sam Cronogorac,i mogu reći da su moji generacijam ginuli za Srbiju,dakle krvlju su zaradili,Krf prošli u srpskoj vojci,ti mi pričaš o robovima!Sramota

zoran

18.09.2011. 10:56

@Joca Istoricar - Zlatko u pravu si: u Srbiji zivi 8 miliona ljudi, a u Crnoj Gori ni 400.000 .. i sada smo svi mi odavde, potekli od Crnogoraca ..ahahahh ..ma da .. sigurno je i Milijarda Kineza nastala od Crnogoraca. Inace, Joca je u pravu, kada sam ja studirao, crnogorci - veciti studenti, su sve radili samo nisu studirali: drzali su studentske klubove, vodili studentske domove, i obavezno imali po nekog striku koji ce ih posle zaposliti da budu direktori.

Лука

15.09.2011. 21:32

Како се понашају запослени, нећемо никад ни бити. И никакво чудо није што млади одлазе из земље. По факултетима кланови, корупција, неуспела болоња, неодговорност, јад и беда....

yoko

16.09.2011. 00:28

@Лука - ma, vazno je da Profesori na fakultetima dobijaju i po dvadeset hiljada evra i vishe za objavljivanje kojekakvih prepisanih svetskih radova, dodushe malo preradjenih. To niko ne kontrolishe. Opshti javashluk. Obrazovanje nam nikad gore nije bilo, a Profesori bahati i priucheni sa sve partijskim i roditeljskim vezama. E, to ti je danas srpski Univerzitet i njegovi kadrovi, bruka ziva, sve supruznici i rodjaci. Bruka ziva.

Rodjeni Njujorcanin

16.09.2011. 00:06

Beograd je selo u poredjenju s ostatkom sveta. Mnogima je titula "rodjeni beogradjanin" jedini "uspeh" u zivotu i u Srbiji. Cim predju granu... nista, nula, zip,... Srpski obrazovni sistem je trecerazredan, a ona smejurija sa priznavanjem starih socijalistickih cetvorogodisnjih fakulteta u rangu mastersa je skandal nad skandalima. Siguran sam da su svi oni predmeti kao "odbrane i zastite SFRJ 1,2,3", politicke ekonomije, marksizmi, sociologije ... bili na magistarskom nivou. 550 mesto je previse

Smaranje

16.09.2011. 00:54

@Rodjeni Njujorcanin - Ma pričaj šta hoćeš ti si sa tom diplomom otišao tamo i sad se praviš neki znalac naše situacije. Možda si završio Megatrend,pa bio opterećen statusom fakulteta.Eto,zbog takvih je i ova rang lista kakva jeste.Završite svoje,možda postignete nešto,pa druge kočite,da biste bili "face" u svom selu i da ne bi neko video koliko vi imate problema.

Rodjeni Njujorcanin

17.09.2011. 00:09

@Rodjeni Njujorcanin - He, he, zavrsio top 10 svetski univerzitet, imam dve diplome odatle. Nemam nikakav vas fakultet. Nikada cuo za Megatrend, jel' to najbolje sto Srbija ima?U mom selu? Koji deo rodjeni njujorcanin ne razumes?

Smaranje

17.09.2011. 14:32

@Rodjeni Njujorcanin - Razumem da imaš top 1 srpski komplex,a top 10 svetski fakultet ne vidim.možda pišeš iz Male Moštanice.Mogao bih ja i da umesto Beograd napišem Rođeni Marsovac,i da trolujem

Zoran - Pittsburgh

18.09.2011. 10:53

@Rodjeni Njujorcanin - Jeli kralju iz New York-a .. a sto ti citas onda ove Srpske vesti, ako si rodjeni New York-canin ? ako je istina da zivis u US, pa si jos i rodjen tamo, onda ne bi trebalo da se hvalisas, jer je to tamo nekulturno. A drugo, okreces se nasim Srpskim forumima .. ajd, i manje hvalisanja, to je odraz iskompleksiranosti

НИНА

16.09.2011. 08:34

Свуда у свету универзитет је конзервативна, окоштала институција која се споро мења. У Србији, конзервативизам може само да значи да државни универзитети и даље живе и раде као у Брозовом самоуправаљању и за њих се ништа није променило у задњих 20-30 година.

bg naucnik

16.09.2011. 09:36

Licno ne potpisujem na svoje radove BG univerzitet jer nisam za to placen. Moja plata u institutu je vise od dva puta manja od plate kolege sa fakulteta u istom zvanju, kod mene se u institutu zavrsavaju doktorati a placeni su za moj posao profesori s fakulteta. Ukinuto je ministarstvo nauke, ne vrednuje se vise prezentacija radova na konferencijama, materijalni troskovi su nam prepolovljeni i ocekujete da potpisujemo univerzitet. Kako vas nije sramota da to zahtevate.

Bivsi BG student

16.09.2011. 18:22

U Srbiji danas je sve devalvirano. Sve je politika, kriminalitet, korupcija, beda. Nista nije bolje ni u drugim drzavama oko nje.

profesor

16.09.2011. 23:20

Otidjite na "Beogradski Kembridž" odnoson Poljoprivredni fakultet i vididite pod kakavim uslovima rade profesori koliko su plaćeni i ko im je dekan.Kad to sagledate biće jasno zašto BU nije mejdu 500 univeryiteta usvetu.Na ovom fakultet redovni profesor ima paltu koliko službenik sa srednjom školom u banci.Procrenitte sami! ...Nekada su na ovom fakultet predavali Sorbonski djaci

Ilija Ikic

17.09.2011. 13:29

Kriterijumi kojima se prave top liste su prilagodjene drugim akademskim sredinama. Liste su rezultat bolesnog, americkog, takimicarenja u stvarima u kojima takmicenju nema mesta. Nije ta lista tzv. sangajska jedina. Ima ih ih jos.. Neke katedre beogradskog univerziteta su bolje od 99% americkih, ali se to ne boduje. Neke stvari se uopste ne daju porediti. Poredjenja su moguca samo za prirodne nauke, a ne moze se porediti americko proucavanje indijanaca i srpsko proucavanje istorije